Za posledních 5 let se zdvojnásobil počet Čechů, kteří za potraviny měsíčně utratí více než 3000 Kč. Vyplynulo to z průzkumu společnosti KPMG Česká republika.
Pouze v 25 % českých domácnostech se nevyhazují žádné potraviny. Většina Čechů pak vyhodí do 10 % nakoupených potravin. Více než 25 % potravin vyhodí jen jeden ze sta.
Potraviny se nevyhazují především v rodinách, kde jsou nižší příjmy. U domácností s příjmem do 20 000 Kč čistého to uvedlo 35 % z nich. Naopak u domácností s čistým příjmem přes 50 000 Kč vyhodí rodina 10 – 25 % nakoupeného jídla.
Podíl těch, kteří jídlo nevyhazují, se zvyšuje také s věkem. U osob ve věku do 34 let zvládne nevyhodit žádné jídlo pouze 11 % dotázaných. V případě respondentů ve věku 35 – 44 let ale nevyhazuje jídlo 20 % z nich. U věkové kategorie od 55 let výše je to dokonce 38 % Čechů