Hlavní navigace

Proč se u bitcoinu stále snižuje inflace a jak celý systém funguje?

14. 2. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Měšec.cz s využitím DALL-E
Jak funguje systém, na kterém celý Bitcoin běží? K čemu jsou uzly, co ve skutečnosti dělají těžaři a jaké bezpečnostní pojistky systém bitcoinu má? O bitcoinech si povídáme ve druhém dílu podcastu Bitcoin a blondýna, po jehož vyslechnutí navíc můžete vyhrát tričko od firmy Trezor.

Bitcoin neexistuje ve fyzické podobě, jde o virtuální měnu ve světě jedniček a nul. Samotný systém bitcoinu funguje na síti nezávislých počítačů, jejichž uživatelé si stáhli příslušný software a začali ho v dané síti provozovat. Jak už jsme naznačili v minulém dílu našeho podcastu Bitcoin a blondýna, celá síť funguje na principu konsenzu, takže není možné do ní bez souhlasu uživatelů nijak zasahovat.

Poslechněte si druhý díl podcastu Bitcoin a blondýna a vyhrajte tričko od firmy Trezor. Soutěžní otázku najdete dál v textu.

Proč se u bitcoinu stále snižuje inflace a jak celý systém funguje?
Proč se u bitcoinu stále snižuje inflace a jak celý systém funguje?
0:00/

Vrátíme-li se ke zmíněné síti nezávislých počítačů, některé z nich plní roli tzv. uzlů. Uzly pomáhají síť udržovat v chodu a distribuují po ní bitcoinové transakce. Zároveň ověřují jejich platnost a potvrzují je. Kromě toho také zajišťují dodržování pravidel, kterými se síť řídí. Kontrolují například, jestli támhle Tomík je opravdu majitelem bitcoinů, které se snaží po síti poslat, a jestli se náhodou támhle Jana nesnaží ty samé bitcoiny utratit třeba už podruhé. 

Poté, co je bitcoinová transakce odeslána do sítě, ověřuje ji hned několik na sobě nezávislých uzlů. Ty se vzájemně kontrolují, takže případnou anomálii odhalí a odmítnou. Uzel můžete provozovat na levném počítači i vy. Není třeba drahého zařízení, nepotřebujete turbo internet ani vás do roka nezruinuje vyúčtování za elektřinu. 

K čemu vám to ale je? Když provozujete uzel, máte na svém zařízení kopii všeho, co se v síti bitcoinu děje. Lidi uzly provozují i proto, že chtějí přispět bitcoinové komunitě, protože čím více uzlů ta síť má, tím je systém robustnější, říká v novém dílu podcastu Tomáš Krause, který provozuje web Bitcoinvkapse.cz.

Když je ověřena platnost transakce, přidá se ta do tzv. blockchainu. Blockchain je databáze, jež uchovává všechny bitcoinové transakce tak, aby byly chráněné proti neoprávněnému zásahu z vnějšku i ze strany uzlů. Je to tedy jakási zabezpečená účetní kniha, kde jsou navždy zapsány všechny transakce z bitcoinové sítě, které navíc existují v obrovském množství kopií po celém světě.

Partner podcastu

 

Partnerem podcastu je česká firma Braiins – světový leader v inovacích těžby bitcoinu, dodávající od roku 2011 špičkové softwarové a hardwarové produkty do celého světa.

Braiins provozuje i neziskové nakladatelství, které se zaměřuje na vydávání bitcoinové literatury. V portfoliu má již přes 10 knih jak světových tak i místních autorů. Cílem je podpora lokální komunity a vzdělávání.

Braiins aktuálně hledá do svého 100 členného týmu další posily. Pokud vás zajímá programovací jazyk Rust, vývoj embedded zařízení, hardware nebo Bitcoin, tak se podívejte na Braiins.com.

Kromě počítačů, které plní funkci uzlů, v síti působí také speciální jednoúčelové počítače (tzv. ASIC minery) v roli těžařů. Bitcoin je totiž navržen tak, že mince se uvolňují do oběhu postupně, a právě těžaři zajišťují, že nové mince vůbec vznikají. Dřív se dal bitcoin těžit na normálním notebooku, ale obtížnost těžení roste s tím, jak roste počet těžařů. Těžit dnes bitcoin doma se už nevyplatí ani kvůli vyšším cenám elektřiny. Navíc špičková výbava na těžení v současnosti stojí jednotky tisíc dolarů. Takže dneska se to dělá spíš tak, že se při těžbě využívají přebytky energie z vodních nebo solárních elektráren, které jsou pak levné. Dneska se odhaduje, že zhruba polovina energie používaná na těžbu bitcoinu je z obnovitelných zdrojů, vysvětluje Tomáš s tím, že samotné těžení není řešení komplikovaných matematických operací, jak se často chybně říká. Jde naopak o jednoduchou operaci, kdy těžař hledá číslo, které vyhoví nějakému zadání. Náročná na celém procesu je rychlost, se kterou tyto operace probíhají.

Kromě odměny za těžení dostávají těžaři i odměnu za zpracované transakce, proto budou vždy motivovaní síť provozovat, a proto uživatelé sítě platí za zasílání bitcoinů drobný poplatek.

Těžaři těžbou získávají tzv. bloky. Představte si je jako imaginární nádoby s bitcoinovými transakcemi, které se dějí po celém světě. Když se tato nádoba transakcemi naplní, těžaři hádají zmíněné číslo, které danou nádobu reprezentuje. Jakmile ho někdo uhodne, nádoba se zapečetí, transakce v ní se potvrdí – proběhnou – a začne se plnit zase další nádoba. Těžař, který uhodne číslo jako první, získává odměnu 6,25 bitcoinu. Tato odměna se ale v čase snižuje. Přesněji po potvrzení každých 210 000 bloků se sníží na polovinu (jde o tzv. halving) a tím se přísun nových bitcoinů do systému zpomaluje. Protože se každý blok potvrzuje zhruba každých deset minut, dochází k půlení cca jednou za 4 roky. Během letošního dubna klesne odměna za vytěžený blok na 3,125 bitcoinu.

Soutěž s firmou Trezor o trička a tři peněženky Trezor Safe 3

 

V každém díle podcastu probíhá soutěž o tričko od Trezoru.

Po odvysílání deseti dílů vylosujeme ze všech správných odpovědí výherce dalších pěti triček a tří peněženek Trezor Safe 3. 

Trezor je český výrobce celosvětově první hardwarové peněženky, lídr a inovátor v oblasti bezpečné správy bitcoinu i dalších kryptoměn.

Soutěžní otázka k tomuto dílu:

Jak se zkoušel překládat do češtiny pojem blockchain?

Odpověď zazní v podcastové epizodě k tomuto textu. Odpovídat můžete následně zde.

Pravidla soutěže najdete zde. Hlasovat v tomto kole můžete do 25. února 2024

Ve druhém dílu našeho podcastu si také vysvětlujeme, proč se u bitcoinu stále snižuje inflace, proč se náročnost těžby bitcoinu jednou za dva týdny automaticky reguluje a jaké bezpečnostní pojistky systém bitcoinu má.

V příštích dílech se budeme věnovat například tomu, kde můžete bitcoin koupit a jak ho bezpečně uchovávat, abyste o něj nepřišli.

Podcast serveru Měšec.cz najdete na všech hlavních platformách – Spotify, Apple Podcasts i dalších. Sledovat můžete také náš kanál na YouTube, kam budeme jednotlivé epizody dávat.

Poslechnout si ho ale můžete i tady:

Baví vás Bitcoin a blondýna? Můžete nás jednoduše podpořit. Stačí, když nás budete poslouchat v podcastových aplikacích nové generace, jako je Fountain. Co umí? Během poslechu podcastu posílají mikroskopické částky (např. 10 haléřů za minutu poslechu) autorům. Samozřejmě v bitcoinech a přes Lightning Network. Odkaz na tyto podcastové aplikace najdete na webu bitcoinablondyna.cz. Děkujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).