Hlavní navigace

3 důvody, proč je daňová reforma pro OSVČ paskvil

20. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Nová daňová reforma z dílny současného ministra financí Andreje Babiše je návrhem, který může výrazně ohrozit živnostníky.

Nová daňová reforma z dílny současného ministra financí Andreje Babiše může výrazně ohrozit živnostníky. Přitom ji vládní strana „ANO, bude líp“ prezentuje, alespoň na facebookovém profilu strany, jako reformu, „která podpoří živnostníky a jejich rodiny.“ Prezentace návrhu však obsahuje řadu mýtů a polopravd, které by bylo vhodné si rozebrat. 

1. Zastropování paušálů není koncepčním krokem

Andrej Babiš v pořadu „Máte slovo“ argumentoval tím, že zastropování 60% paušálů je údajně správným a koncepčním krokem. Podle něj už nebudou čerpat živnostníci, kteří využívají 60% výdajový paušál, zvýhodnění oproti lidem, co mají zastropované 30 a 40% výdajové paušály.

Pan Babiš, ať už nevědomky či záměrně, zapomněl na nejvyšší paušál, který dosahuje 80 % a mohou ho využívat řemeslníci a zemědělci. Tento paušál však nijak zastropován nebude. Nadále tak bude existovat situace, kdy jedna skupina podnikatelů/živnostníků bude zvýhodněná oproti jiným. Připomeňme také, že pan Babiš prosadil zemědělcům zachování nižší spotřební daně u pohonných hmot, takzvanou zelenou naftu. Není také třeba připomínat, že zemědělci ze státního rozpočtu, ale i z rozpočtu evropské unie čerpají značné dotace. Tip: Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně (GLOSA)

2. Návrh podpoří živnostníky?

Nejvýrazněji však živnostníky zasáhne zrušení slevy na poplatníka v případě, že si uplatňují výdajové paušály. Někteří živnostníci proto můžou přijít o desítky tisíc korun ročně. Živnostníkům sice navrací slevu na dítě v případě využití paušálů, ale ani to jim nemusí nahradit ztráty z tohoto opatření. Biti budou například finanční poradci či advokáti, kteří využívají nižší výdajový paušál (v tomto případě 40 %) a dosahují nadprůměrných příjmů:

Příklad

OSVČ má příjem ve výši 350 000 korun a uplatňuje 40% výdajový paušál. Nemá žádné další slevy nebo nezdanitelné částky.

Nyní: Příjmy 350 000, výdaje 140 000 korun ⇒ základ daně 210 000. Daň před uplatněním slevy = 31 500. Daň = (daň mínus sleva na dani) 6660 korun

Nově: Daň = 31 500 korun

Rozdíl = - 24 840 korun

V případě jednoho dítěte a manželky s příjmy vyššími než 68 000 korun

Nyní: Daň = 6660 korun

Nově: Daň = 18 096 korun

Rozdíl = - 11 436 korun

(Za každé další dítě by daň klesla/změnila se na daňový bonus o 14 604 korun ročně až do maxima 60 300 korun)

Více příkladů najdete na serveru Podnikatel.cz

Aby se sleva na dítě živnostníkům vyplatila, museli by se starat o více jak dvě nezaopatřené děti. Všichni ostatní prodělají na „daňové reformě“ až desítky tisíc korun. Nejhorší situace bude nejspíše pro začínající podnikatele, u kterých lze očekávat, že ještě několik let budou bez zaopatřených dětí. Místo úspor a investic do nové a výkonnější strojové výbavy tak budou muset platit vyšší daně.

3. Návrh komplikuje daňový systém pro živnostníky

Zrušení slevy na poplatníka při využití daňových paušálů společně se zastropováním paušálů může výrazně zkomplikovat výpočty. Řada živnostníků bude nucena přejít na evidenci dokladů, což je administrativně a časově náročné. Pokud jejich výdaje například nedosáhnou úrovně 60 %, tedy výše výdajového paušálu, pak si budou muset vypočítat daň při obou variantách, a to při využití výdajového paušálu bez možnosti využití slevy na poplatníka či použití evidovaných výdajů, avšak se slevou na poplatníka.

Ve výsledku také můžou živnostníci strávit nad daňovým přiznáním a doklady až několik desítek hodin. Další komplikace při výpočtu také povedou ke zvýšení chybovosti. Přitom daně v České republice už nyní patří mezi nejsložitější na světě, tento návrh je dále komplikuje. K tématu čtěte také: Byrokracie a korupce. V Česku se prostě podniká těžce 

Výroba interaktivních formulářů, například od společnosti Software 602, bude o mnoho složitější a je otázkou, zdali se jich vůbec dočkáme.

Zhodnocení

Daňová reforma je nejen nesystémová a zvyšuje zdanění, zároveň je pro živnostníky také značnou byrokratickou a administrativní zátěží. Na jedné straně lze chápat záměr vlády, která chce snížit živnostníkům výhody. Koneckonců, v našem příkladě kadeřnice pracující jako OSVČ zaplatila na daních desetkrát méně než kadeřnice, která byla zaměstnána. Čtěte více: Řemeslníci čerpají štědré výhody. A zaměstnanci pláčou

Kdyby však vláda snižovala odvody u zaměstnanců, pak by se dalo akceptovat, že se snaží podmínky alespoň trochu narovnat. Zaměstnanci totiž platí jedny z nejvyšších odvodů na světě, snižování především sociálního pojištění se však nedočkají. K tématu čtěte: Vysoké odvody brání práci, lidé přecházejí na švarcsystém

Je také potřeba vzít na vědomí, že řada živnostníků, zvláště v současné době, se pohybuje na hraně existence. V podstatě stát má dvě možnosti: bud je nechá podnikat a bude z nich mít nadále samostatné jednotky, které toho sice do rozpočtu příliš nepřispívají, zároveň se ale postarají samy o sebe, nebo lidi, kterým se podnikání kvůli nadměrným daním, ale i administrativě nevyplatí. Tito lidé v lepším případě budou konat práci načerno, v tom horším skončí na úřadu práce.

dan_z_prijmu

Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR považuje Babišův návrh za nešťastný. Zcela nepochopitelně to znevýhodní i ty, jejichž manželé nebo manželky zodpovědně pracují. Co je ještě nepochopitelnější je celkový efekt. Ten by po odečtení slev na manželky a děti činil pouhých 1,5 miliardy, což nečiní ani čtvrt procenta všech tuzemských daní, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček a dodal: Ve světle toho, že se to dotkne statisíců nejmenších živnostníků a dále s přihlédnutím k miliardovým daňovým podvodům provázaných zločineckých skupin, se to zdá jako opožděný apríl.

Situace dospěla tak daleko, že živnostníků se dokonce zastávají i komunisté: Je hodně zejména malých živnostníků a ti by to těžce nesli, uvedl včera v České televizi Jiří Dolejš, místopředseda KSČM. S návrhem nesouhlasí ani ODS: Že se mají více zdaňovat živnostníci, to nám připadá jako cesta úplně špatným směrem, připojil se předseda ODS Petr Fiala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).