Hlavní navigace

Byrokracie a korupce. V Česku se prostě podniká těžce

2. 4. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Založit si firmu přes internet? Vyřídit veškeré daňové náležitosti během chvilky? Získat během několika týdnů elektrickou energii? Bohužel, pro nás je to stále nedosažitelný sen.

V nedávné anketě na téma složitosti daní u nás hlasovalo 70 % s tím, že je považují za složité. 

Považujete u nás daně za složité?

  • Ano, jsou velice složité a trávím nad nimi spoustu času
    83 %
  • Vedení daní nepokládám za přiliš náročné
    13 %
  • Je to snadné a zvládne to každý
    4 %

Bohužel to samé si myslí i organizace Doing business, která zkoumá náročnost podnikání ve většině zemí na světě. K tomu používá nejrůznější indikátory  počínaje od náročnosti založení firmy, získání odběrného místa (pro elektrickou energii), získání stavebního povolení, vynucování práva, obchodování, registrace nemovitosti, protekci investorů, prohlášení insolvence nebo placení daníČeská republika dle této organizace není pro podnikání zemí zaslíbenou. V tomto žebříčku jsme se umístili na nelichotivém 64. místě a před námi je například  Maďarsko, Bulharsko nebo Rwanda. Slovensku v předchozích 10 letech přinesly reformy taktéž kýžené ovoce a země je na 48. místě. 

Na daních se stráví 557 hodin 

Jeden z nejhorších výsledků máme v případě doby, kterou firma musí vynaložit k zaplacení daní –  557 hodin. Přitom v Lucembursku stačí pouhých 59 hodin. 

Daně nejsou jednoduché ani pro běžné občany a OSVČ. To dokládá i počet článku, které jsme na toto téma napsali. Všechny je najdete v našem přehledném rozcestníků. Čtete více: Nevíte, jak na daně? Náš průvodce vás jimi provede

A co další ukazatele? 

Nejenom vedení daní by mohlo znechutit nové podnikatele. Situace je tristní i při samotném zakládání společnosti.  Podle organizace Doing business dosahují náklady na založení firmy 26 000 Kč. Jedna z položek v podobě ověřování listin (především stanov) ve výši 20 280 Kč je sice částkou značně nadnesenou, založení firmy je i přesto velice drahé a představuje pro začínající podnikatele velký problém. 


Zdroj: doingbusiness.org  

Zahájení podnikání (žebříček)

Byznys s takzvanými „ready made firmami“, kde se společnosti „s. r. o“ prodávají za cenu cca 20 000 Kč, zatímco za akciovou společnost musíte zaplatit částku kolem 50–100 000 Kč, by nemusel vůbec existovat. I leckteré zaostalejší země přitom v této oblasti podnikají výrazné reformy – například v Srbsku se založení firmy výrazně zjednodušilo a bude vás stát jen 100 dináru (v přepočtu cca 25 Kč). 

Zaostáváme i v dalších oblastech. Na chvostu žebříčku se nacházíme například v případě získání přístupu k elektrické energii nebo získání stavebního povolení. Špatné je u nás i vynucování smluv. Kupříkladu takové Maďarsko je na tom mnohem lépe. 


Zdroj: doingbusiness.org 

Vymáhání smluv (žebříček)

Změny jsou pozvolné. Zaberte

I přes všechno negativní, co jsme napsali, alespoň jedna pozitivní zpráva. Změny se dějí. Probíhají však pozvolně a zdlouhavě. Česká republika v žebříčku poskočila v roce 2012 ze 70. na 64. místo.


Zdroj: doingbusiness.org

Vedení daní v ČR v hodinách (modrý bod je Lucembursko)

Autoři studie na reformy od roku 2008 pohlížejí optimistky, většinou vedly k ulehčení života podnikatelům. Překvapivě nebyla přijata žádná reforma, která by byla označena od této doby jako kontraproduktivní. 

Hlavně plnit sliby 

Některé sliby, které mohly pomoci především živnostníkům, se nedočkaly naplnění. Daňové přiznání na jednu stránku se stalo předmětem kampaně jedné politické strany, která ho však nerealizovala. Naopak: daňový systém pro živnostníky se spíše neustále komplikuje prostřednictvím nejrůznějších změn.  

V roce 2011 platí „povodňová daň“, která byla ojedinělým výstřelkem a v roce 2012 již platit nebude. Vzroste bonus na dítě, vzroste minimální pojistné a poté naroste i daň z příjmu fyzických osob. Pro nového živnostníka, který vyplňuje přiznání poprvé, je velice složité ho vyplnit správně. Klesnou výdajové paušály, nebo se zruší slevy na dani? Je proto pochopitelné, že i dlouhodobě podnikající živnostník bude muset trávit desítky minut hledáním nejrůznějších změn. 

Jednotné kontaktní místo a firma za 1 Kč 

Naštěstí návrhy na zjednodušení vedení daní existují. Živnostníkům a podnikatelům by mohlo život ulehčit založení jednotného inkasního místa, které by mělo sloužit k přijímání veškerých daní a pojistného. Vedení daní se nejspíše usnadní o další desítky hodin. 

Možná také dojde k realizaci návrhu ohledně založení firmy za 1 korunu. Pro řadu nově začínajících podnikatelů by to bylo přínosné, vzhledem k tomu, že základní kapitál je pouhou účetní položkou a firma s ním může volně disponovat. 

Rozhodně to však nelze označit jako komplexní změnu. Začínající podnikatel  by měl podnikat v takovém prostředí, kde by se mohl opřít o jednoduchý a stabilní právní systém se spolehlivým vynucováním smluv. Kde vedení a placení daní je jednoduché, může ho provádět online a všechno zvládne sám pomocí interaktivního tutoriálu. V případě, že chce začít výrobu, bude si moci rychle a levně vyřídit veškerá povolení, která k tomu potřebuje. 

Nový Zéland na cestě svobody 

Inspirací by nám mohla být země, která si prošla ještě výraznější změnou než zmiňované Slovensko. Je jím  Nový Zéland, který se v žebříčku organizace Doing business umístil na třetím místě. Podle organizace v této zemi založíte firmu nejjednodušeji na světě (stačí vám jen internetové připojení) a nejlépe je na tom  také z hlediska ochrany investorů, druhá je v udělování stavebních povolení. 

dan_z_prijmu

Přitom v 80. letech by nikdo nedoufal, že se země, která byla symbolem „státu blahobytu“, kde značnou část hospodářského života řídil stát pomocí složité byrokracie, kde prostředí pro podnikání bylo často nepřátelské, se dočká takové proměny. Architektem reforem se stal ministr financí Sir Roger Douglas a celkové změny byly výrazné. Ze středněpříjmové země vykročila po cestě bohatých. Nový Zéland se pro podnikatele stal zemí zaslíbenou. O reformách na Novém Zélandu si můžete přečíst v článku: Reforma na Novém Zélandu: příklad hodný následování.

Závěr 

Daňový a právní systém není v České republice vhodně uzpůsoben k podnikání. Budoucnost naštěstí dává drobnou naději, že k nějakému zlepšení dojde. Na druhé straně jsou politické sliby tím posledním, čemu lze věřit. Byrokracie je naštěstí tématem, které jde celým politickým spektrem a na jejím omezování se shodnou všichni. Pokud chceme být přátelskou zemí pro zahraniční investice, podnikání a zvýšit si svůj hospodářský růst, musí se současný systém  změnit. Snad se toho dočkáme. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).