Hlavní navigace

Investice do umění chce trpělivost

27. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Investice do umění jsou v kurzu. Investovat lze šest tisíc korun i miliony. Nákup uměleckého díla je ale vhodný pro trpělivé investory. Při troše štěstí se však vložené finance mnohonásobně vrátí. Nakupovat je přitom možné nejen na aukcích a v galeriích, ale i přes internet.

Kolik investovat?

Nákup obrazu nebo plastiky je dobrý způsob, jak investovat peníze. Investice do umění je alternativní dlouhodobou investicí. Za nejkratší investiční horizont se u investice do umění obecně považuje pět let. Do umění se dají investovat menší částky v řádech několika tisíc či desítek tisíc korun (minimálně v rozmezí 6 – 30 tisíc korun). Umění je tedy vhodné i pro drobné investory. Mnozí ale investují miliony.

Například v loňském roce zaznamenalo Česko v oblasti uměleckých dražeb rekordy. Obraz nazvaný Koupel nohou, který namaloval Josef Čapek v roce 1921, byl vydražen za 9,3 milionu korun. Za Cirkus Simonette surrealisty Jindřicha Štýrského zaplatil kupec 8,6 milionu korun. Rekordy z loňska ale nakonec letos překonal neznámý kupec, který vydražil obraz Františka Kupky Abstraktní kompozice za 13,4 milionu korun.

Vlastní TOP 10 má Galerie Kodl. Za nejvyšší cenu, 7 300 000 Kč, tu byl v roce 2000 v aukci prodán obraz Emila Filly Zlaté rybičky u okna. Letos byl nejdražší Přístav za odlivu Jana Zrzavého (2 650 000 Kč). Ale investice do umění naštěstí zdaleka není věc pouze pro milionáře.

Co nakupovat?

Trendem poslední doby je přesun zájmu investorů do současného umění (po roce 1950). Důvodem může být to, že díla současných umělců lze pořídit za přijatelné ceny, přičemž investice se může několikanásobně zhodnotit. To se ukazuje například u děl současných umělců Jiřího Sopka nebo Michaela Rittsteina. Na rostoucí zájem o současné umění má vliv jistě i skutečnost, že zdroje staršího umění a klasiky nejsou nevyčerpatelné.

Faktem také je, že více investorů ukládá své finance do obrazů než do plastik. Zajímavou investicí přitom může být i kresba, grafika, akvarel a jiné techniky, fotografie a další umělecké předměty.

Kde nakupovat?

K orientaci na trhu s uměním slouží galerie, výstavy a aukce. Aukční katalogy lze využít k orientaci ve vývoji cen. Poradenství samozřejmě poskytují i sami galeristé a odborníci z aukčních síní.

Dražit umění je možné přímo v aukční síni, ale také přes internet. On-line aukce se týkají spíše uměleckých děl v cenách několik tisíc až desítek tisíc korun. Internet často umožňuje dražit díla, která by se normálně v aukci vůbec neobjevila. I u on-line aukcí je samozřejmostí, že si zájemci mohou díla v galerii fyzicky prohlédnout. A svoji investici si tedy dobře rozmyslet. Případně se o ní poradit.

Současné výtvarné umění má dokonce i vlastní veletrh – Art Prague. Koná se jednou ročně (šestý ročník se uskutečnil v květnu 2007). Účastní se ho nejen mnoho domácích obchodníků s uměním, ale také investoři ze zahraničí.

Existují i rizika

Asi největšími riziky při investici do umění jsou špatný odhad potenciálu konkrétního umělce nebo díla a padělky. Při tomto investování se proto vyplatí trpělivost, pečlivý výběr a rada odborníka, stejně jako nákup v renomovaných galeriích a aukčních síních, kde je možnost prodeje padělku minimální.

Rizikovost investice do umění spočívá také v tom, že poptávka může podléhat módním vlnám. Dnes je umění v módě. A výše investic do umění roste. Ale třeba na konci devadesátých let dvacátého století šly ceny dolů. Odborníci na trh s uměním však jsou optimističtí. Shodují se, že výhledově něco podobného nehrozí.

Investice do umění má další nezanedbatelný rozměr. Zakoupený umělecký předmět má jistou estetickou hodnotu. Rizikem svého druhu je tedy pro investora fakt, že se mu například obraz zalíbí natolik, že už ho nebude chtít prodat. Z investora, který uvažuje o zisku, se tak lehce stane sběratel. Estetická hodnota díla v jeho očích často převýší jeho cenu.

Aktuální aukční katalogy a internetové aukce

Informaci o tom, co je v současnosti na trhu s uměním ke koupi, dávají mimo jiné aukční katalogy. Přístupné jsou i na internetu na webových stránkách jednotlivých galerií a aukčních síní.

dan_z_prijmu

Namátkou tak například Dorotheum (česká pobočka vídeňského aukčního domu s třísetletou tradicí) nabízí ve své zářijové aukci obraz Václava Špály Pivoňka a bílé kopretiny ve váze (olej na plátně) z roku 1943 za vyvolávací cenu 400 tisíc korun. Akt od Jana Baucha z roku 1966 (kombinovaná technika na papíře) za vyvolávací cenu 8 tisíc korun. Nebo černobílou fotografii Josefa Sudka Krajina s kamenným stolem za vyvolávací cenu 10 tisíc korun či drobnou bronzovou plastiku Josefa Václava Myslbeka Svatá Ludmila za vyvolávací cenu 7 tisíc Kč.

V internetové aukci Aukční síně Vltavín je možné dražit mimo jiné litografie zmíněného Michaela Rittsteina za vyvolávací ceny do 3 500 korun.

Investujete do umění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).