Hlavní navigace

eBanka má konto pro studenty

15. 10. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tak už je to tady! Od září láká eBanka studenty na nižší poplatky a další zvýhodněné nabídky. Co nabízí? A vyplatí se její konto v porovnání se "studentskými produkty" jiných bank?

Také eBanka, která se vždy honosila prestižní pozicí v internetovém bankovnictví, se snaží přiblížit studentské peněžence! I ona po vzoru našich velkých bank (ČS, ČSOB, KB) i dvou menších (Union banka, Plzeňská banka) začíná lovit ve vodách nejperspektiv­nějších a poměrně snadno získatelných potenciálních klientů. Vždyť student SŠ, VOŠ či VŠ, kterého banka okouzlí nyní (mezi 15. a 26. rokem), ji v budoucnu může přinést pěkné sumičky peněz. Proč by tedy do něj nejprve něco neinvestovala?

Je jasné, že dosud byl účet u eBanky pro průměrného studenta něco jako šampaňské k snídani. To samozřejmě neznamená, že by jím mezi studenty nikdo nedisponoval. Ba naopak, klienty eBanky se jistě stali mnozí podnikaví, pracující nebo prostě po rodičích bohatí středo či vysokoškoláci. Vždyť počítač a ostatní moderní technologie jsou pro ně denním chlebem a nalákají mnohem spíš je než jejich rodiče, kteří se takovéto technice stále vyhýbají uctivým obloukem a raději si vystojí frontu v kamenné bance, která dává iluzorní jistotu, že peníze záhadně nezmizí někde v zácpě na informační dálnici.

Přesto průměrný student, s nějakou tou ušmudlanou tisícovkou kapesného a hubeným přivýdělkem z brigády za 50 Kč na hodinu, na poplatky v eBance nedosáhl. A nač taky? Několikrát za měsíc si vybere z bankomatu na útratu, zadá jeden, dva příkazy k úhradě, jedním trvalým příkazem bude hradit kolej a o moc víc ke štěstí nepotřebuje. A že by potřeboval kdykoliv a odkudkoliv zjišťovat zůstatek na účtu? Někdy je snad lepší nevědět…

To už za těch 55 Kč měsíčně, co by utratil u eBanky jen za vedení nejjednoduššího typu osobního účtu, raději půjde dvakrát na oběd do menzy. Za rok tak ušetří něco kolem 30 obědů – to znamená, že vlastně může celý měsíc jíst zadarmo. A účet si raději založí u ČS nebo KB, kde mu za to ještě zaplatí 400, resp. 333 Kč ročně, formou předvánoční prémie.

eBanka teď však chce vše změnit. Poplatek u osobního účtu založeného v rámci Studentského programu totiž snížila na 15 Kč a zvýhodnila i některé další poplatky. To znamená, že chce-li si student dopřát klientství u eBanky, musí se vzdát jen tří čtvrtin oběda za měsíc, což za rok dělá pouhých devět obědů. To už začíná být zajímavější. Je ale třeba dodat, že poplatku 15 Kč mohou využívat pouze vlastníci mobilního telefonu s Paegasem nebo Eurotelem, protože pouze ti mohou pomocí nich provádět potřebnou autentizaci. Ostatní si budou muset pronajmout osobní elektronický klíč za 85 Kč měsíčně. To je dohromady 100 Kč, 1200 Kč za rok, tedy dva měsíce obědů zdarma.

Nesporné ale je, že jste-li stoupencem moderních technologií, v eBance si za těch 15 Kč, resp. 100 Kč přijdete na své. eBanka totiž v rámci účtu nabízí zdarma nejen internetové bankovnictví, ale i telefonické bankovnictví, GSM banking a wap banking. Kdybyste si všechny tyto služby chtěli pořídit např. v České spořitelně, která je také nabízí (a nádavkem nabízí i ovládání účtu pomocí SMS za 5 Kč měsíčně), zaplatili byste dohromady zatím navlas stejnou cenu 15 Kč. Museli byste ale počítat s jednorázovým poplatkem pro pořízení autentizačního kalkulátoru za 1250 Kč (se závazkem využívání internet bankingu po dobu 2 let) nebo za 2500 Kč bez omezení. Je navíc možné, že od nového roku bude zpoplatněn phone banking, který je do konce roku zdarma. U ostatních bank některé z forem přímého bankovnictví prostě nedostanete.

Tabulka č. 145

Studentské účty

  ČS

ČSOB

eBanka

KB

Union

Vedení zdarma

zdarma

15 Kč

zdarma

zdarma

Internet 10 Kč/měs.

– 1)

zdarma

49 Kč/měs.

100 Kč/měs. 7)

Autentizační klíč 1250/2500 Kč 2)  –

zdarma/85 Kč/měs. 3)

zdarma

zdarma
WAP 0/5 Kč 4)

 –

zdarma

 –

 –

GSM 5 Kč/měs.  – 1)

zdarma

 –

0/50 Kč/měs. 5)
Telefon do 31. 12. zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma 6)

Poznámky:
1) podle operátorky na zelené lince ČSOB je ke studentskému kontu poskytován homebanking a GSM banking, v současné době je však jeho fyzické poskytování omezeno přechodem ČSOB a bývalé IPB na stejný systém
2) cena při závazku používat intenetové bankovnictví po dobu 2 let/ standardní cena
3) autentizace pomocí Eurotelu či Paegasu/pronájem autentizačního kalkulátoru
4) wap v rámci internetového bankovnictví/sa­mostatný wap
5) GSM pasivní/GSM aktivní
6) pouze pasivní telefonní bankovnictví
7) při používání GSM banking sleva 10 Kč

A jak je to s kartou? I u Studentského programu eBanky dostanete standardně elektronickou kartu – v tomto případě mezinárodní Maestro, dokonce na první rok zadarmo. Potom si však musíte zaplatit 200 Kč ročně, což není zanedbatelné. Podobné je to i u ČSOB, jenom poplatek je nižší – 150 Kč za rok. Zato KB a Union banka vám kartu poskytnou zdarma po celou dobu trvání vašeho studentského účtu, stejně jako ČS, která však k účtům vydává domácí kartu VISA Electron. U všech účtů pak můžete zažádat i o kartu „lepší“ (např. VISA Classic či EC/MC Standard), ale ty se vážou na určité průměrné minimální zůstatky (od 20 000 do 80 000 Kč za 3 měsíce) nebo na jakési osvědčení o dobré bonitě.

Nepříznivě pro eBanku vyznívá porovnání poplatků za výběr z bankomatu, což může být pro řadu studentů přímo zásadní problém. Zatímco u ČSOB nezaplatíte nic, v ČS 4 Kč, v Union bance nejčastěji 5 Kč nebo vůbec nic (záleží na typu bankomatu a počtu výběrů) a v KB 5 Kč, eBanka vám vezme celých 9 Kč a navrch ještě 0,25% z vybírané částky. Takže na jedné tisícovce přijdete o 11,50 Kč. To není příliš lákavé.

Na druhou stranu, co se týče poplatků za příkazy k úhradě a trvalé příkazy a položky, patří eBanka spíše k levnějším. Např. za příchozí platbu z jiné banky zaplatíte pouze 2 Kč, zatímco v ostatních bankách 6 Kč, za příkaz k úhradě 3 nebo 4 Kč. Zřízení trvalého příkazu je zdarma, za změnu či zrušení pak zaplatíte 15 Kč.

Naopak spíše špatné je úročení účtu. eBanka na něm totiž nabízí pouze 0,25 %. Od 1000 Kč (což je i minimální vklad na osobní účet) si však můžete zdarma zřídit termínovaný vklad, nebo inteligentní termínovaný vklad, který vám bude volné prostředky automaticky převádět na lepší úročení.

Nevalné je to u eBanky i s kontokorentem. Sice vám může být poskytnuta Osobní úvěrová linka, ale musí vám být více než 18 let a především se za vás musí zaručit rodiče nebo jiná důvěryhodná spřízněná duše. Potom možná budete mít naději na přísně kontrolovaných 10 000 Kč. Do blízké budoucnosti se chystá i úvěr na studium, který poskytuje např. i KB.

Tabulka č. 146

Studentské účty

  ČS

ČSOB

eBanka

KB

Union

Úročení 1%

3%

0,25%

3%

1% (záleží na zůstatku)

Kontokorent automaticky 10 000 Kč

po 3 měsících 6000 Kč

OÚL 10 000 Kč (ručení rodičů)

po 3 měs. (min. zůstatek 1000 Kč) 5000 Kč

za poplatek 300 Kč – 10 000 Kč

Úroky na kontokorentu 14% 10%

15,5%

19%

14,5%

Příjemným počinem však eBanka vyšla vstříc studentům podnikajícím. Ti si totiž mohou zařídit za zvýhodněný poplatek 55 Kč za měsíc (proti obvyklým 115 Kč) firemní účet. Ostatní poplatky jsou už pak sice stejné jako u klasického firemního účtu, ale i tak je tato sleva docela příjemná.

Jako třešnička na dortu pro všechny pak má fungovat jedna zdarma vydaná ISIC karta (zdarma ji nabízí i ČSOB) a nabídka mobilních telefonů Paegas za speciální (rozuměj nižší) ceny. Jestli to však vydá za takřka neporazitelné finanční prémie u ČS a KB, to lze jen těžko odhadnout.

skoleni_15_4

Jak jste se tedy rozhodli? Dáte přednost permanentnímu přístupu na účet všemi možnými informačními kanály nebo raději zaplatíte méně a o nějaký ten kanál zůstanete v klidu ochuzeni? Záleží jen a jen na vás…

Pozn.: V tomto srovnání neuvádíme Univerzitní konto Plzeňské banky, které je silně regionálně omezeno. Také neuvádíme studentský účet (Nonstopkonto Student) bývalé Bank Austria Creditanstalt. Poskytování nových účtů je totiž nyní pozastaveno, stávající účty však fungují i nadále.

Jaký studenstský účet využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).