Hlavní navigace

Fio roste - koupilo si vlastní trh

13. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

RM-Systém změnil majitele. Společnost J&T se zbavila trhu využívaného především drobnými akcionáři – prodala ho. A kupujícím není nikdo jiný než skupina Fio. Do stejných rukou, které vlastní Fio, burzovní společnost, se tak dostal i celý akciový trh. Co to znamená pro drobné akcionáře?

Kdo je RM-Systém?

RM-Systém je organizátorem mimoburzovního trhu s cennými papíry již od roku 1993. Narozdíl od burz, kam má přístup pouze licencovaný obchodník, může na RM-Systému obchodovat každý bez prostředníka. Toho v posledním roce využilo cca 50 tisíc zákazníků, z nichž 6 tisíc využívá internetový přístup na trh RM-Systému.

Kdo je finanční skupina Fio?

Finanční skupina Fio sestává nyní již z jedenácti společností, z nichž nejvýznamnější jsou Fio, burzovní společnost a Fio, družstevní záložna. Finanční skupina Fio byla založena v roce 1993, přičemž družstevní záložna byla založena o tři roky později a „až“ v roce 1997 bylo zahájeno obchodování s cennými papíry.

Fio, brokerská společnost je v současné době největším obchodníkem s českými akciovými tituly. Jen za první pololetí letošního roku zprostředkovala spotové obchody za 34 mld. Kč, zatímco její konkurenti mnohem méně (BrokerJet 10,5 mld. Kč, Atlantik FT 11,5 mld. Kč a Patria Direct 17,5 mld. Kč, ovšem toto číslo zahrnuje i jiné než spotové obchody). Z přibližně 7 tisíc klientů je zhruba polovina aktivních.

Fio, družstevní záložna je dosud jedinou družstevní záložnou, která získala přístup do clearingového centra ČNB a má „bankovní kód“. Družstevní záložna má přibližně 4 tisíce členů.

Proč Fio koupilo RM-Systém

Klienti Fio, burzovní společnosti mají přes aplikaci e-Broker k RM-Systému přístup již řadu let. Dokud nebyl přístup na tento trh přes internet příliš rozšířen, mnozí klienti Fia vydělávali na rozdílu cen mezi RM-Systémem a burzovním trhem. Dnes, kdy přístup na oba trhy (burzovní i mimoburzovní) je poměrně hojný, již nelze tak dobře vydělávat na spekulacích na rozdílu ceny akcií na jednotlivých trzích. I tak klienti Fia uskuteční třetinu obchodů RM-Systému a pětinu obchodů KOBOSu (burzovní trh). To ale není důvod, proč získat celý trh do vlastnictví.

Jedním z důležitých motivů ke koupi RM-Systému byla snaha o rozšíření obchodních míst Fia, které v současné době disponuje pouze šesti pobočkami v České republice a čtyřmi v zahraničí. Pořízením RM-Systému se jejich počet rozroste o 58.

Nedostatečná pobočková síť byla překážkou rozvoje Fio, družstevní záložny. Přestože některá z 58 nebo z 6 prodejních míst budou pravděpodobně zrušena, dostane se Fio přes 60 poboček, čímž hravě překoná mnohé banky (např. Živnostenská banka jich má méně než 50 a jsou banky, které působí s méně než 10 pobočkami). I banky ostatně přicházejí na to, že bez poboček se bankovní obchod dělat nedá. To byl jeden z důvodů, proč Raiffeisenbank koupila eBanku.

Neméně důležití pro Fio jsou zaměstnanci RM-Systému. Jejich zkušenosti s cennými papíry a obchodováním jsou výborným předpokladem k jejich využití pro Fio, burzovní společnost.

Co přinese prodej uživatelům RM-Systému

Pro uživatele RM-Systému se v první fázi nic nemění. Připravované novinky, jakou bude 18. 9. spuštění pokynu „easy click“, se budou dále zavádět do praxe. Ve středním horizontu lze očekávat přeskupení poboček, kdy RM-Systém bude zaveden i na současné pobočky Fia a zároveň některé pobočky Fia a RM-Systému budou „sloučeny“.

Plány Fia jsou ale dalekosáhlé. V dlouhém horizontu by chtělo z RM-Systému vybudovat velký středoevropský mimoburzovní trh pro klienty z celého regionu, na kterém by se obchodovaly akcie společností z celé střední Evropy.

skoleni_15_4

Jaké důsledky může mít spojení obchodníka s cennými papíry s mimoburzovním trhem? Prospěje, nebo naopak uškodí kapitálovému trhu? Podělte se o svůj názor.

Pokyn „easy click“

RM-Systém spouští 18. září nový druh obchodního pokynu – easy click. V rámci tohoto pokynu se bude obchodovat v „minilotech“ (malých lotech; lot – stanovené množství akcií, jehož celé násobky lze na burze obchodovat), které budou činit např. u akcií Philip Morris 5 kusů nebo u ČEZu 100 kusů akcií.

Výhodou easy clicku bude jednak vyšší likvidita (akcie bude možno snáze prodat a nakoupit), protože zde budou působit tvůrci trhu, obdobně jako tomu je u SPADových titulů na pražské burze, ale především nižší cena za obchod – pouze 0,3 % z obchodu (při podání pokynu „na přepážce“ ještě zaplatíte za podání pokynu, přes internet se bude jednat o jediný poplatek). Tímto způsobem půjde obchodovat ale pouze SPADové tituly a šest až sedm dalších nejzajímavějších titulů.

Pro RM-Systém je nový investor...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).