Hlavní navigace

ING Bank končí se službami pro občany. Za přechod do Raiffeisenbank budou bonusy

19. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Po 20 letech končí ING Bank s poskytováním osobního bankovnictví v Česku. Přestává tak nabízet produkty ING Konto a ING Podílové fondy. Klienti mohou přejít k Raiffeisenbank.

Ještě před pár lety ING Bank plánovala rozšíření svých retailových služeb. V roce 2018 chtěla spustit běžný účet a spotřebitelské úvěry, o rok později hypotéky. Teď se však z retailového bankovnictví stahuje. Důvodem je mimo jiné nepříznivý ekonomický vývoj a nejistota spojená s probíhající pandemií koronaviru. Banka bude nadále poskytovat služby korporátním klientům.

S přihlédnutím k současné hospodářské situaci neočekáváme, že bychom v nejbližší době dosáhli potřebné velikosti a pozice na trhu, které by nám umožnily dosahovat v České republice udržitelného růstu. Chceme však, aby bylo o naše zákazníky dobře postaráno, a proto jsme pro ně zajistili atraktivní nabídku u Raiffeisenbank, banky s prověřeným zájmem o klienty a digitální zkušeností, uvedl Isold Heemstra, generální ředitel ING Česká republika.

Banka v souvislosti s touto změnou letos v Česku propustí 225 lidí. Zbývajících 130 zaměstnanců z korporátního bankovnictví bude nadále poskytovat služby českým i globálním klientům ze své pražské kanceláře.

Raiffeisenbank slibuje po přechodu k ní výhody

ING Bank se dohodla s Raiffeisenbank, kam si mohou stávající klienti od března převést jak úspory na spořicích účtech, tak investice. Raiffka chce od příštího měsíce retailové klienty ING Bank aktivně oslovovat. Dohodu bank ale musí posvětit ještě antimonopolní úřad.

Součástí dohody je nabídka různých výhod a benefitů, zejména výhodného spoření a zachování podmínek u investičních produktů, uvedl člen představenstva Raiffeisenbank  Vladimír Kreidl.

Změna se dotkne 375 000 klientů ING Bank. Ti už jsou o možném přechodu k Raiffeisenbank informováni v digitálním bankovnictví. Pokud v něm odkliknou tlačítko, kterým schvalují předání údajů Raiffeisenbank, banka je následně bude kontaktovat.

Klientům slibuje po přechodu výhody:

  • jednorázový bonus 500 Kč za převedení svého spoření do Raiffeisenbank
  • 1 % p.a. na spoření do částky 300 000 Kč až na 1 rok.

Výhody na vás čekají i v případě, že už účet u Raiffeisenbank máte a převedete si do banky své dosavadní spoření u ING.

Pokud jste si u banky založili účet před 18. 2. 2021, začne vám zvýhodněné úročení na 1 rok platit od chvíle připsání peněžních prostředků převedených z účtu v ING.

Raiffeisen je při chuti, patří jí Equa bank…

Majoritním akcionářem tuzemské Raiffky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Ta zkraje února oznámila, že kupuje 100% podíl tuzemské Equa bank od britské investiční společnosti AnaCap Financial Partners.

Equa bank na trhu působí 10 let, její klienti po dokončení transakce, kterou musí schválit ještě regulatorní orgány, přejdou na Raiffku. Equa bank má nyní necelých 
480 000 klientů a ke konci roku 2021 měla celková aktiva výši 2,8 miliardy EUR.

… a také Akcenta CZ

Tím nákupy rakouské matky nekončí. Aktuálně koupila také část platební instituce Akcenta. Raiffeisen v ní získá 70% podíl, zbývajících 30 % připadne české dceřiné společnost Raiffeisenbank. Ačkoliv bude Akcenta CZ součástí finanční skupiny RBI, zůstane i nadále samostatnou institucí. Transakce podléhá schválení regulatorními orgány a očekává se, že bude uzavřena do konce letošního května.

Hospodářské výsledky Raiffeisenbank za rok 2020

  • Čistý zisk banky dosáhl výše 2,14 miliardy Kč (pokles o 48,9 %)
  • Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 249 miliard Kč (nárůst o 1 %)
  • Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 335 miliard Kč (nárůst o 15,1 %)
  • Celková aktiva banky ve výši 411 miliard Kč (nárůst o 10,9 %)
  • Kapitálová přiměřenost k 31. 12. 2020 ve výši 22,8 %

Raiffeisen do Akcenty vstupuje s cílem stát se lídrem v obchodování s měnami ve střední a východní Evropě (CEE). Zatímco přibližně 75 procent devizového trhu ve střední a východní Evropě je podle ní obsluhováno bankami, zbývajících 25 procent je pokryto nebankovními poskytovateli, jako je Akcenta.

Akcenta je jedním z největších tuzemských nebankovních devizových obchodníků. Od roku 1997 poskytuje služby zahraničního platebního styku a devizové operace, včetně těch zajišťovacích, zejména malým a středním podnikům v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Německu. Obsluhuje na 43 tisíc klientů, z toho více než 20 tisíc v Česku.

skoleni_15_4

Propad zisku téměř o polovinu

Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk meziročně o 49 % na 2,14 miliardy korun. Za poklesem profitu je pandemie koronaviru a její dopady na ekonomiku. V důsledku toho se banka v polovině loňska rozhodla propustit 7 % zaměstnanců. Kvalita úvěrového portfolia je ale podle ní navzdory ekonomickým potížím dobrá. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují 1,55 miliardy Kč. Meziročně vzrostly o 1,2 miliardy Kč. 

ING obsluhuje celosvětově přes 38 milionů klientů osobního a korporátního bankovnictví na 40 trzích. Rozhodnutí opustit český trh osobního bankovnictví nemá podle společnosti vliv na služby osobního bankovnictví na dalších trzích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).