Hlavní navigace

Jak platit na dovolené v zahraničí? Nezatracujte kartu, ale ani hotovost

12. 8. 2019
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chystáte se na dovolenou? Zjistěte si co nejvíce o místě, kde budete bydlet. Na ostrovech nemusí být dostatek hotovosti v bankomatech, v afrických státech se můžete setkat s nedostatkem hotovosti obecně.

Léto je v plném proudu a řada Čechů tráví svou dovolenou v zahraničí. Někteří pak v souvislosti s cestou do zahraničí řeší i otázku, jestli si mají vyměnit veškeré peníze už v České republice a vézt tak s sebou poměrně velkou hotovost, nebo naopak neměnit žádné peníze a vše v zahraničí platit kartou. Ideální samozřejmě není ani jedna varianta, ale kombinace obojího. A vyplatí se přihlédnout i k lokalitě, do které se chystáte.

Hotovost? Alespoň drobné

Pokud se chystáte na dovolenou do nějakého vyhlášeného letoviska či do turistické destinace, nebudete mít s výběry z bankomatu ani s platbou platební kartou nejspíše žádný problém.

I přesto ale necestujte zcela bez hotovosti. Drobné mince budete potřebovat například na platbu mýtného, na parkování, spropitné, zmrzlinu, ale i na použití toalety na benzinové pumpě, pokud je to v dané zemi zvykem. Tyto poplatky účtuje například Rakousko, typicky 0,50 eura za použití toalety. Tam pak bývá problém i s tím, že částku musíte mít přesně v 0,50eurové minci, nikoli drobnější.

Obecně pak platí, že v rámci Evropy, Severní Ameriky a Skandinávie není potřeba vozit mnoho hotovosti s sebou, ale stačí přiměřená částka s tím, že zbytek zaplatíte kartou.

Kam pro směnu hotovosti? Ne vždy do směnárny

Směnit hotovost se vyplatí ještě před odjezdem. Ne vždy se vám ale vyplatí jít hned do směnárny.

Před výměnou peněz si prověřte varianty. Buď můžete jít do směnárny, nebo do banky, nebo například na benzinové pumpy. V loňském roce bylo například mnohem výhodnější nakoupit eura na pumpách ONO, kuny v bance a dolary ve směnárně.

Jak je to letos, zjistíte poměrně rychlým průzkumem jednotlivých možností. Nic ale neplatí plošně, a pokud máte nějakou ověřenou směnárnu, může se stát, že nejlepší kurz budete mít právě v ní.

Nezapomeňte, že od 1. dubna 2019 platí nové podmínky pro výměnu peněz ve směnárně. Skončily tzv. VIP kurzy, směnárny si nesmí účtovat poplatky a vy se navíc můžete do 3 hodin po vyměně peněz rozhodnout, že směnu stornujete a chcete vrátit peníze. To například v situaci, kdy jinde najdete výhodnější kurz. Podrobně jsme se tomuto tématu věnovali v článku Už žádné podvody ve směnárnách? Skončí poplatky, VIP kurzy a na storno bude čas.

S neobvyklou měnou musíte přes prostředníka

Dalším případem jsou situace, kdy máte nějakou neobvyklou měnu, která se nedá koupit v České republice. Typicky například čínské juany, které je zakázáno vyvážet z Číny, nebo Srílanskou rupii, kterou byste v České republice také sháněli marně.

V takovém případě musíte peníze měnit skrze jinou měnu, protože v dané zemi byste mohli mít problém s výměnou českých korun. V České republice si tedy vyměňte dolary nebo eura, které následně směníte za příslušnou měnu, až dorazíte do cíle.

Karty ideálně dvě

Platební karty byste s sebou na dovolenou měli mít ideálně dvě. A pokud je to možné, každou od jiné kartové společnosti. Může se totiž stát, že daný obchodník bude akceptovat platební karty například jen od společnosti Visa, nebo jen od společnosti Mastercard.

Pokud si nejste jistí, jestli je vlastně na vašem dovolenkovém místě k dispozici bankomat, můžete využít takzvaný lokátor bankomatů. Ty nabízejí například společnosti Mastercard a Visa. V zahraničí také uspějete spíše s embosovanými kartami (ty s vytlačenými čísly), a ne s elektronickými.

U platebních karet bývá velký rozdíl v tom, jakou banku máte. S některými se vám v zahraničí platit vůbec nevyplatí. A někdy je lepší využít alternativních karet, například v závislosti na tom, jestli platíte ve všední dny, nebo o víkendu. Podrobně jsme tuto problematiku rozebrali v článku Test kurzů platebních karet včetně fintechů Curve, Revolut a Twisto.

Máte-li kreditní kartu, přibalte si i tu, můžete ji využít například pro rezervační platby. Použijete-li na platbu zálohy kreditní kartu, nebudou vám peníze chybět a pravděpodobně se vejdete i do bezúročného období.

Výběry z bankomatu nemusí být vždy bezplatné, i když to banka říká

Ačkoli vám vaše banka řekne, že výběry v zahraničí máte z bankomatů bezplatné, neznamená to, že skutečně nic nezaplatíte. Znamená to pouze, že vaše vydavatelská banka si za takový výběr nebude nic účtovat.

Poplatky totiž začali účtovat provozovatelé bankomatů, které jsou v různé výši a vydavatel karty je nemá jak ovlivnit.

Řecké bankomaty sítě Euronet si za výběr českou kartou rády přirazí poplatek do 3 €. Poslední nepříjemnou novinkou je řecká Attica Bank, která svoji cenovou politiku změnila ke 22. červenci 2019. Od té doby účtuje zahraničním kartám poplatky za výběry. Do té doby byly výběry z jejích bankomatů bezplatné.

Pozor na záměnu „credit card“ a „debit card“

Nezapomeňte, že některé země vnímají pojmy „credit card“ a „debit card“ opačně. Pod pojmem „credit card“ myslí kartu, na které máte své vlastní peníze (kredit) a pod pojmem „debit card“ zase kartu, na které máte peníze banky, které můžete použít. Pokud se vás tedy obchodník zeptá na typ karty a vám se nepodaří zaplatit napoprvé, zkuste obchodníkovi říci, že máte druhý typ karty, aby terminál přenastavil.

V místě vašeho pobytu plaťte kartou ideálně v lokální měně, pokud se vás platební terminál zeptá a máte možnost volby. Tyto platby bývají výhodnější a vyhnete se doplňujícím poplatkům.

Nezapomeňte také před odjezdem zkontrolovat platnost vaší karty.

Platbu si na koruny přepočítat nenechávejte

Někteří obchodníci nabízejí zahraničním turistům, že jim při platbě nebudou účtovat částku v místní měně, například v eurech, ale v měně, která je blízká turistovi, například české koruny. V praxi byste tedy jeli na dovolenou do Řecka a za gyros byste kartou v místní restauraci neplatili 5 eur, ale ekvivalent v českých korunách.

V tom je však háček. Oním ekvivalentem může být jakákoli částka. Obchodníkovi nikdo nediktuje, jak si má nastavit směnný kurz. Zatímco ceny jídel vidíte a víte, že gyros stojí 5 eur, už možná nezjistíte, že při platbě kartou českými korunami je obchodníkův kurz 35 Kč za euro. Za gyros tak zaplatíte výrazně víc, než kdybyste platili eury, které jste si předtím někde vyměnili za výrazně lepší kurz.

Někde ale kartou nezaplatíte

Ve vybraných destinacích se vám nemusí podařit kartou zaplatit. Tuto situaci jsme podrobně rozebírali v článku Když se nedaří kartou zaplatit, nemusí být na vině banka.

Naše čtenářka se vypravila na dovolenou do Malajsie s platebními kartami mBank, Diners Club a Poštovní spořitelny. Některé karty jí ale v průběhu dovolené byly obchodníkem odmítnuty. Nejčastěji platební terminál vyhodil hlášku, že na účtu není dostatek hotovosti, ačkoli naše čtenářka měla na účtu peněz dostatek. Někdy byla platba terminálem přímo odmítnuta.

Důvod, proč je karta odmítnuta, někdy možná ani nezjistíte. Některé banky ale platební karty už dopředu blokují pro určité destinace. Seznam bank a blokovaných destinací uvádíme níže.

Vydavatel platebních karet Země, ve kterých je použití platební karty omezeno
Equa bank Omezení počtu výběrů přes magnetický proužek
Expobank Indie, Indonésie
MONETA Money Bank Barma, Írán, KLDR, Kuba, Súdán, Sýrie, Vatikán
Prepaid Solutions (FreePay) Afghánistán, Čína, Indie, Írán, KLDR, Krym (Ruskem okupované území na Ukrajině), Kuba, Libérie, Súdán, Sýrie, Moldavská republika, Spojené státy americké, Zimbabwe
Raiffeisenbank Vybrané země amerického kontinentu, Asie a Pacifiku

Pokud se tedy chystáte do vybraných zemí, na platbu platební kartou těchto bank zapomeňte. Nebo minimálně nepočítejte s tím, že se platba musí povést, a naopak si vezměte o to více hotovosti.

Kromě toho ale samotné kartové společnosti defaultně blokují karty. Společnost MasterCard Europe má veškeré své platební karty zablokovány do zemí, na které byly ze strany USA uvaleny sankce, a to:

  • Írán
  • KLDR
  • Súdán
  • Sýrie

Společnost Visa své karty neblokuje nikam.

Odblokování? Ne vždy to jde

Nabízí se otázka, jestli by vám banka na přání odblokovala konkrétní zemi, kdybyste ji předtím informovali o tom, že se do ní chystáte na dovolenou. Tato možnost existuje, ale není dostupná pro všechny země.

Destinace, které blokují samy banky, ve většině případů na přání odblokovat jdou. Místa, která blokuje společnost Mastercard, vám ale banka neodblokuje.

Pokud se chystáte do exotické destinace, informujte raději banku i přesto, že danou zemi neblokuje. Mohlo by se stát, že až kartou v této oblasti zaplatíte, banka nabude dojmu, že byla karta zneužita, a preventivně ji zablokuje. A vy se tak ocitnete bez prostředků, případně budete složitě zajišťovat aktivaci karty do provozu.

A někde kartou ani nevyberete

Počítejte také s tím, že v některých zemích může panovat aktuální nepříznivá situace, a tudíž tam není dostatek hotovosti. Aktuálně se jedná například o africký stát Zimbabwe.

V Zimbabwe v současnosti není dostatek hotovosti. Cestovní šeky a mezinárodní platební karty nefungují, z bankomatů není možné vybírat hotovost. Cestovatel by si měl přivézt dostatek hotovosti na celou dobu pobytu. Zároveň doporučujeme přivézt dostatek bankovek menších hodnot (nejlépe USD), protože obchodníci nemusejí mít hotovost na vrácení zpět, uvádí na svých webových stránkách Ministerstvo zahraničních věcí.

Podobná situace může být například na ostrovech, kde jsou bankomaty hojně využívány turisty, ale nejsou dostatečně doplňovány, takže se vám může stát, že na vás už hotovost nezbude.

Vždy ale musíte rozlišovat konkrétní destinaci, kam cestujete. Ve vnitrozemských částech Afriky s použitím platební karty nepočítejte. Naproti tomu v Kapském městě by se vám mělo podařit zaplatit bez potíží.

Před vycestováním si aktuální informace můžete ověřit na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí, které vydává aktuální doporučení a varování. Nejste-li si jisti, přeptejte se i cestovní kanceláře, u které jste si zájezd zaplatili. Ti by měli být schopni vám podat detailní informace ke konkrétnímu místu, kam máte namířeno.

Pokud plánujete v zahraničí vybírat z bankomatu, ověřte si nejdříve u své banky, jaké za to účtuje poplatky. Zatímco u některých účtů mohou být tyto poplatky nulové, jiné banky účtují i 100 Kč plus určitá procenta z vybírané částky. V takovém případě se samozřejmě výběry z bankomatů v zahraničí nevyplatí.

Levněji vás často vyjde i výběr z bankomatu banky v rámci stejné finanční skupiny, jako je ta vaše. Ve větších obchodech můžete narazit i na službu cash back, tedy výběr hotovosti na pokladně.

Ztrátu i zadržení ihned hlaste

Pokud v zahraničí platební kartu ztratíte, okamžitě to nahlaste své bance. Stejně ale postupujte i v situaci, kdy vám platební kartu zadrží bankomat. A to i přesto, že vás lokální banka upokojí, že má situaci pevně v rukou. Pokud totiž situaci nenahlásíte a karta bude zneužita, nedostanete z ukradených peněz nic.

O této situaci jsme podrobně informovali v článku Nejen ztrátu, ale i zadržení platební karty musíte ihned hlásit bance. Turista, který zadržení karty bankomatem nenahlásil, bohužel o své prostředky přišel a nedostal zpět nic.

Univerzální rada neexistuje

Jednotná rada na to, jak a kolik peněz s sebou vézt, bohužel neexistuje. Pokud víte, že cestujete do oblastí, kde bude horší dostupnost bankomatů, typicky odlehlejší oblasti, exotické destinace apod., doporučuje se vycestovat spíše s hotovostí a na bankomaty příliš nespoléhat.

dan_z_prijmu

Při platbě kartou nedávejte kartu z ruky a nedovolte, aby vám ji někdo odnesl mimo váš dohled. I v hotelech se zcela běžně kradou čísla platebních karet.

Před cestou si také uložte číslo na asistenci pro případ ztráty či odcizení. Vyplatí se také nastavit si rozumně limity, aby zloděj v případě, že nastane nejhorší scénář, nemohl odčerpat mnoho peněz. A zvažte i dočasnou blokaci plateb na internetu a MO/TO plateb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).