Hlavní navigace

Z daňového bonusu by měla být sociální dávka. Kdo ji získá, se neví

26. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Stát nedokáže zabránit podvodům s daňovými bonusy, tak je raději oseká. To vše jen kvůli několika podvodníkům a neschopnosti státu podvodům předejít.

Ministerstvo financí ČR spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí na přeměně daňového bonusu v sociální dávku. O jeho zrušení už se přitom spekulovalo i v minulosti. Do budoucna tak budou mít možnost využít dávku asi jen zaměstnanci a podnikatelé s nižšími příjmy. Důvodem rušení daňového bonusu je podle ministerstva financí jeho časté zneužívání. První o novince informovaly Hospodářské noviny.

Daňový bonus, jak ho znáte dnes

Daňový bonus vznikne v případě, že po uplatnění daňové slevy na dítěvyjde záporná daň. Pak můžete finanční úřad ve formuláři daňového přiznání (nebo v rámci zúčtování od zaměstnavatele) požádat o vyplacení této záporné hodnoty zpět.

Analogicky lze vyvodit, že na daňový bonus nemá nárok většina OSVČ uplatňujících výdajový paušál, protože nemají nárok na slevu na dítě. 

Maximálně může výše bonusu dosáhnout částky 60 300 Kč ročně. Nárok na něj vám vznikne jen v případě, že máte za příslušné zdaňovací období příjmy alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. To znamená, že pro letošek tato minimální hranice vzrostla na částku 59 400 Kč. Měsíční daňový bonus můžete uplatnit, pokud součet měsíčních příjmů ze závislé činnosti dosáhne alespoň poloviny minimální mzdy, tedy částky 4950 Kč, a zároveň pokud jeho výše měsíčně dosahuje alespoň 50 Kč (maximálně může dosáhnout 5025 Kč, tedy jedné dvanáctiny z částky 60 300 Kč).

Skupina podvodníků „vykoleduje“ změnu pro všechny

Ministerstvo financí své plány ospravedlňuje s poukazem na zneužívání daňového bonusu. Nejjednodušší cestou je situace, kdy si slevu na stejné dítě uplatní oba rodiče. Teprve nyní se připravují změny, které mají těmto podvodům zabránit. Finanční úřady by měly mít možnost je využít už na období roku 2015, kontrolovat se ale prý budou i předchozí roky. Za neoprávněně čerpaný daňový bonus by mělo být možné požadovat vrácení peněz za tři roky zpětně, tedy max. do roku 2013. Částka by měla být navýšena o úroky z prodlení a penále.

Je s podivem, že opatření přichází až nyní, protože možnost zjistit, zda slevu na dítě neuplatňuje druhý z rodičů, by mohlo být v rámci finančních úřadů jen o sdílení údajů ve společném systému a snadném vyhledání podle rodného čísla.

Řešením není jen prosté propojení sdílení dat státní správy a jejich vzájemná analýza, protože České správa sociálního zabezpečení disponuje individualizovanými daty, zatímco Finanční správa anonymizovanými agregovanými údaji plátců daně ze závislé činnosti a případně údaji z přiznání k dani z příjmu fyzických osob, jejichž vzájemné propojení by bez rozšíření povinnosti individualizovat údaj i na straně správce daně nevedlo k přesným analýzám (plátce daně takové údaje podle zákona není povinen poskytovat), kontruje Kateřina Vaidišová z Ministerstva financí s tím, že případné rozšíření povinnosti individualizovat údaje i na straně plátce daně ze závislé činnosti sice technicky není problém, individualizací by však podle ministerstva došlo ke zvýšení administrativní náročnosti.

Vzhledem k tomu, že podmínkou pro uplatnění daňového bonusu je dosažení příjmu alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy (koncipováno jako podpora těch, kteří jsou aktivní), je typickým případem vytváření fiktivního příjmu, nejčastěji se tak děje u příjmu z nájmu, ale lze realizovat i prostřednictvím jiných typů příjmů, vyjmenovala serveru Měšec.cz další nejčastější způsob podvodů Vaidišová.

Dále podle ní vzniká prostor pro podvody i při podhodnocování základu daně, což kromě snižování daňové povinnosti vede právě i k tomu, že daňovému subjektu vznikne i nárok na daňový bonus.

Kromě detekovaných druhů podvodů ale v debatách nad připravovanými změnami zástupci ministerstva financí zároveň jedním dechem poukazují i na to, že při zavedení daňového bonusu byla vyplácena částka 1,5 mld. Kč, zatímco v roce 2014 už to bylo více než 9 mld. Kč.

Mnohem jasnější kontury než transformace daňového bonusu má novela zákona o daních z příjmů (sněmovní tisk 612), která ještě neprošla kompletním schvalovacím procesem. Počítá s tím, že sleva na druhé dítě by se měla v letošním roce zvýšit o 100 Kč měsíčně a na třetí a další dítě pak o 300 Kč měsíčně.

Protože účinnost novely byla původně plánovaná na začátek letošního roku, bylo do ní zapracováno ustanovení o tom, že sleva bude platit zpětně od počátku roku s tím, že se dorovná při podání daňového přiznání nebo při ročním zúčtování zaměstnavatelem.

Podrobnosti najdete v článku Více dětí, více slev na dani. Stát chce zvýhodnit rodiny s dětmi.

Jaké varianty jsou ve hře?

Do budoucna by tedy mohla zůstat zachována pouze sleva na děti s tím, že podpora poskytovaná formou daňového bonusu by se změnila. V souvislosti s touto změnou se nejčastěji hovoří o přetavení daňové výhody na sociální dávku. Kritici této varianty však upozorňují na to, že podporovat rodiny s dětmi prostřednictvím daňových výhod je efektivnější než nesystémové sociální dávky, které jsou často právě cílem podvodného jednání.

Ptali jsme se proto zástupců ministerstva financí, zda je možné sdělit jakoukoli podrobnost k tomu, jak by dávka byla konstruována, a hlavně jak by byl definován vznik nároku. Zda by vznikla i skupina poplatníků, která má podle dnešní platné legislativy legálně nárok na výplatu daňového bonusu, ale nárok na novou dávku už by nevznikl. 

Ministerstvo financí se však podle slov svých zástupců zatím zabývá nejvhodnějším konceptem a diskutovat nad konkrétnější podobou tohoto konceptu je proto předčasné. Jasné je jen to, že cílem mají zůstat nízkopříjmové rodiny s dětmi.

Zatím není definitivně rozhodnuto ani to, jestli bude výsledným řešením opravdu sociální dávka: V oblasti daně z příjmů samotné by jako alternativní návrhy mohly být například parciální změny v případě správy nebo změny parametrů nároku na daňový bonus. U těchto řešení je však klíčové posouzení vzhledem k administrativní zátěži daňových subjektů, zejm. zaměstnavatelů, nastínila další možnosti Vaidišová.

dan_z_prijmu

Zdůraznila také, že žádná ze zvažovaných variant nemá nikoho o daňové zvýhodnění připravit a dotkne se jen těch, kteří podporu zneužívají.

Na hodnocení připravované změny nad ní visí ještě příliš mnoho otazníků. A tak si na to, zda konstrukce případné sociální dávky bude odolnější proti podvodům a zneužití, než jsou nyní podmínky pro přiznání daňového bonusu, tedy budeme muset ještě počkat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).