Hlavní navigace

George klíč od České spořitelny pro všechny její klienty. Co když jej ale nechcete?

12. 9. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Potvrzování transakcí a ověřování přes George klíč zatím využívá třetina uživatelů digitálního bankovnictví. Banka z něj chce ale udělat primární způsob potvrzování. Pokud jej nebudete chtít, vymyslí vám pravděpodobně náhradní řešení.

Internetové bankovnictví České spořitelny využívá 1 500 000 lidí. Pokud potřebují nějakou transakci ověřit, probíhá to zpravidla přes SMS klíč nebo přes tzv. George klíč. Nově chce ale spořitelna všechny klienty přesměrovat na aplikaci George klíč. Ta ale vyžaduje chytrý telefon s připojením k internetu. Co když jím nedisponujete?

George funguje už skoro rok a půl

Na internetové bankovnictví s názvem George přešla Česká spořitelna koncem května 2018. Tehdy spustila ostrý provoz a do konce roku 2018 do George převedla chtíc nechtíc všechny klienty.

Tehdejší internetové bankovnictví fungující v systému Servis 24 totiž po 17 letech ukončila a klienti tak neměli jinou možnost než si zvyknout na nový systém. George symbolizuje začátek nové éry a příchod bankovnictví budoucnosti, uvedla tehdy Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny odpovědná za retailové bankovnictví.

Mobilní bankovnictví George je v současné době dostupné pro mobilní telefony s operačním systémem Android a iOS.

Modulární systém, který má zapadnout do doby sociálních sítí

Internetové bankovnictví George je koncipované tak, aby zapadlo do doby sociálních sítí, a přizpůsobuje se tím v podstatě mladé generaci.

Můžete si v něm například nastavit, jak chcete jednotlivé položky zobrazovat, navolit si pozadí a vyhledávat platby pomocí fulltextového vyhledávání. Například platby v Lidlu tak vyhledáte tím, že zadáte do vyhledávače v Georgovi slovo Lidl.

Dále nabízí koncept Moje zdravé finance. V rámci něj radí bankéři na pobočkách s tím, jak ušetřit. Doporučují například konsolidace půjček, levnější energie nebo možnost levnějšího osobního účtu. A totéž dělá i internetové a mobilní bankovnictví České spořitelny.

George umožňuje i řadu dalších funkcí, jako například George rádce apod. Podrobně jsme jeho funkce popsali v článku George startuje naostro. Spořitelna spouští internetové bankovnictví pro 1,5 milionu lidí.

Ověřování transakcí přes George klíč

Nové internetové bankovnictví s sebou přineslo také nový způsob zabezpečení a ověřování transakcí. Ten Česká spořitelna hodnotí jako bezpečnější a rychlejší než potvrzování přes SMS kód.

Tento způsob potvrzování spořitelna nazvala George klíč a funguje následovně. Kromě aplikace mobilního bankovnictví je potřeba si do chytrého telefonu stáhnout i aplikaci George klíč. Při potvrzování transakce se pak v George klíči zobrazí potvrzovací kód, který vám George klíč vygeneruje. Tím potvrdíte transakci a ta je následně autorizována.

Skrze George klíč probíhá také ověření vaší identity, a to přes 6místný PIN nebo biometricky, a to buď rozpoznáním obličeje, nebo otiskem prstu.

Aplikace George klíč je nezávislá na mobilním bankovnictví. Stáhnout si ji můžete pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

Banka chce George klíč jako primární způsob potvrzování

Za necelý rok a půl, kdy je možné George klíč stáhnout a používat, si jej z 1 500 000 klientů banky stáhlo 210 000 klientů, což představuje téměř třetinu uživatelů internetového bankovnictví (640 000).

Česká spořitelna ale plánuje z George klíče udělat hlavní způsob potvrzování. Do dvou let by tak podle ní mohlo tento způsob autorizace využívat 80 % uživatelů digitálního bankovnictví. Vyhovuje totiž směrnici PSD2 a obsahuje antivirovou ochranu, která chrání proti phishingovým a malwarovým útokům.

Směrnice PSD2 definuje požadavky na tzv. silné ověření klienta. Aby bylo ověření považováno za silné, je potřeba, aby byly provedeny 2 ze 3 typů ověření. George klíč pak používá všechny 3 faktory:

  • faktor vlastnictví – mobilní telefon s aplikací George klíč,
  • faktor znalostí – 6místný PIN kód,
  • faktor „něco jsem“ – biometrické přihlášení (otisk prstu nebo sken obličeje).

V případě potvrzování skrze SMS zprávy bylo v minulosti zaznamenáno několik případů napadení a odcizení dat malwarovým útokem. Škodlivá aplikace v telefonu pomocí falešné přihlašovací obrazovky „odposlouchá“ důvěrné údaje klienta, jako jsou např. přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Útočníci si následně také nechají přeposílat autorizační SMS zprávy. Nicméně je důležité zmínit, že tyto útoky se dotkly pouze uživatelů chytrých telefonů s operačním systémem Android, sdělil Měšci Lukáš Kropík, tiskový mluvčí České spořitelny.

Za účelem eliminace rizik vydala banka řadu doporučení, kterými se její klienti mají řídit, aby tato rizika nepodstupovali.

Vyšší limit pro transakce bez potvrzení

Od října se také změní výše částky, kterou je možné zasílat skrze George bez potvrzení.

Doposud bylo možné s Georgem v mobilu odeslat jednorázovou platbu do výše 10 000 Kč. To se s platností evropské směrnice změní, pro uživatele s aplikací George klíč bude možné zaslat bez nutnosti potvrzení částku do 12 500 Kč. Platí to ale pouze v případě, že zadáte platbu v Georgi v mobilním telefonu.

V internetovém bankovnictví bude tato možnost dostupná až časem.

Co se změní, pokud máte George klíč?

Pokud máte George klíč, přihlašujete se svým uživatelským jménem a následným potvrzením v George klíči. To proběhne unikátním PINem, nebo biometricky. Platby pak potvrzujete rovněž unikátním klíčem nebo biometricky.

Co se týče plateb, ty rovněž autorizujete biometricky či 6místným PINem. Nově pak platby do 12 500 Kč nemusíte potvrzovat.

V případě plateb kartou na internetu bude v průběhu roku 2020 možné potvrzovat platby přímo v George klíči. Podmínkou je, aby obchodník podporoval službu 3D Secure 2.x.

A co když ani chytrý telefon nemám?

Jak jsme uvedli, pro využívání George klíče je nutné vlastnit chytrý telefon či tablet s operačním systémem Android nebo iOS, na který si aplikaci nainstalujete.

Takové zařízení ale nemusí vlastnit každý. Pokud máte stále například tlačítkový telefon a novější model neplánujete, nebo máte mobilní telefon s operačním systémem Windows Phone, nemusíte se bát. Česká spořitelna vám umožní i nadále potvrzovat transakce přes SMS kódy.

Možná jde ale jen o dočasné řešení. Banka jde cestou silného ověření a SMS kód do něj nespadá. Sama proto připouští možnost, že v průběhu roku 2020 začne klienty bez George klíče připravovat na jiný způsob potvrzování transakcí než čistě přes SMS.

Pokud tedy nemůžete nebo nechcete používat George klíč, nikdo vás nutit nebude. Na druhou stranu je ale možné, že si stejně budete muset zvykat na nový způsob potvrzování transakcí. Ten by mohl obsahovat jak potvrzení z SMS zprávy, tak ještě unikátní PIN kód.

Mění se také limit pro bezkontaktní platbu bez zadání PIN kódu, a to na max. 50 eur (cca 1300 Kč).

Při provedení série 5 plateb do 50 eur nebo v celkovém součtu 150 eur (cca 3800 Kč) bude nutné další platby potvrdit PINem.

Co se změní, pokud George klíč nechcete?

Pokud George klíč nemáte a nechcete, můžete se prozatím stále přihlašovat pomocí uživatelského jména, hesla a kódu z SMS. Dojde ale k mírným úpravám obrazovek a blokačních pravidel.

skoleni_15_4

Všechny platby pak i nadále budete potvrzovat skrze SMS zprávy, a to i platby v aplikaci George v mobilu, což dosud nutné nebylo.

V případě plateb kartou na internetu nově platí, že pokud je platba do 30 eur (cca 780 Kč) nebo celkový počet předchozích transakcí nepřesáhl 100 eur (cca 2600 Kč), nemusíte platbu potvrzovat skrze SMS (3D Secure).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).