Hlavní navigace

Česká koruna brzy oslaví 100 let. Co chystá ČNB na rok 2019?

7. 11. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rok 2019 bude rokem koruny. Oslavíme totiž 100leté výročí od jejího vzniku. Připomenout si ho můžete několika způsoby. Na výstavě, pamětní mincí, speciální oběžnou stokorunou a mnoha dalšími způsoby. ČNB toho chystá docela dost.

Oslavy 100. výročí od vzniků samostatného Československa už vyvrcholily. Česká národní banka k nim vydala několik pamětních i oběžných mincí a u lidí se setkaly s velmi kladnou odezvou.

Tím ale aktivity a oslavy nekončí. Naopak bude rok 2019 vnímán jako Rok koruny, jelikož si připomeneme 100. výročí od vzniku samostatné měny. K této příležitosti pak ČNB plánuje vydat několik dalších bankovek a mincí. Podívejme se tedy, na co se v roce 2019 můžete těšit.

Oslavy 100 let od vzniku československé měny

Československo bylo vyhlášeno 28. října 1918. V následujícím roce pak československý stát začal řešit zavedení nové měny. V té době byla totiž měna stále navázána na rakousko-uherskou měnu, a ta byla vlivem válečných výdajů a kolísavé ekonomiky velmi nestabilní.

Tehdejší ministr financí Alois Rašín tak měl společně se svým spolupracovníkem Vilémem Pospíšilem za úkol oddělit naši novou měnu od této měny a hlavně stabilizovat její hodnotu.

Během debat padly různé varianty, jako například kolkovat stávající rakousko-uherskou měnu, ale i jiné návrhy na to, jak by se mělo nové platidlo jmenovat.

Nakonec jsme si ale ponechali název koruna, což je původní název z roku 1892. Ponechání názvu navzdory tomu, že jsme se stali republikou, je ve světě velmi neobvyklá praxe.

V březnu 1919 tak vznikla nová peněžní jednotka, a to československá koruna. V červenci 1919 následně začalo její postupné uvádění do peněžního oběhu. 

V rámci oslav si pak 100leté výročí můžete připomenout několika způsoby. Na výstavě, pamětní mincí, speciální oběžnou stokorunou atd.

Výstava na Pražském hradě

K této příležitosti bude v roce 2019 otevřena výstava 100 let československé koruny, a to na Pražském hradě.

Slavnostní zahájení proběhle ve čtvrtek 31. ledna 2019. Od pátku 1. února do neděle 28. dubna 2019 pak bude výstava přístupná veřejnosti.

V rámci výstavy bude k vidění několik zajímavostí:

  • originály Alfonse Muchy, Františka Kysely, Maxe Švabinského, Karla Svolinského, Albína Brunovského, Oldřicha Kulhánka a dalších,
  • repliky panovnických korun,
  • vývoj československých a českých platidel, bankovek, státovek a oběžných mincí,
  • ukázky zásob centrální banky a dalších zajímavostí,
  • vysokohmotnostní zlatá mince.

ČNB nechá ze zlatých zásob vyrobit druhou největší minci na světě

Ona zmíněná vysokohmotnostní zlatá mince bude největší zlatou mincí v Evropské unii a druhou největší mincí na světě.

Její nominální hodnota je 100 000 000 Kč a ČNB ji nechala vyrobit ze svých vlastních zásob zlata. Samotnou minci si můžete prohlédnout až po jejím emitování na zmíněné výstavě, ale ČNB dala k dispozici vizuál a sádrový odlitek mince.

Sádrový odlitek zlaté vysokohmotnostní mince.
Autor: Veronika Doskočilová

Sádrový odlitek zlaté vysokohmotnostní mince.

Sádrový odlitek zlaté vysokohmotnostní mince.
Autor: Veronika Doskočilová

Sádrový odlitek zlaté vysokohmotnostní mince.

Vizuál zlaté vysokohmotnostní mince.
Autor: Veronika Doskočilová

Vizuál zlaté vysokohmotnostní mince.

Průměr mince je 53,5 cm a váží 130 kg. Statisticky ale hmotnost zlaté mince nepředstavuje spotřebu zlata ani na jednu emisi zlatých mincí, které vydává ČNB dvakrát až třikrát ročně.

Je libo bankovku s ministrem financí?

Ve stejný den, tedy ve čtvrtek 31. ledna 2019, bude emitována historicky první pamětní bankovka. Důvod je jednoduchý, až doposud neměla Česká národní banka podle zákona dovoleno vydávat pamětní bankovky. Změna nastala až letos.

První pamětní bankovka s názvem Budování československé měny bude mít nominální hodnotu 100 Kč a bude vypadat takto:

pamětní 100 Kč bankovka Budování československé měny.
Autor: Česká národní banka

Pamětní 100Kč bankovka Budování československé měny.

pamětní 100 Kč bankovka Budování československé měny.
Autor: Česká národní banka

Pamětní 100Kč bankovka Budování československé měny.

Na lícové straně bankovky je vyobrazen Alois Rašín, první československý ministr financí. Na rubové straně je vyobrazena budova Státní tiskárny cenin a portrét ženy jakožto symbol republiky. Jde o vítězný návrh akademické malířky Evy Haškové.

S výše uvedenou pamětní stokorunou se v oběhu rozhodně nesetkáte. Bude vyrobena v omezeném nákladu 20 000 kusů a nejde o oběžnou bankovku. Pokud byste si ji chtěli koupit, cena se bude orientačně pohybovat okolo 1000 Kč.

Speciální stokoruna s přítiskem

Česká národní banka ale koncem ledna 2019 vydá i speciální oběžnou stokorunu.

Speciální stokoruna s přítiskerm
Autor: Veronika Doskočilová

Speciální stokoruna s přítiskem

Ta bude obsahovat přítisk ke 100. výročí měnové odluky. Této stokoruny bude vytištěno 200 000 kusů a Česká národní banka ji bude pravděpodobně opět nabízet na svých pracovištích.

Jelikož jde o oběžnou bankovku, cena je shodná s její nominální hodnotou, tedy 100 Kč.

Nestihli jste dvacetikoruny? Počkejte si na další

Na konci října se před jednotlivými pracovišti České národní banky stály fronty na nové dvacetikoruny s vyobrazenými osobnostmi Československa. Ačkoli jich bylo vyraženo 600 000 kusů, nedostalo se na všechny a po pár dnech bylo vyprodáno.

Pokud patříte k těm, kteří si pro dvacetikoruny zajít nestihli, nezoufejte. Na konci ledna 2019 bude Česká národní banka vydávat další dvacetikoruny, tentokrát s klíčovými osobnostmi předválečné finanční a měnové politiky:

  • Aloisem Rašínem,
  • Vilémem Pospíšilem,
  • Karlem Englišem.
Nové dvacetikoruny s osobnostmi československé měny.
Autor: Veronika Doskočilová

Nové dvacetikoruny s osobnostmi československé měny.

Stejně jako u minulých dvacetikorun i v tomto případě budou jednotlivé mince vyraženy v nákladu 200 000 kusů na jeden typ, tedy celkem 600 000 kusů. Protože jde o oběžné mine, cena je shodná s nominální hodnotou, tedy 20 Kč.

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Co se všechno změní pro zaměstnance, seniory i podnikatele v roce 2019?

Zlatá, stříbrná a bimetalová mince pro sběratele

V úterý 5. března 2019 emituje ČNB zlatou minci v nominální hodnotě 10 000 Kč, a to rovněž ke 100. výročí zavedení československé měny.

Zlatá 10 000 Kč mince k výročí zavedení československé měny
Autor: Veronika Doskočilová

Zlatá 10 000Kč mince k výročí zavedení československé měny

Zlatá pamětní mince bude vydána v nákladu 3200 kusů v běžné kvalitě a 6900 kusů ve špičkové kvalitě. Prodejní cena ještě není známa. Stanovuje se totiž vždy 5 pracovních dní před emisí, a to v závislosti na ceně zlata na světových trzích.

Následně ve středu 10. dubna 2019 emituje ke stejné příležitosti tzv. bimetalovou minci s nominální hodnotou 2000 Kč. Mince bude kombinací zlata a stříbra a půjde o historicky druhou bimetalovou minci v historii ČR. Vydávána bude jen v omezeném nákladu 7000 ks.

Bimetalová mince s nominální hodnotou 2000 Kč.
Autor: Česká národní banka

Bimetalová mince s nominální hodnotou 2000 Kč.

Bimetalová mince s nominální hodnotou 2000 Kč.
Autor: Česká národní banka

Bimetalová mince s nominální hodnotou 2000 Kč.

Mince nese zlatou inlej s replikou československé korunové mince z roku 1922 ve stříbrném korpusu. Ta připomíná vznik československé koruny jako peněžní jednotky nového státu. Máte-li o minci zájem, připravte si orientačně 10 000 Kč.

Poslední pamětní mince se dočkáme ve středu 3. července 2019. Půjde o stříbrnou minci s nominální hodnotou 500 Kč a bude emitována k výročí zahájení vydávání československých platidel do oběhu.

Stříbrná 500 Kč panětní mince k výročí zavedení československé měny.
Autor: Veronika Doskočilová

Stříbrná 500Kč pamětní mince k výročí zavedení československé měny.

U 500Kč stříbrné pamětní mince zatím nebyl vyhlášen počet, v jakém bude vyražena. Množství Česká národní banka stanoví až časem podle objednávek smluvních partnerů. Ani prodejní cena ještě není známá. Banka ji stanoví až 5 dní před emisí v závislosti na ceně stříbra na světových trzích. 

Pamětní mince a bankovky si budete moci objednat přes smluvní partnery České národní banky. Způsob distribuce oběžných dvacetikorun a stokoruny s přítiskem ještě nebyl rozhodnut.

Knížka pro fajnšmekry

Pokud byste náhodou neměli dost pamětních mincí a dalších aktivit, nebo rádi čtete, bude Česká národní banka vydávat knihu s názvem 100 let česko-slovenské koruny.

skoleni_15_4

Ta vyjde již koncem roku 2018, volně naváže na čtyři předchozí publikace k historii českých platidel a představí nejdůležitější milníky centrální banky v oblastech měnové politiky, institucionální historie a vývoje platidel.

Oslavy zakončí den otevřených dveří

Formální uzavření oslav se uskuteční v září 2019 dnem otevřených dveří pražského ústředí České národní banky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).