Dobrá ekonomická situace se podepisuje na zdražování obědů v regionech. Majitelé restaurací se zde už nebojí zdražovat obědová „meníčka“. Nejvíce rostou ceny obědů v Ostravě (o 7,6 %), následují Olomouc a Ústí nad Labem (růst o 7,2 %). Na cenovou úroveň menu v Praze a Brně se však ceny obědů v regionech zatím nevyšplhaly. Průměrná cena obědového menu v ČR byla v červnu letošního roku 122,20 Kč, což je o 7,20 Kč více, než před rokem. Ceny obědů tedy průměrně vzrostly o 6,2 %, což je skoro dvojnásobné tempo v porovnání s tuzemskou inflací. Vyplývá to z informací Ticket Restaurant® Card Indexu.
Nejvíce za oběd utrácejí lidé, kteří mají mobilní telefon nebo hodinky od Apple a zvykli si je používat k placení. Průměrná útrata s iPhonem nebo hodinkami Apple Watch při platbě obědů v restauracích byla v červnu 126,90 Kč,
sdělil Zbyněk Vystrčil, manažer společnosti Edenred.
Jak vyplývá z průzkumu, ceny obědů v Praze a Brně jsou sice nejvyšší, ale růst cen menu zde byl v posledním roce pomalejší. V Praze za toto období stouply ceny obědů o 5,5 % a v Brně jen o 5,3 %, což je nejméně ze všech krajských měst. Růst cen obědů souvisí jednak se zdražováním potravin, což přináší zvyšování nákladů majitelům restaurací, kteří si je následně doúčtují v ceně obědů a také s tím, že lidé se díky lepší ekonomické situaci nebojí utrácet.
S tím, jak se zvyšuje kupní síla lidí, roste i poptávka po dražším jídle, připravovaném z kvalitnějších surovin. Restauratéři na to slyší a nebojí se dávat na jídelní lístek i položky s vyšší cenovkou,
uvedl Zbyněk Vystrčil.
Průměrná cena 122,20 Kč za oběd znamená, že lidé platící stravenkami zaplatí zhruba pětinu z ceny ze svého.