Hlavní navigace

Zdražování pokračuje

18. 1. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nezdražuje jenom Česká spořitelna a Raiffeisenbank, jak jsme už na Měšci psali, ale i další banky. A pěkně ve vší tichosti, snad aby si toho nikdo nevšiml. Naštěstí máme pozorné čtenáře, kterým nic neujde...

V diskusi pod článkem Další banka zdražuje a modernizuje, který se týkal posledního zdražování České spořitelny a Raiffeisenbank, se objevilo upozornění od čtenáře Pavla, že „Živnostenská banka také v tichosti zdražila“. Opravdu, bylo to v naprosté tichosti, i když rozšafná a velmi milá operátorka zelené linky Živnostenské banky byla ochotná a veškeré změny nám sdělila.

Kromě toho, změny ve svém sazebníku ohlásila dopředu ještě další banka, tentokrát Poštovní spořitelna. Ale všechno pěkně postupně. Začněme Živnostenskou bankou, protože ta zdražila k začátku nového kalendářního roku, kdežto Poštovní spořitelna změny chystá až na začátek února.

Živnostenská banka

V Živnostenské bance dochází ke stejnému procesu jako v ostatních bankách – finanční zátěž klienta se zvyšuje především při hotovostních operacích nebo při používání bankomatu (to souvisí se zdražením poplatků ze strany ČS za používání její bankomatové sítě klienty jiných bank).

Klienti tedy zaplatí dvojnásobek za výběr hotovosti na přepážce banky – místo 10 Kč celých 20 Kč. Pravidelný měsíční výpis z běžného účtu poslaný poštou stojí 10 Kč (dříve 7 Kč), vyzvednutý osobně 20 Kč (15 Kč). Ovšem paradoxně ani přímé bankovnictví „nepřijde zkrátka“ – soubor bezpečnostních klíčů TAN byl kdysi zdarma, ale zlaté časy končí, od letošního ledna je za 50 Kč.

Banka přitvrdila i ceny za výběr z bankomatů jiných bank. Dva první výběry sice zůstávají zdarma, ovšem cena za třetí a další výběr se zvýšila ze 30 Kč na 50 Kč. Znamená to, že z bankomatu si více než dvakrát většina lidí nevybere, a to prakticky z žádného, protože o bankomaty Živnostenské banky nezakopáváte zrovna na každém rohu. Takže dobrá rada pro každého, ať patříte k jakékoliv bance – plaťte v obchodech kartou, ušetříte. Z bankomatu vybírejte co nejméně.

Poslední zajímavá položka: mezi zdraženými službami je poplatek za platební kartu Visa Business – zvýšil se z 2 200 Kč na 2 500 Kč.

Tabulka č. 221

Hlavní změny poplatků Živnostenské banky
(platné od 1.1.2002)

  Současný poplatek Dřívější poplatek
výpis z běžného účtu (poštou) 10 Kč 7 Kč
výpis z běžného účtu (osobně) 20 Kč 15 Kč
3. a další výběr z bankomatu jiné banky 50 Kč 30 Kč
sada bezp. klíčů TAN 50 Kč zdarma
výplata hotovosti na přepážce 20 Kč 10 Kč
karta Visa Business 2 200 Kč 2 500 Kč


Poštovní spořitelna

Bankomatů se týká také zdražování Poštovní spořitelny. Vybrat hotovost s její platební kartou bude obecně dražší bez ohledu na to, kde svůj výběr uskutečníte. Vyznat se ve změnách vám opět pomůže tabulka:

skoleni_15_4

Tabulka č. 222

Hlavní změny poplatků Poštovní spořitelny
(platné od 1.2.2002)

  Současný poplatek Dřívější poplatek
výběr z bankomatu ČSOB 5 Kč zdarma
výběr z bankomatu jiné banky 25 Kč 10 Kč
výběr Maxkartou na poště nebo na pobočce spořitelny 5 Kč zdarma



Důvodem těchto zdražení je zdražení poplatků ze strany České spořitelny – za používání jejích bankomatů ostatní banky platí 47 korun za každý výběr, a pochopitelně část této zátěže přenášejí na klienta.

Jak se vám toto všeobecné zdražování líbí? Myslíte, že na něj banky mají právo? Myslíte si, že většina našich bank nabízí dostatečně kvalitní služby na to, aby za ně mohla chtít vyšší ceny?

Myslíte si, že služby bank stojí za to, co stojí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).