Hlavní navigace

Z dětských skupin mají být zase jesle. Změní se i způsob jejich financování

23. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
MPSV předloží znovu k projednání novelu zákona o jeslích. Počítá s příspěvkem na každé místo v jeslích a s převedením dětských skupin na jesle. Těm totiž v roce 2022 končí podpora z evropských fondů. Bez péče by se tak mohlo ze dne na den ocitnout 16 000 dětí.

V pondělí 23. září 2019 představila Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, novelu zákona o jeslích, která by mohla změnit dosavadní fungování a financování jeslí.

Z dětských skupin budou jesle

Novela zákona počítá s tím, že z tzv. dětských skupin by se znovu staly jesle. Ty aktuálně představují alternativu ke klasickým školkám, ve kterých často není místo především pro ty nejmenší děti. Dětské skupiny přijímají děti od jednoho roku a nemají tak přísné podmínky fungování jako školky. Často je zřizují zaměstnavatelé jako jeden z dalších benefitů pro své zaměstnance.

Dětským skupinám, kterých je aktuálně okolo 1000 a dochází do nich 16 000 dětí do jednoho roku, skončí v polovině roku 2022 podpora ze strany evropských fondů, což by mohlo zapříčinit jejich úbytek.

Novela chce zajistit stabilní financování

Jedním z cílů novely je podle MPSV zlepšit kvalitu péče a zajistit stabilní financování ze státního rozpočtu pro všechny děti do 3 let. V praxi tedy až do dne jejich 4. narozenin.

Zákon chce tedy zavést financování po vzoru soukromých školek. Rodiče ale musí na jesle mít. Nikdo tedy za ně nezaplatí víc než třetinu minimální mzdy. A protože se jedná o péči o děti do tří let, budou v té době rodiče pobírat rodičovský příspěvek, který se má ještě od příštího roku zvýšit, takže když bude maminka nebo tatínek pracovat, můžou tu rodičovskou využít na poplatek v jeslích, vysvětlila  Jana Maláčová.

Pomoci mohou i zaměstnavatelé a obce

Na financování jeslí se mohou podílet i zaměstnavatelé, a to formou benefitu pro zaměstnance. Částečně pak jesle mohou financovat i obce. A s příspěvkem počítá i stát, který by na jedno místo v jeslích přispíval přibližně 5000 Kč.

Ministerstvo považuje tento příspěvek za výhodnou investici. Podle propočtů dosáhnou roční náklady zhruba 926,5 mil. Kč, ale díky vyšším příjmům z odvodů pracujících rodičů získá stát minimálně 1,138 mld. Kč. 

skoleni_15_4

Novela se od října neprojednala

Novelu zákona teď bude muset projednat poslanecká sněmovna. Ta se přitom od října 2018 nedostala k projednání původní navrhované novely zákona, kterou MPSV předložilo právě loni v říjnu.

Vylepšená verze představuje levnější variantu a nižší příspěvek na místo. Nepočítá také s podporou na zřizování nových zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).