Hlavní navigace

Hypotéky rostou jako po dešti

28. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ještě ani neoschl "inkoust" na minulém článku o hypotékách a jsou tu další podněty k psaní na toto téma. ČSOB zavedla hypotéku 2 v 1 a Modrá pyramida se pokouší dohnat hypoteční ústavy ve stoprocentních hypotékách. Jak si poradí s konkurencí?

V článku Hypotéky v novém kabátě jsme vás informovali o inovacích, se kterými poskytovatelé hypoték přišli hned na počátku nového roku. K novátorům z řad ING, GE Money Bank a Hypoteční banky se nyní přidávají další dva ústavy.

Dva za cenu jedné

I tak by se dal nazvat nový produkt, kterým ČSOB kombinuje klasickou hypotéku, tedy půjčku za účelem výstavby nebo renovace, a neúčelovou půjčku. Od února ji poskytuje ve spolupráci s Hypoteční bankou. Hlavní výhodou je jednotná úroková sazba pro obě části úvěru. Zatímco tedy u většiny bank zaplatíte za neúčelovou, tzv. americkou hypotéku mnohem více peněz na úrocích, neboť sazby jsou řádově o procenta vyšší, na obě části Hypotéky 2 v 1 se vztahuje běžná úroková sazba.

Protože podepisujete vlastně jen jednu smlouvu, neplatíte dvojí poplatky za vedení úvěrových účtů. Navíc však zaplatíte poplatek 2,7 % z objemu neúčelové části úvěru.

A jaké jsou parametry produktu? Půjčit si můžete až do 100 % zastavené nemovitosti, z čehož neúčelová část může tvořit maximálně 20 %, tedy 300 tisíc korun. Nemusíte dokládat účel využití peněz, což je využitelné například v případě financování nového zařízení bytu nebo při výstavbě svépomocí, kdy finanční doklady vůbec nemáte k dispozici. A ještě jednou výhodou se neúčelová část hypotéky může pyšnit. Její předčasné splacení není žádným způsobem sankcionováno. Ale to je běžný postup u většiny neúčelových hypoték.

Bohužel, ČSOB na svých stránkách neuvádí konkrétní úrokové sazby, vždy je tam pouze odkaz „individuálně“. Jediné konkrétní údaje získáte o možných úrokových bonusech. Slevu ve výši 0,25 % získáte v případě, že vám na účet v ČSOB chodí pravidelně plat, nebo vyberete-li si 2 ze 3 nabízených pojištění.

V akci je od 22. února do 31. května pro klienty s pětiletou fixací garantovaná sazba na úrovni nejbonitnější klientely, takže hypotéku do 70 % získáte za úrok včetně bonusů 4,19 %.

Neúčelové hypotéky
Banka Produkt Sazba (5letá) Max. půjčka Vedení účtu
ČSOB Hypotéka 2 v 1 individuální 300 tisíc Kč 150 Kč měsíčně
Americká hypotéka individuální Neomezena 2) 150 Kč měsíčně
GE Money bank Doplňkový úvěr 8,49 % 1 mil. Kč 100 Kč měsíčně
Česká spořitelna Doplňkový úvěr 6,59 %  – 150 Kč
Spotřebitelský hypoteční úvěr 6,80 % 70 % hodnoty nemovitosti 150 Kč 1)
Hypoteční banka Americká hypotéka 6,60 % 1 mil. Kč 150 Kč měsíčně
e-Banka Americká hypotéky Od 6,94 % Neomezena 150 Kč měsíčně
HVB Banka Majordomus speciál Orientačně 4,39 % 60 % hodnoty nemovitosti 150 Kč měsíčně
Komerční banka Úvěr na nemovitost Individuálně Neomezena 80 Kč měsíčně
Raiffeisenbank Americká hypotéka Univerzál 6,53 % 30 mil. Kč 100 Kč měsíčně
Živnostenská banka Hypoteční úvěr neúčelový Od 6,29 % 80 % hodnoty nemovitosti 150 Kč měsíčně
Wüstenrot hypoteční banka Flexibilní hypotéka 6,75 % 60 % hodnoty nemovitosti 150 Kč měsíčně
Volksbank Americká hypotéka Individuálně 60 %, max. 300 tisíc 100 Kč měsíčně

1) V sazebníku není uvedena periodicita.
2) Pokud je maximální výše neomezena, neznamená to, že vám banka půjčí jakoukoli sumu. Maximální půjčka se samozřejmě odvíjí od hodnoty zajištění a vaší schopnosti splácet.

Takovýto kombinovaný produkt zatím žádná jiná banka neposkytuje. Na podobné bázi je ovšem postaven tzv. doplňkový úvěr, který nabízí například GE Money Bank. Pokud jste ještě nevyčerpali 85 % hypotéky, můžete si u banky půjčit až 1 milion korun neúčelově.

Podobný typ úvěru lze získat také od České spořitelny. Ta navíc zavedla i Spotřebitelský hypoteční úvěr, který je sice účelový, ale prostředky lze využít např. na nákup auta a jiného zboží osobní spotřeby. Úroková sazba je ale vyšší než u doplňkového úvěru a přeci jen musíte účel doložit. Obecně platí pravidlo, že je spotřebitelský úvěr dražší než americká hypotéka.

Další variací na podobné téma je Úvěr na nemovitost od Komerční banky, který můžete libovolně investovat do bydlení, popřípadě jej maximálně z 50 % využít na vybavení domácnosti. Oproti spotřebitelskému úvěru má delší dobu splatnosti a nižší úrokovou sazbu a opět jej můžete splatit dřív, aniž byste byli sankcionováni.

Totéž v bleděmodrém je Americká hypotéka Univerzál od Raiffeisenbank. Má dvě formy – účelovou na bydlení nebo neúčelovou na cokoli. Produkt opět dosahuje díky zajištění nemovitostí nižších úrokových sazeb a zároveň vyšší možné půjčky až do 70 % hodnoty zajištění.

Katalog nemovitostí – vyberte si dům nebo byt dle vlastních přání a potřeb.

Na sto procent

Stoprocentní hypotéku poskytují snad všechny hypoteční ústavy. Chce se k nim připojit také Modrá pyramida, která je stavební spořitelnou. Půjčka Hypoúvěr 100, která financuje 100 % zástavní hodnoty nemovitosti, bude na trhu prodávána od 1. března s úrokovou sazbou 5,29 %. Ta je sice vyšší než u klasického Hypoúvěru, kde se sazby pohybují od 4,25 % (v případě, že splatíte 35% akontaci), ale ve srovnání s běžnou hypotékou má některé výhody. Tou první je možnost mimořádné splátky bez sankce. Další může být vedení úvěrového účtu za 25 korun měsíčně. Další podrobnosti zatím Modrá pyramida nezveřejnila a ani v ceníku svůj nový produkt uveden nemá.

skoleni_15_4

Pro představu a možnost srovnání v následující tabulce shrneme parametry tohoto typu hypoték od jednotlivých poskytovatelů.

100% hypotéka
Banka Produkt Sazba (5letá) Max. půjčka Vedení účtu
ČSOB ČSOB Hypotéka Individuálně Neomezena 150 Kč měsíčně
GE Money Bank 100% hypotéka 4,19 % 8 mil. Kč 150 Kč měsíčně
Česká spořitelna Hypotéka Bonus 4,99 % 6 mil. Kč Viz tabulka č. 1
Modrá pyramida Hypoúvěr 100 5,29 % Neomezena 25 Kč měsíčně
Hypoteční banka Hypotéka do 100 % 4,89 % Neomezena 150 Kč měsíčně
e-Banka Hypotéka Standard Od 3,99 % Neomezena 150 Kč měsíčně
HVB Bank Majordomus 1) Orientačně 3,59 % 90 % ceny nemovitosti 150 Kč měsíčně
ING Oranžová hypotéka Klasik 2) 4,72 % 30 mil. Kč 100 Kč měsíčně
Komerční bank Hypoteční úvěr Plus 4,39 Neomezena 150 Kč měsíčně
Raiffeisenbank Hypotéka Klasik 4,72 % 30 mil. Kč 100 Kč měsíčně
Živnostenská bank Hypoteční úvěr residenční 3) Od 3,99 % Neomezena 150 Kč měsíčně
Wüstenrot hypoteční banka 100% hypotéka 3,85 % Neomezena 150 Kč měsíčně
Volksbank Hypoteční úvěr Individuálně Neomezena 100 Kč měsíčně

1) Hypotéka je standardně nabízena do 90 % zástavní hodnoty, ale pokud chcete financovat 100 % své investice, můžete. Jen musíte zastavit další nemovitost s dostatečnou hodnotou.
2) Nezapomeňte, že o hypotéku u ING může jednotlivec žádat, jen dosáhl-li minimálně 23 let. Tatáž podmínka platí například i u Raiffeisenbank.
3) Pro úvěr do 100 % hodnoty nemovitosti je třeba část přesahující 80 % dozajistit termínovaným vkladem.

Porovnejte si nabídky stavebních spořitelen.

<chart id=„7“></chart>
Finanční reklama 2005
Nejlepší finanční reklama roku 2005 – rozhodněte, která finanční instituce měla v loňském roce nejlepší televizní reklamu! Zároveň se můžete zařadit do slosování o hodnotné ceny, jimž vévodí DVD přehrávač.

Chybí vám nějaký produkt na českém hypotečním trhu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).