Hlavní navigace

Názor k článku Desetník: Oranžovomodrá válka s nejasným koncem od Jarmila - Nenakradl, opravdu posháněl. V prodejnách nic nebylo, musel...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2008 14:03

    Jarmila (neregistrovaný)
    Nenakradl, opravdu posháněl. V prodejnách nic nebylo, musel jste mít známé nebo dát úplatek, buď v penězích nebo protislužbou. Nemyslete si, že za komunistů se kradlo víc než dneska. Občas někdo něco znárodnil, ale masové to teda rozhodně nebylo, spíš byly ty protislužby. Třeba můj táta byl veterinář. Takže to bylo ve stylu ty mi Franto dohodíš cihly, já ti za to zadarmo ošetřím prase (protože soukromník ošetření prasete hradil, zadarmo to mělo jenom JZD). A protože prase bylo pro Frantu živobytí, řekl Pepíkovi, ať sežene ty cihly, že mu za to třeba přiveze traktorem dříví z lesa. Ne nadarmo se říkalo, že komunismus bude tehdy, až budou mít všichni všude známé.
    Jo, a za 1mega materiál na stavbu seženete. Dneska vezete do krámu a vyberete si materiál, barvu, odstín, tečičky, proužky... Za komunistů jste si taky mohl vybrat: buď vezmeš co je nebo ne. Když nevezmeš ty, vezme druhý. Když nikde nic nebylo, byl odbyt jednoduchý, ani reklama třeba nebyla, byl jste rád, že něco máte. Tak stavebník sehnal 3m2 červené dlažby, 5m2 bílé, 8m2 černé a přemýšlel, jak to poskládá, aby si nepřipadal jako v cirkuse. Stavělo se po odpolednách a víkendech, stavěl instalatér, zahradník, učitel i doktor, všichni pěkně růčo fůčo míchali maltu a dělali nádeníky, jen aby bydleli. Já jen žasnu nad tím, jakou hodnotu dokázali vytvořit a kolik lidí bydlí ve vlastnoručně postaveném. A že to nebylo zahrnuto do výše tehdejšího HDP, to si můžete klidně spočítat. Tam nebylo tolik věcí, že byste se dneska divil.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).