Hlavní navigace

Názor k článku I vy můžete být na důchod finančně zajištěni. Jak to ale udělat? od Jan Paroubek - Úrok na penzijním připojištění není nikterak závratný, nicméně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2019 15:28

    Jan Paroubek (neregistrovaný)

    Úrok na penzijním připojištění není nikterak závratný, nicméně státní podpora a eventuální bonus ze zaměstnání dostatečně kompenzují jinak nezajímavé zhodnocení. Navíc při plošném srovnání např. se spořicími účty, kde je zhodnocení rovněž nevalné, penzijko je stále velmi zajímavým produktem. Další věcí je i odložení peněz mimo dosah střadatele, což je například velká pomoc pro lidi, pro které je obtížné si dávat peníze stranou a mají ve zvyku celý měsíční příjem utratit, byť by jinak dokázali něco ušetřit.

    Poplatek za roční vedení stavebního spoření, pravda není malý, ale ceně za sjednání se lze v rámci akčních nabídek vyhnout, případně není nutné nastavovat cílovou částku na 200 000 Kč. Úrok je u stavebka s přimhouřenýma očima srovnatelný s tím na spořicích účtech. Pokud vezmeme v úvahu vaší kalkulaci, od státu střadatelé dostanou bonus kolem 8 000 Kč za šest let. Při sjednání v rámci akce pak platí jen poplatek za vedení účtu a bonus je pak kolem 10 000 Kč za šest let. To je zhodnocení výrazně přesahující spořicí účty.

    Politické riziko je samozřejmě stále ve hře a podpora od státu se může v čase měnit u stavebka i penzijka. To už je na zvážení každého, zda nechat ležet peníze na spořicím účtu „jen“ za úrok nebo si přilepšit státní podporou s tím, že se může v budoucnu změnit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).