Hlavní navigace

Internetové bankovnictví ČSOB s mobilem

3. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ČSOB od počátku září aktivně nabízí SMS autorizaci příkazů v internetovém bankovnictví. Pohodlí klientů dostává přednost před nejvyšším možným zabezpečením čipovou kartou. Spolu s rozšířením dovedností jde aplikace o krok vpřed. Jak se pracuje s rozšířenou službou Internetbanking 24?

ČSOB nabízí své internetové bankovnictví poměrně dlouho. Když jsem ho testoval naposledy, hlavní výtky jsem měl ke složité instalaci čipové karty a „zprovoznění“ aktivních bankovních operací a chudé nabídce možností, která byly do očí bijící zejména vzhledem k unikátnímu a takřka neprůstřelnému zabezpečení.

Vše je minulostí. Tedy, abych byl přesný, neřesti první verze jsou minulostí. Design a možnost vysoké úrovně zabezpečení stále zůstávají, přibývají nové možnosti nejen služeb, ale též zabezpečení.

Klient si může zvolit, zda chce využívat čtečku čipových karet, či nikoli. Pokud se pro „těžký kalibr“ zabezpečovací techniky rozhodne, zaplatí za zařízení od 450 do 1950 Kč, nemá-li vlastní čtečku, navíc za vystavení certifikátu na kartě si připlatí další stokorunu.

Internetové bankovnictví může být ale i zcela zadarmo. Zřízení přístupu pro pasivní informace (zůstatek, pohyby na účtu apod.) je zdarma, stejně jako autentifikace příkazů pomocí SMS klíče (včetně zřízení). Navíc si klient může zvolit mezi bezpečnější šifrovanou verzí se zasíláním na telefon a SIM kartou vybavenou SIM Toolkitem a o něco méně bezpečnou klasickou SMS zprávou.

ČSOB IB 1
Přestože se hovoří o různých úrovních zabezpečení, všechny jsou dostatečně bezpečné pro bankovní operace a banky shodně prohlašují, že nezaznamenaly případ prolomení zabezpečení.

Při zadávání příkazu k aktivní operaci (například platebního příkazu, SIPO, povolení inkasa a dalších) si zvolíte, který způsob ověření chcete použít. Při výběru „Zaslat autorizační kód“ vám přijde SMS zpráva (zašifrovaná či nikoli – podle vaší předchozí volby při sjednání služby) na mobilní telefon, kterou po přepsání do příslušné kolonky odešlete (tentokrát Internetem) zpět do banky i s příkazem.

Co ČSOB umí?

Banka proti dříve testované verzi podstatně rozšířila nabídku služeb přes Internet. Z pasivních informací podá přehled o:

  • zůstatku na účtu,
  • historii všech účtů u ČSOB a
  • neprovedených příkazech.

Zlepšení je však patrné zejména u aktivních operací, které se oproti původním platebním příkazům (tuzemskému a zahraničnímu) rozšířily o:

  • hromadný příkaz k úhradě,
  • trvalý příkaz k úhradě,
  • souhlas s inkasem a příkaz k inkasu a
  • správu SIPO a inkasa Českého Telecomu.

Nesmím vynechat ani možnost definice vzorů platebních příkazů, které však není možné provést uložením psaného či již odeslaného příkazu.

Pro úplnost musím doplnit informace o kurzovním lístku ČSOB a ČNB, aktuality z banky, včetně historie, a klasické nástroje nápovědy (uživatelská příručka, časté dotazy a kontakty na pomoc v nesnázích).

ČSOB IB 2

Není všechno zlato?

ČSOB rozšířením aplikace udělala krok vpřed, čímž dorovnala služby svých největších konkurentů, ale nezískala náskok. Prostor pro rozšíření služeb ještě má nepřeberný a i v současné verzi jsou některé „mušky“, kterým by svědčila plácačka.

Přihlášení s čipovou kartou je možné pouze s Internet Explorerem (5.0 a vyšší s nainstalovaným Java VM), proto jsem byl mile překvapen, že vstup bez karty mi dovolila i Mozilla. Dlouho jsem se ale neradoval – vše probíhalo bez jediné chybičky, i odeslání žádosti o zaslání potvrzovací SMS zprávy prošlo bez potíží, až do doby, kdy jsem obdržený kód zapsal do připravené kolonky a pokusil se ho odeslat. Nestalo se nic. I nadále jsem se mohl pohybovat aplikací, ale konečné odeslání příkazu bylo nemožné.

skoleni_15_4

Dotazem na infolinku, která je placená, se mi po devíti minutách čekání dostalo potvrzení, že k takové chybě může dojít, protože aplikace je testovaná pouze pro IE. Škoda.

ČSOB připravuje v nejbližší době rozšíření aplikace o ČSOB Info 24, kterou zatím není možné přes Internet nastavit a jejímž posláním je zasílání informací o všem možném, co se s účtem děje, zvolenými informačními kanály.

Využíváte ČSOB Internetbanking 24?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).