Lidé se snaží přečkat krizi, zkoušejí práci v gastronomii

3. 2. 2015

Sdílet

Podle statistik inzertních novin ANNONCE a portálu ANNONCE.cz si lidé snaží hledat práci především v gastronomii, dopravě a logistice, administrativě a obchodu na pozicích kuchař, servírka, řidič a prodavačka. U těchto profesí je poptávek 2× více než nabídek s tím, že o zaměstnání v těchto oborech má zájem až 57 % lidí.

„Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla, aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce.

Důvodem je také skončení sezonních prací, které nutí nezaměstnané si narychlo hledat práci: Jelikož některým lidem skončily závěrem roku termínované pracovní smlouvy, předpokládáme, že bude nezaměstnanost ještě mírně růst, čímž se zvýší i poptávka po práci. Čísla se ale rozhodně nedostanou na loňské hodnoty. S rozjezdem sezónních prací se situace na trhu práce začne opět zlepšovat, říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Našli jste v článku chybu?

Autor aktuality

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).