Hlavní navigace

Zaplatit jednou nestačí

11. 10. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za všechno se platí. Ale proč by se mělo platit dvakrát? Odpověď lze nalézt někde mezi Českou spořitelnou, karetní společností VISA a jejich smluvním partnerem. Není divu, že se s ní pan Gross nesmířil. A doporučení? Obraťte se na Ombudsmana České spořitelny!

Čtenářská zkušenost:

Na červencovém výpisu z běžného účtu jsem zjistil, že mi platba 740,40 Kč za benzín byla stržena dvakrát. Tatáž částka, tytéž identifikační symboly, tatáž čerpací stanice, vše uvedeno na řádcích následujících bezprostředně za sebou. Nelenil jsem a využil nejmodernějšího komunikačního kanálu – Internetu – a poslal bance upozornění prostřednictvím funkce „Zpráva pro banku“ na webovém rozhraní. Když do týdne nikdo nezareagoval, opakoval jsem stížnost s požadavkem o vrácení peněz telefonicky na své pobočce. Stálo mě to čtyři telefonní hovory. Ne že by místní pobočka byla tak velká – všichni pracovníci mimo vedoucího sedí v jedné místnosti, ale je vybavena moderní telefonní ústřednou, která po určité době marného vyzvánění volání ukončí. Napočtvrté se mi konečně dostalo té cti hovořit s pracovnicí, která se problému ujala bez dalšího přepojování. Když jsem stručně vylíčil, oč mi jde, omluvila se za svého zaměstnavatele slovy: „Tak to musíte přijít k nám na pobočku a my to vyšetříme.“ Poněkud nevrle jsem jí sdělil, že všechny relevantní údaje jsem jí už sdělil po telefonu, že si chybu může ověřit ve svém počítači, že chyby se dopustila banka, a je tedy na ní, aby ji dala do pořádku, a že jednat s poškozeným klientem stylem musíte to a musíte ono považuji za hodně velkou drzost. Nato mi dovolila podat stížnost faxem.

Opět uplynul týden. Peníze se mi na účet nevrátily, z České spořitelny se nikdo neozval.

***


Pokud je pravda, co říká místní pobočka, pak interní „vyšetřování“ trvalo dobře dva měsíce, a teprve poté se mi na pobočce dostalo ústní omluvy za nepříjemnosti. Předtím mi při občasných dotazech bylo sdělováno pouze to, že se případ musí vyšetřit. Při jedné takové příležitosti jsem nadhodil, že tedy budu chtít úrok ve stejně výši jako kontokorent na běžném účtu. Odpověď: Můžete si podat žádost. Když jsem po zhruba 7 týdnech čekání chtěl kontakt na odpovědné reklamační oddělení, nešlo to – na pobočce nikdo netušil, kudy stížnost bloudí. Místo toho mi vedoucí pobočky nabídl, že se mohu obrátit na (nevymýšlím si) Ombudsmana České spořitelny.

Dodatek:
Škoda, že jsem Zlámanou grešli objevil teprve dnes. Pokud u spořitelny zůstanu, což není pravděpodobné, jistě se budu moci stát pravidelným přispěvatelem. Mám už totiž v zásobě historky o čtyři měsíce trvajícím zavádění internetového bankovnictví, o tom, jak jsem pracovnicím na pobočce vysvětloval fungování SMS bankovnictví, o loňském utajeném zdražení bankovních poplatků, které mě stálo dobrou tisícovku, a další.

Zbyněk Gross
(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření České spořitelny:

Dne 29.7.2002 pan Gross podal písemnou žádost o prošetření dvojího zaúčtování platby (provedené u obchodníka) na jeho účet. Na základě této žádosti zahájila naše banka reklamační řízení prostřednictvím kartové asociace VISA (jednalo se o kartu této společnosti). Délka reklamace byla způsobena tím, že se nejednalo o našeho obchodníka, nýbrž o smluvního partnera jiné banky. Svoji roli zde rovněž sehrály termíny, které má při vyřizování reklamace stanoveny kartová asociace VISA.. Po prošetření se prokázalo, že reklamace byla oprávněná, proto jsme obratem připsali reklamovanou částku na účet klienta.

Redakce

Tabulka č. 557
Prošetření reklamace může trvat delší dobu, zvlášte v případě, kdy je nutné spolupracovat s dalšími institucemi. Stejně tak je důležité celou reklamaci řádně prošetřit.

Banka nabízí internetové bankovnictví včetně možnosti zaslání zpráv bance. K čemu je ovšem tato služba dobrá, když na zprávu zaslanou tímto způsobem nikdo nereaguje? Bance k podání reklamace nestačí ani telefonní hovor, přestože veškeré uvedené údaje lze ověřit v reálném čase. Nutit klienta k v dnešní době zbytečné osobní návštěvě je ve světle vytíženosti poboček s převodem vkladních knížek na jméno přinejmenším podivné. Ještě že se lze domoci alespoň podání reklamace faxem! Na návrh pana Grosse udělujeme České spořitelně Zlámanou grešli.

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

dan_z_prijmu

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byla vám jedna platba kartou zaúčtovaná několikrát?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).