Hlavní navigace

Bankovnictví u klokanů - máme co dohánět

20. 5. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

České banky se hlásí ke světové úrovni bankovnictví. Jak vypadají banky na druhém konci světa, v Austrálii? Kolik platí Australané za svůj běžný účet a jaké služby používají? Jak by naše banky obstály v australské konkurenci?

Ačkoliv Austrálie je z geografického hlediska dokonale izolována od zbytku vyspělého světa, neznamená to, že by za okolním světem jakkoliv zaostávala – a v bankovnictví už vůbec ne. Sám jsem se o tom během svého pobytu v Austrálii přesvědčil a jako redaktor Měšce si své zkušenosti nemohu nechat jen pro sebe. Navíc v době, kdy naše banky tvrdí, že se dostávají na světovou úroveň v oblasti služeb i cen, se můžeme přesvědčit, že to není tak docela pravda.

Nejdříve trochu historie. Nejvýraznější proměnou prošlo australské bankovnictví teprve nedávno – počátkem osmdesátých let byla zrušena do té doby silná regulace bank a celý bankovní trh se otevřel pro zahraniční konkurenci. Zvýšené konkurenci, převážně ze strany japonských a singapurských bank, se ale místní banky velice rychle přizpůsobily a úspěšně obhájily svoji pozici na trhu.

Dnes australský bankovní trh ovládají čtyři velké domácí banky, označované jako Velká čtyřka – Commonwealth Bank, ANZ Bank, Westpac a National Bank. Těm pak konkurují menší banky, credit unions (obdoba našich kampeliček) a building societies (stavební spořitelny). Jak uvidíme, nejvíc z tohoto konkurenčního prostředí těží zákazníci, a to prostřednictvím nabídky a ceny produktů a služeb.

Základem bankovnictví je samozřejmě běžný účet. Za vedení účtu se v průměru platí měsíčně pět dolarů (necelých 90 korun) a tento poplatek je většinou jediný, který bance za používání účtu zaplatíte. Zdarma jsou výpisy z účtu, vydání a vedení karty Maestro, výběry v síti bankomatů banky, telefonní bankovnictví, internetové bankovnictví, vklady na účet, převody v rámci banky atd. Australské banky ani neznají u nás tak oblíbený poplatek za účetní položky. Platí se tak jen za převody do jiných bank, výběry na přepážce banky a v bankomatech jiných bank.

Studentům je běžný účet – podobně jako u nás – veden zcela zdarma. Kromě toho mají studenti slevu i na ostatní produkty banky – na kreditní karty, půjčky atd. Peněžité prémie jako u nás se však nepřipisují.

Specialitou australských bank jsou tzv. účty pro akcionáře, kdy banka vede svým akcionářům (nepodnikatelům), kteří dlouhodobě vlastní určitý počet akcií banky, běžné účty za zvýhodněných podmínek. Akcionáři tak pomohou své bance zvýšit zisk a o akcie banky je mezi domácími investory vetší zájem.

Díky své nabídce se australským bankám povedlo to, o čem české banky jen mluví – klienti chodí na pobočky v souvislosti s běžným účtem jen minimálně. Pokud například vybíráte hotovost přímo na pobočce, jste podezřelí – úředník se vás zeptá, proč jste nešel do bankomatu, a kromě průkazu totožnosti se vás pro jistotu navíc zeptá i na několik posledních operací s účtem. Pobočky bank jsou proto menší a slouží hlavně k finančnímu poradenství a prodeji ostatních produktů banky, jako jsou investiční fondy, kreditní karty, půjčky a hypotéky.

Používání platebních karet je v Austrálii běžné a na velmi vysoké úrovni. Bankomaty tu jsou téměř na každém rohu. Lze z nich nejen vybírat hotovost, ale i zobrazit zůstatek na účtu, vytisknout deset posledních transakcí, zadat platební příkaz a v některých případech i uložit šek k inkasu.

Pokud vybíráte z bankomatu banky, u které máte vedený účet, je výběr zdarma nebo za pár centů. Výběr z bankomatu u jiné banky stojí v průměru jeden australský dolar, tedy asi 17 korun. Samozřejmá je i ochrana zákazníků proti zneužití karet, a pokud ke zneužití dojde, banka vám téměř vždy peníze vrátí bez zbytečného dohadování. Banka raději utrpí menší škodu, než aby přišla o spokojeného zákazníka.

Téměř každý – i sebemenší – obchod v Austrálii má on-line terminál pro platbu kartou. Kartou tak můžete zaplatit i v malém obchůdku uprostřed pouště, který je vzdálen stovky kilometrů od nejbližšího města. Trochu šokující zjištění, když u nás s kartou nepochodíte někdy ani v centru Prahy. Kartou se tak v Austrálii platí všude a téměř za cokoliv – i nákup za pouhých pět dolarů.

dan_z_prijmu

Kartou však v obchodě nemusíte jen platit, můžete si v rámci placení i vyzvednout peníze (platí jen pro elektronické karty se zadávaným pinem). Tato velice příjemná a logická operace se jmenuje cash-out a ušetří vám nejen čas a cestu k bankomatu, ale i peníze, neboť výběr je uskutečněn v rámci jedné transakce (a poplatku) společně s nákupem. Navíc obchodník se zbaví přebytečné hotovosti, se kterou by stejně musel jít do banky, a banky ušetří za instalaci nových bankomatů.

Běžné bankovnictví v Austrálii je velmi levné a na vysoké úrovni. Samozřejmě i tak můžeme najít nedostatky – je to například tradiční obliba Anglosasů v používání šeků, které jsou již překonaným a bezpečnostně nevyhovujícím instrumentem, nebo zpoždění v zavádění čipových karet. Přesto mohou zákazníci českých bank jen nevěřícně kroutit hlavou a rozčilovat se nad předraženými a omezenými službami našich bank.

Jaké je české bankovnictví v porovnání se světovým?

  • Vyspělé.
    4 %
  • Drahé.
    76 %
  • Zaostalé.
    11 %
  • Levné.
    3 %
  • Srovnatelné.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).