Provozovatelé restaurací se obávají chystaného zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Takřka čtyři pětiny (79 %) z nich se domnívají, že lidé v důsledku chystaných změn omezí návštěvy restaurace v době oběda. Spolu s tím očekávají majitelé restaurací propad tržeb přibližně o čtvrtinu. Očekávají také přesun poptávky z provozoven veřejného stravování do maloobchodu, tedy přechod části veřejnosti z teplých obědů na studenou stravu. Takové jsou výsledky telefonického průzkumu společnosti Factum Invenio.
Můžeme očekávat, že na zrušení daňového zvýhodnění stravenek doplatí restauratéři snížením tržeb, zaměstnanci zvýšením ceny poledního jídla a konec konců i stát. Ten pocítí opatření na jedné straně pozitivně v podobě snížení daňové úlevy, poklesnou však jeho příjmy z daní a vzrostou výdaje související s nárůstem nezaměstnanosti. Obtížně měřitelné, avšak nevyhnutelné budou také náklady vynaložené na zdravotní péči vyvolanou zhoršením stravovacích návyků u velké části ekonomicky aktivní veřejnosti,
uvedl Miroslav Fous, ředitel výzkumu ve Factum Invenio.