Hlavní navigace

Ines - integrovaný ekonomický systém

4. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Program Ines by měl dle autora umět vše, od vypočítání mezd, přes fakturaci, až po vedení skladu. Samozřejmě s tím nejjednodušším a nejlepším ovládáním. Okamžitě jsem uvěřil a s očima plnýma očekávání jsem začal stahovat. A tu se vyskytl první problém.

Asi mě poněkud rozmlsalo, že většina sharewarových programů má tak kolem jednoho maximálně dvou mega. Tenhle kousek má hned tři takové megáčky. Pro mnohého to asi není problém, ale uvědomte si, že většina lidí u nás v republice nestahuje rychleji než jeden kb/s a z toho si lze jednoduše vypočíst, že stahování bude trvat asi padesát minut.

Hned další překvapení mě čekalo po zjištění, že celý program je DOSovský. To s sebou přináší mnohé problémy. Jeden z hlavních je, že DOS nemá podporu českého jazyka. I když je celý program kompletně v češtině (vytvořil ho český autor), neumí vyobrazit českou diakritiku. Z toho vyplývá, že občas budete mít problémy s přeložením, některých „českých“ slov. Nespornou výhodou umístění do DOSu je využití i na dýchavičnějších počítačích, které prostě nemají na to, aby utáhly Windows.

Ale teď zpátky k programu. Člověk, který psal upoutávku na tento program skutečně nelhal. Tenhle chlapík umí skutečně skoro všechno, co potřebuje každý menší podnikatel. Vše je umístěno do klasické DOSové podoby, ze které se inspirovali Wokna. Nahoře je řádek, kde se nacházejí skupiny, z nichž vyskakují okna podle toho, jak si je volíte.

Ale co vlastně tenhle drobeček umí? První, a asi nejdůležitější, je fakturace. Tato položka je klasicky propojená s ovládáním skladu, kde je tu skutečně všechno, co potřebujete – od výdejů, příjmů, přes uzávěrku, až po katalog skladu. To, co mě skutečně mile překvapilo, je něco na způsob kalkulačky, která za vás počítá všemožné penále a daně, bez nutnosti uložit položku do účetní knihy.

U fakturace schopnosti programu nekončí. Můžete si nastavovat závazky, způsob jejich placení a v jaké měně je budete platit. Samozřejmě ani nechybí vyúčtování všeho, co se dá do tohohle programu nacpat. A stále ještě nejsme u konce vlastností.

Další položkou je majetek. Veskrze praktická kolonka, která počítá jak s drobným hmotným majetkem, tak i s velkými investičními transakcemi. A opět umí počítat s nejrůznějšími způsoby odpisu, dají se nastavovat odpisové sazby a pod.

Nesmíme zapomenout na počítání mezd. Ani tady na vás nevykukuje žádná složitost. Prostě si zadáte základní údaje o jednotlivých podřízených (identifikační údaje, mzdu, popřípadě srážky) a pracujete jako s databází. Ta ovšem umí i počítat, přepočítávat a upozorňovat na vaše chyby.

Asi nejpřekvapivější schopnosti se točí okolo služebního auta. I tady se dá nastavit a počítat se vším. Ceny za pohonné hmoty a najeté kilometry patří k těm obvyklejším, ale že počítá i s takovou vychytávkou, jakou je občerstvení na cestě, to jsem opravdu nečekal.

skoleni_15_4

A stále ještě nejsme u konce vlastností programu. Součástí je například i spořič obrazovky, textový editor, dopisový agent nebo automatické zálohování dat.

Tabulka č. 268
Ines 4.0055
Autor Inesys, s.r.o.
Hodnocení na Slunecnici ***/5
Typ Start
OS Win 3.1/95/98/NT/2000, DOS 6.x
Velikost 3,51 MB
DOWNLOAD

Tenhle prográmek se tváří jako by byl přímo střižen na míru nějaké větší firmě, které příjde zbytečná investice do výkonnějších počítačů a nákladnějšího softwaru. Hodí se však i menší firmě či živnostníkovi. A není to jenom obrovským kusem práce, která je za ním schovaná, ale přispívá i logické uvažování autorů, které program učinilo intuitivně ovladateným. Podařilo se jim vymyslet dobrý kompromis mezi přehledností a přeplácaností. Snad jen podpora Windows mi chybí.

Zaujal vás program Ines?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Člen skupiny historického šermu Heraldicus...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).