Necelá polovina Čechů (přes 40 %) si stále do práce nosí jídlo z domova. Více než čtvrtina se stravuje ve firemních kantýnách, 12 % z nich využívá služeb restauračních zařízení a 13 % se odbývá bagetou či sendvičem. 6 % dotázaných pak neobědvá vůbec. Vyplývá to z průzkumu Ipsos Tambor, která studii zpracovala pro společnost KPMG Česká republika.
Podle získaných odpovědí se alespoň jednou týdně v restauraci stravuje 32 % respondentů, pravidelně ale do restaurace na jídlo chodí jen 6% podíl dotázaných. Téměř třetina Čechů pak zajde do restaurace maximálně jednou za čtvrt roku.
Za oběd v restauraci je 27 % Čechů ochotno utratit maximálně 100 Kč, další třetina nemá problém za oběd zaplatit částku od 100 do 150 Kč. Od 150 do 200 Kč za polední jídlo utrácí necelá dvacetina z nás.