Průměrná cena obědů v českých restauracích během roku 2017 vzrostla o více než pět korun na 111,90 koruny. Vyplývá to z indexu, který sestavuje společnost Edenred z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně výrazný růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst o 2 koruny a 30 haléřů,
říká manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.
Restaurace do cen jídel promítají zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily. Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet a to zejména v předvánočním období,
říká Brych. V prosinci byl růst útrat nejrychlejší.
Průměrná cena obědů v krajských městech (klikněte pro detail):