Hlavní navigace

Druhý pilíř je pro penzijní společnosti katastrofa. Optimismus ale neztrácejí

6. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Cíle penzijních společností se ukázaly jako značně přestřelené. Má ještě II. pilíř naději?

Chceme získat až milion účastníků, pro které se II. pilíř hodí, reálně to ale vidíme na 500 000 účastníků, bylo slyšet z úst představitelů penzijních společností na tiskové konferenci Asociace penzijních fondů (APF). Dokonce i v březnu se hovořilo o cíli 500 000 účastníků, nyní však APF pomalu přiznává, že číslo nemusí být reálné: Z dnešního pohledu je červnový půl milion už vzdálenější, říká tiskový mluvčí Asociace penzijních fondů Ondřej Kubala.


Asociace penzijních fondů

Počet klientů ve 2. pilíři

Skutečnost je však taková, že v květnu letošního roku získaly penzijní společnosti jen 47 392 klientů, což je hluboko pod veškerými očekáváními. Na druhé straně však byl květen rekordním měsícem a podařilo se uzavřít 15 407 smluv, což je skoro stejně jako za dva předchozí měsíce dohromady.

Finální výsledky podle Kubaly budou hodně záviset také na tom, jak bude vypadat kampaň státu, o které hovořil premiér Petr Nečas. Kubala je však optimistou, co se týká dalšího vývoje: První dva roky se bude reforma rozjíždět, jak se ukazuje, ve finále ale využijí podle nejstřídmějších odhadů důchodové spoření řádově sta tisíce lidí, o tom jsme přesvědčení. Důchodové spoření je čistě z logického pohledu výhodnější než většina ostatních a podobných produktů na trhu, státní příspěvek je ve výsledku vyšší než u stavebního spoření,, i než ve III. pilíři (každý si to může snadno vypočítat pro svůj vlastní případ), jen svou roli aktuálně sehrává i vliv politiky, který nejde přehlédnout, uvádí.

ČSSD chce II. pilíř zrušit

Nejen zpackaná marketingová kampaň, ale nejistý budoucí vývoj ohledně druhého pilíře je také jedním z hlavních důvodů, proč se lidé do druhého pilíře nehrnou. V okolních zemích, kde byl zaveden, došlo k jeho zrušení nebo k jeho výraznému omezení. A u nás nejspíše situace bude obdobná – podle vyjádření stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka chce strana II. pilíř zrušit. Čtěte více: Stínový ministr financí ČSSD: „2. pilíř penzijní reformy zrušíme“

Předseda strany Bohuslav Sobotka dokonce informoval penzijní společnosti o záměru strany v dopise. A jak to proběhne? Nejdříve se navrhovalo, že veškeré peníze klientů z II. pilíře budou převedeny do III. pilíře. Nyní však strana mění strategii a mluví o částečném znárodnění – 3procentní body chce převést do 1. státního pilíře, zbytek příspěvků, kdy klienti odváděli navíc 2procentní body ze své hrubé mzdy, chce ČSSD převést do třetího pilíře. Prioritou je nepřipravit lidi o peníze, které do druhého pilíře vložili ze svého, řekl online deníku Aktuálně.cz Roman Sklenák, stínový ministr práce a sociálních věcí.

Komu se II. pilíř vyplatí?

Názory na to, jaké skupině obyvatel se II. pilíř vyplatí, se různí. Například podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se údajně vstup do druhého pilíře vyplatí polovině mužů a 30 % žen. Nejlépe jsou na tom bohatí a mladí. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek má však opačný názor a pokládá reformu za nevýhodnou pro všechny. Podle něj budou chybět ve státním systému (I.pilíř) peníze na penze, takže pak budou muset všichni platit vyšší odvody. Čtěte také: Důchodový účet míří ke krachu. DPH se bude muset zvýšit na 30 %

APF: Zrušit II. pilíř by byla chyba, lidé nevěří důchodovému systému

Penzijní společnosti argumentují nutností zachovat II. pilíř výzkumem společnosti Millward Brown Czech Republic, podle kterého se 78 % lidí domnívá, že stát nevydrží v příštích letech vyplácet penze jako nyní. 71 % lidí si proto myslí, že je reforma penzí nutná:

Výzkum je jasný signál pro politiky, že by měli přestat uvažovat o zrušení druhého pilíře a začít se zabývat spíš jeho změnami. Skoro tři čtvrtiny lidí vidí, že náš důchodový systém není udržitelný a musí se změnit. Pokud by se II. pilíř zrušil, bude to nevratná chyba, uvádí prezident Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda. Čtěte také: Důchodový účet míří ke krachu. DPH se bude muset zvýšit na 30 %

Podle něj není II. pilíř zcela dokonalý, ale je to první skutečný krok, jak vyřešit situaci, která nás čeká. I ve světě je podle něj běžné, že II. pilíř prochází postupným vývojem a trochu se mění, stejně jako systém státních důchodů z I. pilíře nebo III. pilíř. Ale ve všech rozumných zemích funguje II. pilíř dál. Na Slovensku dnes vládne levice, má pohodlnou většinu v parlamentu a mohla by II. pilíř jedním hlasováním zrušit. Neudělá to, protože ví, že by poslala svou zemi do vážných problémů, doplňuje Svoboda.

Penzijní společnosti by současný nezájem vyřešily tak, že by lidé automaticky vstupovali do druhého pilíře, ze kterého by se pak mohli odhlásit: Bylo by to skutečně komplexní a efektivní řešení situace, která nás čeká. Do druhého pilíře, jak je nastaven dnes, vstoupí především uvědomělí lidé, kteří se o svou budoucnost zajímají, aktivně informace vyhledávají a jsou ochotní pro lepší zajištění ve stáří něco udělat, tvrdí Kubala.

Podle něj však široká masa lidí takto neuvažuje, problémy neřeší, dokud je nedoženou, a ráda poslouchá líbivé řeči o tom, že vlastně problémy důchodového systému nejsou tak velké, jak ekonomové říkají: Realita je ale jiná, o tom už není žádných pochyb. Pokud by byl vstup automatický s možností výstupu, tak by se podařilo zajistit stabilnější a lepší důchody pro mnohem širší skupinu lidí, dodává. 

skoleni_15_4

Zajímavé video o II. pilíři od Patrika Nachera, provozovatele serveru bankovnípoplatky.com

Využijete druhého pilíře a vyvedete si část sociálního pojištění do penzijního fondu?

  • Ano
    12 %
  • Ne
    88 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).