Hlavní navigace

ČSOB změní v červenci ceník a obchodní podmínky. Klienti bez elektronického bankovnictví si připlatí

28. 3. 2024
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stále jste ještě neobjevili pohodlí internetového či mobilního bankovnictví? Od léta se vám návštěva pobočky ČSOB kvůli poslání peněz nebo zaslání bankovního výpisu poštou výrazně prodraží. Jaké novinky banka chystá?

Československá obchodní banka (ČSOB) se rozhodla přesvědčit své klienty, kteří doposud dávají přednost osobním službám na pobočkách a papírovým výpisům z účtů, aby raději přešli na internetové či mobilní bankovnictví. Pokud budete chtít zůstat ve stávajícím režimu, stane se pro vás banka výrazně dražší než doposud.

Podle nových obchodních podmínek a po změně sazebníku poplatků, které budou platit od 1. července 2024, zdraží vše, k čemu bude nutná osobní asistence pracovníka banky nebo České pošty.

Nové ceny služeb pocítí lidé, kteří si nechávají každý měsíc posílat bankovní výpisy poštou, vybírají si peníze na pobočkách banky nebo naopak peníze tímto způsobem posílají. Změna cen se bude týkat i poboček České pošty, která v rámci Poštovní spořitelny s ČSOB spolupracuje.

V tuto chvíli banka svým zákazníkům rozesílá informace o nejdůležitějších chystaných změnách a na svých webových stránkách upřesňuje, že kompletní informace bude mít k dispozici 1. května 2024.

Prozatímní přehled změn naleznete na konci článku v přehledné tabulce, nyní si to podstatné shrneme v krátkých bodech.

Papírové výpisy

Cena papírového výpisu z běžného účtu, spořicího účtu a termínovaného vkladu se sjednotí z původních 55 Kč na 100 Kč. To se bude týkat klientů do věku 65 let. Senioři ve věku od 65 let budou mít tištěné výpisy za zvýhodněnou cenu 65 Kč.

Levnější nebo bezplatné řešení:

Zrušte zasílání papírových výpisů a stahujte si je z elektronického bankovnictví, nebo si je nechte zasílat na e-mail.

Výběry hotovosti

Z Plus Konta a z Poštovního účtu můžete vybrat jednou měsíčně na poště. Každý další výběr vás bude stát 50 Kč. Na pobočce ČSOB to bude dražší, místo dosavadních 100 Kč zaplatíte nově 150 Kč.

Pokud chcete ušetřit, vybírejte raději z bankomatů. Pokud je vám více než 65 let nebo jste zdravotně postižení, pak máte nárok nechat si jednou měsíčně bezplatně donést hotovost domů, a to až 20 000 Kč.

Odchozí platby na pobočce a poště

Poplatek za odchozí platbu zadanou na pobočce se navýší o 25 Kč, nově zaplatíte 150 Kč. Za odchozí platbu zadanou kartou na poště si připlatíte o 15 Kč víc, tedy 50 Kč.

Chcete platit levněji?

Nastavte si na účtu zvýhodnění pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením. Výjimkou jsou Osobní účty poskytované do 1. 5. 2017, u kterých jsou odchozí platby zpoplatněny. A plaťte raději pomocí elektronického bankovnictví, případně se naučte pracovat s virtuální asistentkou Kate, která platbu pošle za vás.

Zřízení a změna trvalého příkazu na pobočce

Za tuto službu si připlatíte z dosavadních 125 Kč na 150 Kč. Zdarma si příkaz zřídíte jen tehdy, pokud máte na svém účtu nastavené zvýhodnění pro klienty nad 65 let nebo se zdravotním postižením (netýká se Osobního účtu).

Bezplatné nebo levnější řešení: 

Přejděte na elektronické bankovnictví. Pro zřízení nové trvalé platby v ČSOB Smart klikněte na „Platba“ a zvolte „Trvalá platba“. Pro změnu existujícího trvalého příkazu klikněte na běžný účet. Následně klepněte na ikonu tří teček s názvem „Další“ a vyberte „Trvalé příkazy“.

Změna týdenního limitu karty telefonicky nebo na pobočce

Poplatek se zvýší z 50 Kč na 100 Kč a nově bude účtován také u Premium Konta. Seniorům nad 65 let banka poplatek vrátí. Pokud platit nechcete, nezbude vám, než začít používat elektronické bankovnictví.

Expresní vydání karty 

Novou plastovou kartu dostanete standardně do 10 pracovních dnů poštou. Pokud ji potřebujete rychleji, budete si muset připlatit, a to ze současných 1000 Kč na 1500 Kč. Pak u vás karta bude za 3 dny. Novou kartu přitom máte ihned v ČSOB Smart a můžete začít platit.

Kreditní karty

V bezúročném období máte peníze půjčené s nulovým úrokem, ale po tomto období vám banka naúčtuje 22,9 % p.a. místo dosavadních 19,9 %. Převod peněz z kreditní karty na běžný účet v ČSOB bude stát nově 200 Kč místo dosavadních 150 Kč.

Měsíční platba za služby spojené s kreditní kartou bude dražší o 30 Kč na nových 60 Kč. Tento poplatek ušetříte, když každý měsíc zaplatíte kreditkou alespoň 3000 Kč. Bezplatné služby mají také studenti, kteří si je sjednali do 30. 6. 2018. Toto zvýhodnění končí, jakmile student dosáhne 26 let.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu

Za předčasný výběr z termínovaného vkladu zaplatíte v současné době 1 % z vybírané částky (nejméně 50 Kč, případně protihodnota v cizí měně). Nově vás to však bude stát 2 % z vybírané částky (nejméně 200 Kč, případně protihodnota v cizí měně), a to u starších i nových smluv.

Zahraniční platby a platby v cizích měnách

Příchozí úhrada z příkazu klienta ČSOB v ČR a SR bude navýšena ze stávajících 5 Kč na 6 Kč. Poplatek za zpracování písemného příkazu na pobočce se zvýší ze 100 Kč na 150 Kč.

Pokud budete zadávat platbu přes elektronické bankovnictví, zaplatíte nově o 1 Kč více, tedy 6 Kč. Avšak když platbu zadáte na pobočce banky, bude vás to stát 150 Kč.

SEPA úhrada a ostatní úhrady v měně EUR v rámci EU/EHP

Plus Konto, Poštovní účet a Premium Konto mají úhradu přes internetové bankovnictví nadále zdarma, u ostatních účtů bude poplatek navýšen o 1 Kč na 6 Kč. Vyřízení platby na pobočce bude stát místo dosavadních 125 Kč nově 150 Kč.

Odchozí platba v korunách z cizoměnového nebo korunového účtu na cizoměnový

Pokud zadáte platbu na pobočce, přijde vás to na 150 Kč, tedy o 25 Kč více než doposud. Platba pomocí internet bankingu bude stát 6 Kč místo dosavadních 5 Kč.

Výběr hotovosti na pobočce v Kč nebo cizí měně z účtu vedeného v jiné měně

K poplatku ve výši 1 % z vybírané částky zaplatíte i poplatek ve výši 150 Kč, zatímco nyní ještě platíte 100 Kč. Pokud si peníze vyberete z bankomatu ČSOB, neplatíte nic.
Výběr hotovosti v cizí měně bude potřeba pobočce ohlásit předem, a to i v případě, že budete vybírat částku nižší, než je limit dané pobočky.

Investice na poště

Na poště už investice nevyřídíte. Založit i spravovat je ale můžete pouze online v Investičním portálu, případně na pobočce ČSOB.

Prodloužení splatnosti půjčky při odkladu a snížení splátek 

Pokud budete chtít odklad nebo změnu splátek úvěru, nově můžete dobu splácení natáhnout na 120 měsíců (původně 108 měsíců). Úvěr na bydlení můžete splácet 144 měsíců.

Novinka: Kate Coiny

ČSOB letos chce představit Kate Coiny. Jde o věrnostní program, který vás má odměňovat za využívání bankovních služeb. Kate Coiny jsou digitální „mince“, jakési věrnostní body, pomocí kterých budete moci získávat odměny.

Nové telefonní číslo infolinky

V průběhu roku banka změní telefonní číslo infolinky na 495 300 300. Hovory budou účtovány podle vašeho tarifu jako volání na pevnou linku.

Sazebník poplatků ČSOB od 1. července 2024
 Úkon Současná cena v Kč Nová cena v Kč Platí pro
BĚŽNÉ PLATEBNÍ ÚČTY 
Zaslání výpisu poštou (měsíčně) klientům do 65 let 55 100 ČSOB Plus konto, Poštovní účet, ČSOB Běžný účet v cizí měně, Základní účet, Chráněný účet
Zaslání výpisu poštou (měsíčně) klientům nad 65 let 55 65 ČSOB Plus konto, Poštovní účet, ČSOB Běžný účet v cizí měně, Základní účet, Chráněný účet
Odchozí úhrada, odchozí úhrada okamžitá (zadaná elektronicky) a SEPA 5 6 Základní účet,
ČSOB Běžný účet v cizí měně
Trvalý příkaz, inkaso (za odchozí položku, netýká se splátek úvěru) 5 6 Základní účet,
ČSOB Běžný účet v cizí měně
Pojištění ochrany nákupu a prodloužené záruky (měsíčně) 45  
PLATEBNÍ KARTY
Služby spojené s kreditní kartou (měsíčně) 30 60 Kreditní karty STANDARD
Zdarma pro úvěry ke kreditním kartám pro studenty sjednané do 30. 6. 2018, zvýhodnění končí dosažením věku 26 let klienta.
Změna limitu platební karty pro bankomaty a obchodníky na pobočce nebo telefonicky 50 100  
 Elektronický převod z úvěru kreditní karty na běžný platební účet klienta vedený v ČSOB 150 200 U účtů klientů mladších 18 let a starších 65 let bude zinkasovaný poplatek následně vrácen zpět na stejný účet.
Expresní poskytnutí debetní nebo kreditní karty (do 3 pracovních dnů)
1000

1500
 
TUZEMSKÝ PLATEBNÍ STYK
Odchozí úhrada Internetové bankovnictví/ ČSOB Smart
5

6
Neplatí pro ČSOB Plus konto, Poštovní účet, Premium konto)
Odchozí úhrada okamžitá
Internetové bankovnictví/ ČSOB Smart
5 6 Neplatí pro ČSOB Plus konto, Poštovní účet, Premium konto
Odchozí úhrada
- kartou na pobočce České pošty
- na pobočce banky

35

125

50

150
Zdarma pro klienty s nastaveným zvýhodněním od 65 let nebo se zdravotním postižením. Platí i pro klienty mladší 65 let, kteří mají nastavené zvýhodnění před 1. 7. 2023. Toto zvýhodnění neplatí pro klienty, kteří mají Osobní účet poskytovaný do 1. 5. 2017
Trvalý příkaz, inkaso (za odchozí položku, netýká se splátek úvěru)  
5
 
6
Neplatí pro ČSOB Plus konto, Poštovní účet, Premium konto)
Zřízení trvalého příkazu, trvalého příkazu k inkasu nebo svolení k inkasu (včetně inkaso SIPO) na pobočce ČSOB 125 150 Zdarma pro klienty s nastaveným zvýhodněním od 65 let nebo se zdravotním postižením. Platí i pro klienty mladší 65 let, kteří mají nastavené zvýhodnění před 1. 7. 2023. Toto zvýhodnění neplatí pro klienty, kteří mají Osobní účet poskytovaný do 1. 5. 2017
Změna odchozí úhrady, trvalého příkazu, trvalého příkazu k inkasu nebo svolení k inkasu (včetně inkaso SIPO) na pobočce ČSOB 125 150  
Výběr hotovosti z platebního účtu v měně účtu
- na pobočce ČSOB
- na České poště


100

45


150

50
ZAHRANIČNÍ PLATEBNÍ STYK
Příchozí úhrada z příkazu klienta ČSOB v ČR a v SR
- v internetovém bankovnictví
- na pobočce ČSOB



5

120



6

144
SEPA úhrada a ostatní úhrady v měně EUR v rámci EU/EHP
- v internetovém bankovnictví
-na pobočce ČSOB
 


5

120



6

144
Pro ČSOB Premium konto, ČSOB Plus konto a Poštovní účet není poplatek účtován.
Odchozí úhrada do zahraničí v Kč a v cizí měně a do tuzemska v cizí měně 1 % min. 250 Kč
max. 1500Kč + 120 Kč na pobočce ČSOB
1 % min. 250 Kč
max. 1500Kč + 144 Kč na pobočce ČSOB
 
Zřízení trvalého příkazu do zahraničí v Kč a cizí měně a do tuzemska v cizí měně v písemné formě 100 150
Inkaso SEPA – strana plátce
Odchozí úhrada na základě inkaso SEPA
5 6
Odchozí úhrada z cizoměnového účtu nebo z korunového na cizoměnový v Kč
- v internetovém bankovnictví
- na pobočce ČSOB




5

125




6

150
NOVÉ
Vystavení potvrzení o provedení odchozí/příchozí úhrady
 - 100 Odstraňuje se položka Vystavení potvrzení o provedení odchozí úhrady
ELEKTRONICKÉ BANKOVNICTVÍ
Obnova bezpečnostního certifikátu provedená prostřednictvím internetového bankovnictví 200 500
SPOŘENÍ A INVESTICE 
 Spoření s bonusem, ČSOB Spořicí účet (v cizí měně), Duo Profit
Zaslání výpisu poštou
- do 65 let
- nad 65 let
55
65
100
Odchozí úhrada zadaná papírovým dokladem v pobočkách České pošty 70 90
Odchozí úhrada zadaná papírovým dokladem na pobočce 125 150
Termínovaný vklad na dobu určitou (1, 3, 6, 12, 24 a 36 měsíců)
Vedení účtu včetně zaslání výpisu poštou (měsíčně)
- do věku 65 let
- od 65 let
 


-
 


65
100
Předčasný výběr 1 % z vybírané částky,
minimálně 50 Kč nebo protihodnota v příslušné měně u účtu vedeného v cizí měně
2 % z vybírané částky,
minimálně 200 Kč nebo protihodnota v příslušné měně u účtu vedeného v cizí měně
Termínovaný vklad s individuální úrokovou sazbou (1 den až 12 měsíců)
NOVĚ
Vedení účtu včetně zaslání výpisu elektronicky / poštou
od 65 let
do 65 let




0/65
0/100
 
 MÉNĚ ČASTÉ HOTOVOSTNÍ OPERACE
Vklad hotovosti provedený třetí osobou na účet (tj. osobou, která není majitelem ani disponentem daného účtu) 250 300
Výběr hotovosti v Kč nebo v cizí měně z účtu vedeného v jiné měně 100 + 1 % z vybírané částky 150 + 1 % z vybírané částky
Vklad/ výběr z účtu prostřednictvím šeku – hotovostně 100 150
 
ÚROKOVÉ SAZBY
Běžné účty a konta 0 % p.a. 0 % p.a.
Základní úroková sazba pro první založený účet Spoření s bonusem 1,5 % p.a. při zůstatku do 1 000 000 Kč, výslednou sazbu lze navýšit o Bonusovou sazbu  1,5 % p.a. při zůstatku do 1 000 000 Kč, výslednou sazbu lze navýšit o Bonusovou sazbu
 Kontokorent 21,9 % p.a. 21,9 % p.a.
 Kreditní karta Standard 19,9 % p.a. 22,9 % p.a.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).