Hlavní navigace

Daň z nemovitých věcí nově zaplatíte přes SIPO

6. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Peníze
V roce 2015 vám platbu daně z nemovitých věcí připomene složenka. Příští rok už na ni můžete zapomenout, budete-li chtít, strhne se přes SIPO.

Termín splatnosti pro úhradu daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) končí 1. června. Pokud na platbu každoročně zapomínáte, můžete si nastavit své SIPO tak, aby z něj každý rok odcházela automaticky.

Leden, červen, listopad

Ačkoli daňové přiznání k dani z nemovitých věcí už by měli mít všichni poplatníci dávno odevzdané (řádný termín byl do konce ledna), lhůta pro zaplacení daně končí až 1. června. Pokud vaše daňová povinnost přesáhla částku 5000 Kč, je možné si úhradu rozložit do dvou splátek, přičemž první musíte zaplatit právě do 1. června a tu druhou pak do konce listopadu. Nedosáhne-li vaše daň ani částky 50 Kč, zaplatíte finančnímu úřadu právě částku 50 Kč.

V současnosti Finanční správa rozesílá do schránek složenky, kde najdete výši své daňové povinnosti a adresu územního pracoviště, kde je uložen váš spis daně z nemovitých věcí. Pokud vlastníte více nemovitostí v jednom kraji, zaplatíte daň za všechny právě na jedné složence. V případě, že jsou vaše nemovitosti v různých krajích, přijde vám více složenek, každá za jeden kraj.

Nejpozději byste měli složenku ve schránce objevit 25. května.

Právnickým osobám přijde informace o výši daně do datové schránky.

Proč můžete letos platit víc?

Pokud se změnila výše vaší daňové povinnosti, můžete to zjistit i dříve než na složence. Nová výše daně se stanoví nejčastěji hromadným předpisným seznamem, do kterého můžete do 1. června nahlédnout na vašem finančním úřadu.

Výše daňové povinnosti se vám letos může změnit hlavně kvůli vyhlášce Ministerstva zemědělství, které takto zvýšilo daň z nemovitých věcí za pozemky orné půdy, vinic, chmelnic, ovocných sadů, zahrad a trvalých travních porostů.

Zvýšení ceny půdy je podle Finanční správy za 1 m2 v řádů haléřů až korun, proto případný rozdíl v daňové povinnosti nebude nijak významný. Kvůli této změně se daňové přiznání podávat nemusí.

Daň se může zvýšit či snížit také kvůli změně základního, místního nebo podnikatelského koeficientu. Letos se ale změna koeficientů dotkne jen hrstky poplatníků. Většinou obce ponechaly koeficienty v původní výši. Najdete je v článku Daň z nemovitých věcí 2015: Kde se změní koeficienty?

Pokud se vám nechce platit složenkou, pošlete platbu na účet. Nová čísla účtů daňových úřadů najdete na serveru Měšec.cz.

Příští rok už přes SIPO

Příští platbu této daně už si budete moci usnadnit pomocí soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO).

Platbu daně si můžete zařadit do SIPO pomocí formuláře Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO.

Ten musíte vyplněný odevzdat nejpozději do konce ledna 2016 finančnímu úřadu, pod který spadáte. Pokud se opozdíte, budete muset zaplatit tak, jako dosud, a přes SIPO zaplatíte daň až za další období.

Stejný formulář poslouží i pro zohlednění přeplatku na dani do platby přes SIPO a pro zrušení plateb daně přes SIPO.

Chcete-li formulářem platbu zrušit, musíte ho správci daně odevzdat nejpozději do 15. března zdaňovacího období, za které už nechcete platit přes SIPO.

V případě, že máte více nemovitostí v různých krajích, musíte odevzdat formulář každému místně příslušnému finančnímu úřadu zvlášť.

K formuláři musíte ještě připojit buď potvrzení o přidělení spojovacího čísla, nebo aktuální platební doklad SIPO.

Daň je možné tímto způsobem platit, jen pokud máte spojovací číslo na vaši osobu. Platba přes SIPO třetí osoby možná není, a to ani v případě, že se jedná například o manžela či spoluvlastníka nemovitosti.

Jak zjistit, pod který finanční úřad spadáte?

S příchodem roku 2013 došlo ke změnám ve správě daně z nemovitých věcí (tehdy daně z nemovitostí), kdy ji nově začalo vykonávat 14 finančních úřadů v krajských městech a v Praze. Změny umožnily sloučit daňové povinnosti za jednotlivé nemovitosti, které spravovaly různé finanční úřady v rámci jednoho kraje, jen do jedné.

Zásadním faktorem pro zjištění, pod jaký finanční úřad spadáte, je místo pobytu v konkrétním kraji, které bylo vedeno u správce daně ještě před stěhováním všech spisů, tedy ještě před 15. 11. 2012. 

Pro snazší orientaci se můžete podívat do přehledné tabulky na seznam krajských finančních úřadů a těch, které pod ně spadají v rámci kraje.

Jen ve splátkách a bez penále či úroků

Pokud se rozhodnete platit daň z nemovitých věcí přes SIPO, bude se vám strhávat vždy jen aktuální výše daně. Vznikne-li vám nedoplatek nebo povinnost platit doměřenou daň či nějaké příslušenství daně, budete je muset uhradit jiným způsobem.

To platí i pokud vám daň byla posečkána nebo rozložena do splátkového kalendáře.

V případě, že by vaše celková daňová povinnost přesáhla částku 5000 Kč, zaplatíte ji přes SIPO jen ve dvou splátkách (splatnost do konce května a do konce listopadu), najednou uhradit nelze.

Už jste zaplatili daň z nemovitých věcí? A budete ji příště platit přes SIPO?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).