Hlavní navigace

Názor k článku Jak ochránit své peníze? od Jarmila - U konzerv se pro vojenské "nedotnutelné" zásoby počítalo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2010 8:41

    Jarmila (neregistrovaný) ---.199.broadband14.iol.cz

    U konzerv se pro vojenské "nedotnutelné" zásoby počítalo s životností 10 let, pak se obměňovaly. V potravinářských fabrikách byly tyto sklady ještě v r. 1993, pokud se dobře pamatuju (pak už nevím, nebyla jsem s tím dál ve styku). Staré konzervy šly normálně do prodeje a poživatelné byly.
    U obilí a cukru je to problém: musíte je zabezpečit před vlhkem (tedy před rozpuštěním a hlvně před plísněmi) a před tzv. skladištními škůdci. Nejen moly, šváby a jiné havěti, ale i před myšmi a potkany. Závodní kuchyně se z tohoto důvodu 4x do roka povinně plynovaly, to bylo nařízeno hygienou. Zeptejte se na silu, v pekárně a klidně i v mlékárně, jaké jsou se škůdci problémy. Navíc obilí asi delší dobu neuchováte, skladováním ztrácí klíčivost a někdy trouchniví. Já vím, méně klíčivé se dá klidně i jíst, ale další úroda je z něj malá. Pochybuju, že starověcí Egypťani uchovali obilí 7 let, to nedokážeme ani my s moderními technologiemi. Potraviny i vypěstujete, a dobré, problémy jsou hlavně s jejich uchováním pro horší doby. V našich klimatických podmínkách na to stačí i zimní období.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).