Hlavní navigace

Elektřina bude zdražovat, průmysl v EU zkrachuje (NÁZOR)

27. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Průmysl kvůli zelené politice Evropské unie bude mít značné problémy. Hrozí jeho exodus z EU a výrazný nárůst nezaměstnanosti.

Ceny elektrické energie v tomto roce poklesly, průměrné zlevnění elektrické energie dosahuje 10,9 %. Energetický úřad totiž zastropoval platby za obnovitelné zdroje a snížil distribuční náklady za elektrickou energii. Ceny silové elektřiny na německé burze jsou také na svých minimech.

Energetické společnosti zažívají těžké časy, a to především kvůli obnovitelným zdrojům. Elektřinu totiž musí prodávat na trhu až jako druzí, a to za tržní ceny, zatímco výrobci obnovitelných zdrojů mají zaručený odkup elektřiny za ceny mnohem vyšší, než jsou tržní. Současná situace je tedy neudržitelná a řada analytiků odhaduje, že dřív nebo později začnou ceny elektrické energie růst. To by ale znamenalo pro evropský průmysl katastrofu, konkurenceschopnost by se výrazně snížila a rozdíl mezi náklady evropských a amerických průmyslových společností by se ještě zvětšily.

Nárůst cen elektrické energie v Evropě předpokládá především Mezinárodní agentura pro energii (MAE), podle které by megawatthodina elektřiny měla stát v roce 2020 v EU i přes 180 dolarů. V Japonsku cena bude dosahovat do 160 dolarů, ve Spojených státech budou podniky mít elektřinu dvakrát levnější, a to za cenu 90 dolarů za megawatthodinu. Znamená to, že evropské průmyslové firmy zaplatí na elektrické energii dvakrát více, než společnosti ve Spojených státech. To může vést k zániku značné části průmyslu v Evropské unii.

Vysoké ceny elektřiny budou problém nejen pro evropský těžký průmysl, ale také pro domácnosti. Důvodem drahé energie budou vysoké ceny zemního plynu v Evropě, vysoké daně, konec jaderné energetiky v některých zemích, které volí dražší alternativy, a pokračující dotace obnovitelným zdrojům, řekl deníku E15 Fatih Birol, hlavní ekonom MAE. V České republice výrazně zvyšují cenu elektrické energie obnovitelné zdroje energie, někteří průmyslníci dokonce varují, že budou muset kvůli tomu propouštět. Čtěte více: Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost

Vracíme se zpět do USA, tvrdí firmy. Z Evropy ale chtějí pryč

V současnosti sledujeme zajímavý trend, kdy cena pracovní síly, především té kvalifikované, narostla v některých asijských zemích natolik, že řadě firem se vyplatí navrátit do Spojených států. Na mzdách zaplatí sice o něco více, na druhou stranu ušetří na elektřině a ochrání své technologie před kopírováním. Příkladem nastupujícího trendu může být společnost Motorola, která začala montovat telefon Moto X ve Spojených státech, ale i například společnost Apple, která přesouvá do USA výrobu počítačů Mac Pro. Jsou to jen malé vlaštovky, které však ukazují na dobré hospodářské vyhlídky Spojených států. A jaký je vývoj v Evropě? Tam je situace opačná. Tam dochází k exodu velkých, ale i středně velkých společností, což potvrdil průzkum společnosti Colliers International, podle kterého chce polovina firem z evropského kontinentu pryč.

Znamená to podle výsledků společnosti, že firmy chtějí svá administrativní, technologická, obchodní, ale bohužel i vývojová centra přesouvat dále na východ. Důvodem jsou jak výrazně nižší náklady v zahraničí, tak také nelichotivá ekonomická situace evropských zemí, politická nejistota a výše zdanění. Čtěte více: Socialismus v Evropě vytváří ztracenou generaci

Evropská zelená politika: Jedna chyba za druhou

Energie jsou velmi důležitou nákladovou položkou. Zde však bude mít Evropa stále větší konkurenční nevýhodu. Důvodem jsou převážně chyby, kterých se dopustili evropští „lídři“ v oblasti zelené politiky. Většina ekologických opatření se ukázala jako zcela kontraproduktivní a vedla k dodatečným nákladům, které průmysl stále hůře absorbuje. Příkladem může být systém emisních povolenek, který se nejen ukázal jako zbytečný, ale také značně korupční a netransparentní. Navíc poškozuje nejvíce rentabilní zdroje v podobě uhelných elektráren, které jediné, na rozdíl od čistých jaderných či plynových elektráren, dokážou vynést ještě energetickým společnostem nějaký zisk.

Co na nás chystá Evropská komise?

Evropská komise by chtěla například do roku 2030 snížit objem skleníkových emisí o 40 % ve srovnání s rokem 1990. Místo, aby diskuze byla o tom, zdali tyto programy nejsou podobné komunistickým pětiletkám (v tomto případě spíše „dvacetiletkám“), které zcela selhávaly a vedly k ekonomické stagnaci, tak současný plán ekologové označují jako ústupek: Návrh EK není v souladu ani s doporučením vědců, ani s jejími vlastními staršími dokumenty. Pokud Evropa myslí svůj závazek omezit oteplení planety pod dva stupně Celsia vážně, musí emisní cíl navýšit na minimálně 55 %, tvrdí Barbora UrbanováKlimatické koalice.

Zrůdnost biopaliv

Obrovskou chybou byla politika spočívající v podpoře biopaliv. Politika, která spočívá v dosažení 10% podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě paliv v dopravě do roku 2020 povede k dalšímu zdražení potravin. Evropští představitelé však naštěstí už poznali, že cíl není reálný a biopaliva výrazně nejen poškozují životní prostředí prostřednictvím intenzivního pěstovaní biopaliv, ale také zdražují naftu, dřou motory našich aut, či zvyšují ceny potravin.

dan_z_prijmu

Neexistuje politická odpovědnost

Nesmyslná „desetiletka“ se ale nezrušila, jen se mírně snížil podíl, k dosažení bájného cíle prosperity mají dopomoci „zázračná“ biopaliva druhé generace. A když ani ta nepomůžou, jistě se objeví 3. či 4. zázračná generace, která vyřeší naše problémy. Náklady nejsou důležité, děláme to pro budoucnost Evropské unie a lepší život zemědělců. A co takhle vzít politickou odpovědnost za zcela zvrácenou politiku, která vedla ke snížení produkce potravin a růstu jejich cen v celém světě? A dokonce i k hladovění lidí v chudších zemích, kde jsou lidé nuceni vynakládat většinu svých příjmů jen za potraviny? Zdá se, že slovo odpovědnost je v EU značně neznámým pojmem. Čtěte také: Je Evropská unie novým Sovětským svazem?

Řešení místo strašení

V rámečku jsem nabídl několik řešení, která by mohla EU uplatnit při snižování cen energií (pohonných hmot, plynu či elektrické energie). Některá řešení se můžou zdát příliš radikální, bohužel v současné době, kdy hrozí evropskému průmyslu zničení a pokračování růstu nezaměstnanosti, se jedná o řešení, která by mohla vést k zastavení odlivu pracovních míst. A navíc některé z těchto regulací ve Spojených státech nemají a pokud mají, tak ve velmi omezené míře. EU by totiž měla být spolkem svobodných států, nikoliv továrnou na regulace. Čtěte více: Evropská unie je jen továrnou na regulace

Jak zastavit růst cen energií v EU?

  • Zrušit podporu biopaliv.
  • Zrušit programy, které by měly vést k růstu podílu obnovitelných zdrojů.
  • Zrušit emisní povolenky, uměle vytvořený „trh“ stejně nefunguje a je netransparentní. Ekologickou politiku nechat na národních státech.
  • Nevytvářet nesmyslné legislativy na těžbu břidlicového plynu, rozhodnutí o těžbě a ekologičnosti těžby nechat na národních státech
  • Výrazně omezit systém kontroly chemikálií REACH, aby výrazně nezasahoval do konkurenceschopnosti evropských podniků
  • Zrušit evropské dotace do průmyslových podniků, které vytvářejí nerovné tržní prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).