Hlavní navigace

WSPK: může konkurovat gigantům přes internet?

17. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Měnící se poplatky bank vedou řadu klientů k hledání jiných možností. Jednou z nich jsou malé banky a pobočky zahraničních bank. Dokáže Waldviertler Sparkasse von 1842 svým internetovým bankovnictvím konkurovat ostatním bankám? Jaké dovednosti a ceny nabízi?

Waldviertler Sparkasse von 1842 je na českém území malou bankou s několika pobočkami v Jižních Čechách a v Praze. O to těžší je její pozice v konkurenčním boji a o to více potřebuje produkty přímého bankovnictví. Podívali jsme se proto do její aplikace internetového bankovnictví a podrobili ji podrobné prohlídce.

Zřízení a přihlášení

Zřízení internetového bankovnictví je poměrně snadné. Na internetových stránkách www.wspk.cz/internetbanking si v přihlašovacím formuláři zaškrtnete „Nový uživatel“, zadáte heslo a uživatelské jméno pro přístup do systému a určíte, kam se mají uložit vygenerované klíče. Těm určíte vlastní heslo a necháte vytvořit klíč. (Pro generování náhodných čísel využívá banka pohyb kursoru myši ve vyznačeném poli.)

WSPK úvod

Vygenerovaný klíč exportujete a předáte bance, která vám na oplátku odevzdá certifikát. Po importu certifikátu do prohlížeče můžete internetové bankovnictví používat.

Trochu nadneseně jsem použil obecný termín „prohlížeč“. Banka podporuje pouze Internet Explorer 5.0 a vyšší s operačním systémem MS Windows 98/2000/NT a vyšším. Vzhledem k použité technologii (Active X) není ani naděje na rozšíření podpory na další prohlížeče před celkovou výměnou systému.

Další přihlašování probíhá pomocí uživatelského jména a hesla z prohlížeče, který má importovaný certifikát, ten je třeba ověřit platným heslem.

Schopnosti internetového bankovnictví WSPK

Po úspěšném přihlášení vidí klient přehled účtů, po jehož rozkliknutí získá přehled o zadaných transakcí. Těch však nemůže zadávat mnoho – jen jednoduchý příkaz k úhradě a příkaz k inkasu.

WSPK - příkaz

Příkazy lze zadávat a po zadání stornovat a měnit, dokud nejsou odeslány bance. Po podepsání a odeslání již nelze s příkazy pomocí aplikace nic provést. Stane se ale ještě jedna zajímavá věc, která mě překvapila.

Po zadání a odeslání příkazu k úhradě se disponibilní zůstatek sníží. To je v pořádku. Pokud ale zadáte příkaz k inkasu, disponibilní zůstatek se naopak zvýší – a to i v případě, že splatnost inkasa ještě nenastala, navíc není ani jisté, zda inkaso bude skutečně proplaceno.

WSPK inkaso

V případě inkasa se jedná o informační charakter jen pro dobu do odeslání inkasa ze systému banky, tj. dne, kdy bylo inkaso odesláno, částka se zde dále neudržuje a objeví se v disponibilním zůstatku až po proplacení inkasa, odpovídá na náš dotaz Ing. Milan Koubek z Waldviertler Sparkasse von 1842.

Banka chystá změny, které by se měly dotknout mimo jiné zobrazování zůstatku při zadání inkasa.

Ceny

To nejlepší na konec – ceny. Zatímco většina bank si tím či oním způsobem zpoplatňuje vedení přímého bankovnictví, zřízení i vedení internetového bankovnictví, Waldviertler Sparkasse von 1842 je zdarma.

Překvapující jsou poplatky za účetní položku, které se u podnikatelského účtu rovnají 3 Kč a u osobního účtu pouhé 1 Kč za kus. Poplatky si banka nevybírá ani jinou formou – za vedení účtu zaplatíte 30 Kč za čtvrtletí a měsíční výpisy jsou zcela zdarma. K tomu lze přidat ještě 1% úročení zůstatku a 50 Kč za zrušení účtu.

skoleni_15_4

Shrnutí

Internetové bankovnictví WSPK nabízí malé množství možností, ovšem za cenu, která již stojí za zvážení. Pokud potřebujete pouze základní transakce (příkaz k úhradě a k inkasu) a přehled o zůstatku na účtu (v podání WSPK poněkud zkreslený), může být účet s internetovým bankovnictvím u této banky zajímavým řešením.

Hledáte-li však internetové bankovnictví s vysokou přidanou hodnotou v podobě širokých služeb, případně zapojení celé finanční skupiny v jednom „účtu“, musíte se poohlédnout jinde a připlatit si.

Zaujalo vás internetové bankovnictví WSPK?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).