Soběstačnost u českého zemědělství vzrostla, především u živočišných produktů a komodit: Výsledky šetření posledních let naznačují pozitivní trend, roste zájem spotřebitelů o domácí produkty, preference regionálních značek kvality či značky Klasa,
řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán pro ČTK.
Nejvyšší je soběstačnost například u hovězího masa, kterého se vyprodukuje výrazně více (o 40%), než se ho spotřebuje. Zajímavé je, že až jsme soběstační ve výrobě mléka a v zemi se ho vyprodukuje o 30 % více, než se ho spotřebuje, tak dochází například k dovážení sýrů: Dovoz sýrů však není druhovým obohacením jídelníčku spotřebitelů, neboť ve velkém množství se do ČR dováží sýry, které je ČR schopna v daném sortimentu a kvalitě vyrobit,
dodal Jordán.
2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | |
Mléko | 123,0 | 119,6 | 123,2 | 121,2 | 118,9 | 124,6 | 124,5 | 128,7 |
Maso hovězí | 106,8 | 104,2 | 122,3 | 121,1 | 114,4 | 121,6 | 131,5 | 140,1 |
Maso vepřové | 79,7 | 78,7 | 74,0 | 65,1 | 63,8 | 60,8 | 54,5 | 57,6 |
Maso drůbeží | 90,4 | 96,5 | 95,9 | 88,2 | 84,9 | 73,2 | 69,4 | 70,8 |
Maso kozí | 82,47 | 78,70 | 83,62 | 82,55 | 90,72 | 90,2 | 91,5 | 92,0 |