Hlavní navigace

Zen.com má nově k platebním kartám cashback. Měsíčně dá přes 6 tisíc korun

14. 10. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Zen.com, UAB
Litevský fintech Zen.com, který má polské kořeny a jehož veškerá operativa probíhá v právě Polsku, má novou akční nabídku v podobě cashbacku. V přepočtu nabídne přes 6000 Kč měsíčně.

Pro nové i stávající zákazníky Zen.com je od 10. 10. 2022 připravena nabídka novinky v podobě přímého cashbacku při platbě kartou. Nabídka je poměrně velkorysá, ale má i řadu omezení a pojistek, kvůli nimž lze zpětně cashback odejmout.

Zen.com funguje na podobném principu jako Revolut, ale má omezenější nabídku služeb a primárně slouží jako transakční platební instituce.

Max. 250 € každý měsíc

Cashback je ve výši 0,50–1 % z platby kartou, max. 250 € za kalendářní měsíc (cca 6100 Kč). Akční nabídka není zatím časově omezena. Cashback je však dostupný pouze pro nové tarify, které byly vyhlášeny od 27. 9. 2022. Na ně lze kdykoli přejít, ale jsou již oproti původním tarifům dražší.

Podrobně výši cashbacku ukazuje tabulka:

Zen.com cashback
Tarif Výše cashbacku
Free (Bezplatný) 0 %
Unsubscribed (Nepředplacený) 0 %
Gold (Zlatý) 0,50 %, max. 250 € měsíčně
Platinum (Platinový) 1 %, max. 250 € měsíčně
Employee (Zaměstnanecký) 1 %, max. 250 € měsíčně
ZEN friends (ZEN přátelé) 1 %, max. 250 € měsíčně

Kouzlo firemních karet

Nabídka cashbacku není automatická pro všechny karty. V mobilní aplikaci Zen.com je potřeba aktivovat nový typ platební karty, která je přímo označena promem Moneyback. Pouze na tento typ nové karty se akční nabídka vztahuje, na stávající typy karet ne.

A proč je nutná nová karta? Inu, celé kouzlo spočívá v tom, že nová platební karta s cashbackem je vydávána jako byznys karta, tj. karta určená pro firemní použití. V překladu to znamená, že z transakcí touto kartou má vydavatel více mezibankovních poplatků, a proto se s vámi o část z nich velmi rád rozdělí.

Speciální edice platební karty Mastercard Business od Zen.com nabízí od 10. 10. 2022 cashback 0,50-1 %, max. 250 €.

Speciální edice platební karty Mastercard Business od Zen.com nabízí od 10. 10. 2022 cashback 0,50–1 %, max. 250 €.

Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ostatně v obchodních podmínkách k této cashbackové akci přímo potvrzujete, že transakce touto kartou budete používat výhradně pro účely podnikání (ale nikdo to nekontroluje).

Podmínky cashbacku

  • Musíte mít tarif, který cashback umožňuje (nejčastěji Gold a Platinum)
  • Transakce musí být provedeny výhradně online (tj. transakce bez přítomnosti karty). Ověřili jsme si ale, že transakce pomocí Curve se do cashbacku propsaly.
  • Nesmí se jednat o transakci podobnou hotovostní platbě. To znamená, že každý nákup, který není skutečným nákupem zboží nebo služeb, bude z cashbacku vyjmutý (například transakce kartou u poskytovatelů platebních služeb, hazardních her, dárkových karet nebo směnárenských služeb, převody peněz, finanční nebo investiční služby nebo jakékoli podobné transakce).

Zen.com varuje, že pokud bude používání karty Moneyback považováno za neobvyklé nebo zneužívající, má právo cashback odejmout. Rovněž si vyhrazuje právo cashback zrušit, pokud zjistí jakékoli abnormální používání karty Moneyback, které by mohlo způsobit potenciální nadužívání služeb. Dá se na to použít cimrmanovské přísloví nabídli klientům cashback, ale ti jej bohužel začali využívat.

Vzhledem k tomu, že v podmínkách Zen.com je zřetelně uvedeno, že jde o firemní debetní kartu (sic vydanou k soukromému účtu), získaný cashback je tak zdanitelným příjmem. Jinou otázkou je, jak se o něm daňová správa v místě rezidence daného klienta dozví.

Výluky pro cashback

Cashback neplatí při použití karty u těchto kategorií obchodníků

  • MCC 4829: bankovní převody / převody peněz
  • MCC 6010: finanční instituce – ruční výplata hotovosti
  • MCC 6011: finanční instituce – automatizované hotovostní platby
  • MCC 6012: finanční instituce – zboží a služby
  • MCC 6050: finanční instituce – kvazihotovost
  • MCC 6051: obchodník – kvazihotovost
  • MCC 6211: makléři a obchodníci s cennými papíry, cenné papíry
  • MCC 6536: MoneySend mezi zeměmi
  • MCC 6538: MoneySend financování
  • MCC 6539: transakce pro financování
  • MCC 6540: transakce pro financování POI (Point of Interaction)
  • MCC 7995: sázky (včetně loterijních lístků, herních žetonů v kasinech a sázek mimo dostihy)

Jak dostat peníze na Zen.com?

Jednou věcí je cashback, druhou je, jak dostat peníze do peněženky Zen.com.

Zaprvé, nejde o banku, ale o platební instituci spadající pod dohled litevského regulátora (podobně jako Curve, Crypto.com, Revolut a další). U Zen.com nejsou vaše peníze pojištěné.

Zadruhé, při otevření účtu u Zen.com dostanete litevský IBAN, peníze pak převádíte jako zahraniční platbu. Pokud budete platit primárně v CZK, je lepší obětovat poplatek za zahraniční korunovou platbu (100–300 Kč), čímž se vám do Zen.com připíše plná částka na korunovou složku bez další konverze. Poté můžete začít sbírat cashback.

Alternativně lze Zen.com dobít platební kartou a přes různé platební systémy. Tam už se aplikují limity pro dobíjení, ale i poplatky.

dan_z_prijmu

Abyste mohli služeb Zen.com využívat naplno, má smysl jedině tarif Platinum. Ten však stojí měsíčně 6,90 €, tj. cca 170 Kč. To je poplatek, který se vám vyplatí hradit jedině v případě, že každý měsíc přes Zen.com provádíte směnárenské operace nebo zahraniční platby. (Směna je totiž zcela bez poplatku a navíc aktuálním kurzem na finančních trzích, bez další přirážky.)

Na základě zkušeností autor může potvrdit, že Zen.com má velmi aktivní proces AML (program praní špinavých peněz), transakce monitoruje, a když má pochybnosti, zastaví je. Vy pak musíte dokazovat původ prostředků včetně podpůrných dokumentů. Na rozdíl od Revolutu, kde tento proces může trvat i několik měsíců, v případě Zen.com jde o hodiny a komunikace probíhá korektně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).