Hlavní navigace

Cestovní pas pořídíte pohodlněji. Expresní vydání ale citeně zdražilo

4. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nový rok přinesl změnu poplatků za vydávání pasů i novinky pro držitele občanských průkazů. Za co zaplatíte víc a kdo už se neschová před dluhy?

Požádat o pas nebo ho získat rychleji je od letošního roku snadnější (a dražší). Jaké novinky přinesla novela zákona o cestovních dokladech účinná od 1. ledna 2016?

Větší flexibilita při pořizování pasu

Od začátku ledna je možné podat žádost o vydání pasu na kterémkoli úřadě obce s rozšířenou působností. Dosud přitom bylo možné požádat o pas jen úřad, pod který místně spadáte podle trvalého bydliště.

Nově si také můžete zvolit, na kterém obecním úřadu s rozšířenou působností si vyhotovený cestovní pas převezmete. Tuto skutečnost ale musíte při podávání žádosti nahlásit. Při převzetí pasu pak za změnu místa vyzvednutí zaplatíte poplatek 100 Kč.

Vydávajícím úřadem na dokladu bude ten, kde jste podali žádost o jeho vydání, a to i přesto, že si cestovní doklad vyzvednete jinde.

Za expresní vydání pasu vysoký poplatek

S příchodem nového roku je také možné získat cestovní pas rychleji. Úřad ho umí vydat do šesti pracovních dnů. Dostanete doklad s biometrickými údaji, který je platný na deset let. Pro děti do 15 let má takto zrychleně vydaný pas platnost jen pět let.

V tomto případě ale neplatí, že si pas můžete vyzvednout kdekoli. Zajít pro něj musíte na úřad, kde jste o něj požádali. O takto expresně vydaný pas nebude možné požádat na zastupitelských úřadech v zahraničí, protože by ambasády pasy v tomto zrychleném režimu nestíhaly vydávat.

Za expresní vydání pasu zaplatíte samozřejmě více, než když si odbudete klasickou lhůtu. Zrychlené vydání vás vyjde na 4000 Kč pro dospělého a na 2000 Kč pro děti mladší 15 let.

Pasy vydávané v tomto režimu nahradí možnost nechat si vystavit doklad bez biometrických údajů ve zkrácené lhůtě 15 dnů a s dobou platnosti na půl roku za 1500 Kč pro dospělé a za 1000 Kč pro děti do 15 let. Tuto možnost už si tedy na úřadě nezvolíte.

Poplatky za vydání cestovního pasu
Vydání cestovního dokladu Cena Platnost
Cestovní pas pro občana staršího 15 let ve lhůtě do 30 dní 600 Kč 10 let
Cestovní pas pro občana mladšího 15 let ve lhůtě do 30 dní 100 Kč 5 let
Cestovní pas pro občana staršího 15 let ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dní 4000 Kč 10 let
Cestovní pas pro občana do 15 let ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dní 2000 Kč 5 let

Klasika beze změny

Pořízení cestovního pasu, na který budete čekat klasicky celý měsíc, se nezdražilo. Stále za něj zaplatíte 600 Kč (pro děti do 15 let 100 Kč s platností na 5 let). Od nového roku už se ale nevydávají pasy bez biometrických údajů.

Co musíte předložit k vydání cestovního pasu?

Děti do 15 let si pro pas musí přijít osobně se zákonným zástupcem. Hotový cestovní pas převezme zákonný zástupce. Občané ve věku 15 až 18 let musí přijít osobně se zákonným zástupcem, ale pas už přebírají osobně a přítomnost zákonného zástupce není nutná.

Občan starší 18 let:

  • platný občanský průkaz
  • předchozí cestovní pas – pokud jste ho měli, v opačném případě předkládáte rodný list
  • fotografii nepotřebujete (focení probíhá přímo u přepážkového pracoviště přímo na úřadu)

Občan ve věku 15 až 18 let

  • platný občanský průkaz
  • platný občanský průkaz zákonného zástupce (který se musí dostavit s vámi)
  • rodný list žadatele
  • předchozí cestovní pas (pokud jste ho měli)
  • fotografii nepotřebujete (focení probíhá přímo u přepážkového pracoviště přímo na úřadu)

Občan ve věku do 15 let

  • žádost podává zákonný zástupce, dítě ale musí být přítomno
  • originál rodného listu žadatele
  • předchozí cestovní pas, pokud jste ho měli
  • občanský průkaz zákonného zástupce
  • fotografii nepotřebujete (focení probíhá přímo u přepážkového pracoviště přímo na úřadu)

Zápisy dětí do cestovních pasů rodičů už možné nejsou. Tato možnost byla zrušena od 1. 7. 2011. Děti tak už nemohou cestovat na zápis v dokladu rodiče a musí mít vlastní pas.

Změny u občanských průkazů

Další novinky letošního roku vyplývají z novely zákona o občanských průkazech. Nově se například budou vydávat občanské průkazy s prodlouženou platností pro lidi starší sedmdesáti let. Obce tyto doklady budou vydávat s platností na 35 let. Pokud ale bude nutné změnit údaj na průkazu (např. trvalé bydliště), bude se muset stejně vyměnit.

I nadále platí, že si o občanku můžete požádat na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností. Vydávajícím úřadem je pak ten, kde jste si o průkaz požádali. A to i přesto, že nahlásíte, že vyzvedávat si ho budete jinde. Tato služba je nově dostupná jak pro pasy, tak pro občanky. I v tomto případě zaplatíte poplatek 100 Kč.

Nově byl zaveden i poplatek ve výši 200 Kč za vydání občanky kvůli zápisu titulu či vědecké hodnosti nebo z jiných osobních důvodů.

Ministerstvo vnitra také upozornilo, že ti, kdo dosáhli věku 15 let a mají trvalé bydliště v ČR, musí požádat o občanský průkaz. Nejpozději tak musí učinit do 30 dnů po 15. narozeninách.

Za vydání nového občanského průkazu kvůli ztrátě nebo zničení toho původního také nově zaplatíte 200 Kč, tedy dvojnásobek, než platilo do konce minulého roku.

Za zrušení trvalého pobytu zaplatíte poplatek

Nový 100korunový poplatek bude zaveden také za zrušení trvalého pobytu. Podle ministerstva vnitra by poplatek měl přispět k omezování účelového rušení trvalého bydliště, které některým lidem pomáhá hlavně při skrývání před exekutory, soudy či policií.

Ministerstvo vnitra upozornilo i na to, že kromě rušení trvalého bydliště někteří ze stejných důvodů nahlašují ukončení trvalého pobytu v ČR a hned druhý den oznámí, že se vrátili ze zahraničí, ale nemají si kde přihlásit trvalý pobyt. I na tyto případy se bude stokorunový poplatek vztahovat. A občanský průkaz přestane být platný.

Před dluhy se schová méně lidí

S tím souvisí i další změna. Obecní úřady budou muset lidem, kteří mají na této adrese hlášen trvalý pobyt, umožnit přebírání oznámení o uložení zásilky. Pokud tedy máte trvalé bydliště na adrese sídla ohlašovny, budou se vám zde ukládat oznámení s poučením.

skoleni_15_4

Na zásilky tak bude možné použít institut fikce doručení, kdy se na nevyzvednutý dopis bude po určité době hledět, jako by byl doručen. Přesněji se bude písemnost považovat za doručenou desátým dnem uložení. Více si přečtěte v článku S vyzvedáváním zásilek neotálejte, můžete přijít i o střechu nad hlavou.

Na dlužníky snáze dosáhne i Česká televize a Český rozhlas, kterým je nově umožněn přístup do registru obyvatel kvůli evidenci poplatníků a vymáhání dluhů za televizi a rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).