Hlavní navigace

Internetové bankovnictví Union banky

22. 7. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V dnešním dílu seriálu o internetovém bankovnictví českých bank se podíváme blíže na I-banku. Union banka nabízí širokou paletu služeb a snadný přístup do banky s kalkulátorem nebo mobilním telefonem Eurotel i Paegas, přesto má stále co vylepšovat.

První, co nového uživatele I-banky uhodí do očí již při vstupu na přihlašovací stránku, je design internetového bankovnictví, který připomíná více DOSovské než internetové aplikace.

Zadáním uživatelského jména a hesla (musí obsahovat alespoň jedno velké a jedno malé písmeno a číslici) je uživatel identifikován a je mu zaslán kód, případně je vyzván k vygenerování kódu kalkulátorem.

Po vepsání kódu do příslušného pole může klient banky mobilní telefon i kalkulátor vypnout, protože ho nebude potřebovat až do dalšího připojování k aplikaci – jednotlivé operace s účtem se již znovu neověřují. To může být nepříjemné v případě opuštění počítače bez odhlášení (které automaticky proběhne po 15 minutách), kdy náhodně kolemjdoucí má volný přístup k účtu.

Navigaci Union banka řeší levým menu. Po najetí myší nad položku v základní verzi navigace se menu rozbalí a ukáže seznam svého obsahu. To se netýká položek „Úvodní stránka“ a „Odhlášení“, které jsou samy o sobě odkazem. Banka nabízí volbu ze tří verzí menu, z nichž v Mozille 1.0 správně pracovalo pouze základní, Internet Explorer 6.0 si poradil se všemi.

Rozsahem služeb může Union banka s klidným svědomím soutěžit s ostatními provozovateli internetového bankovnictví v Česku. Z platebních instrumentů je klientům I-banky zpřístupněn příkaz k úhradě, trvalý příkaz k úhradě (zadávání a rušení, změna není možná), inkaso, zahraniční platební styk a (co většina ostatních bank postrádá) hromadné příkazy k úhradě, kde lze importovat hromadné platby v ABO formátu. Zcela chybí správa SIPO.

Mezi „Platbami“ lze najít i bezhotovostní konverzi měny, předpokládající existenci devizového účtu, na který mají být devizy připsány. Výhodou je, že devizový účet nemusí být u Union banky, nevýhodou je, že v aplikaci I-banky nelze najít směnné kursy.

Důležité doplňkové informace jsou obecnou slabinou I-banky. Jak je vidět z výše vyobrazeného příkladu inkasa, stále uvádí kód banky Bank Austia – Creditanstalt místo nástupnické organizace HVB Czech Republic. Konstantní symboly, které jsou povinnou součástí každého platebního příkazu, byste též hledali marně, stejně jako informace o úrokových sazbách Union banky.

Jiná situace panuje v informacích o klientových účtech. Vedle přehledu účtů a výpisů lze vyhledávat v historii – k úplnosti chybí snad jen fultextový prohledávač textových zpráv v příkazech.

Nechybí ani přehledy zadaných příkazů, kde lze jednotlivé položky nejen zobrazit, ale též zrušit, pokud se jedná o trvalý příkaz nebo neprovedenou operaci.

Internetové bankovnictví I-banka obsahuje též správu spořícího účtu U-Konto, kterým lze provádět stejné platební operace jako běžným účtem – kromě zahraničního platebního styku. Ovšem za jediné podmínky – prostředky U-Konta musí být vypovězeny. K tomu je určena jedna z položek I-banky. Má však nedostatek – není možné podat několik výpovědí najednou ani v případě, že je celková vypovězená suma nižší než zůstatek spořícího účtu. Mladší výpověď ruší dříve zadanou.

dan_z_prijmu

I-banku jsme testovali krom výše uvedených browserů (Mozilla 1.0 a IE 6.0) též na Netscape 4.79 a nižší, kde se přihlášení nepodařilo, a Opera 6.2, kde bylo úspěšné.

Union banka v současné době připravuje novou verzi I-banky s upraveným designem a rozšířenými službami, která by měla být přístupná do konce tohoto roku. Nechme se překvapit, co přinese.

Využíváte internetové bankovnictví Union banky?

  • Ano a jsem spokojen/a.
    27 %
  • Ano, ale nejsem spokojen/a.
    22 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    23 %
  • Ne a neuvažuji o tom.
    28 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).