Hlavní navigace

Vyzrajte na České dráhy!

31. 1. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

České dráhy v neděli podruhé zdražily. Přesto to neznamená, že byste měli přestat jezdit vlakem. Cestování po kolejích může být pořád docela levné, jen vědět, jak na to.

Zatímco zdražení obyčejného jízdného a zavedení zákaznického jízdného mělo podle Českých drah zvýhodnit ty, kteří ke své přepravě vlak používají pravidelně, respektive mělo všechny cestující přimět k tomu, aby zákaznické jízdné využívali, druhé zdražení v pořadí zatěžuje právě věrné zákazníky. V neděli totiž došlo ke zdražení tzv. „zákaznického“ jízdného o 7 %.

Abych přiblížil, o co se konkrétně jedná: tzv. „obyčejné jízdné“ je mimořádně drahá záležitost, která se nikomu nevyplatí a kterou člověk využije jenom ve chvíli největší tísně a zoufalství. Nejde o nic jiného než o donucovací nástroj a chytrou manipulační politiku – tzv. „zákaznické jízdné“ totiž ve srovnání s tím „obyčejným“ vypadá mnohem přitažlivěji, než kdyby takové srovnání chybělo. Navíc vypadá více než dobře, když se zdánlivě vychází zákazníkům vstříc – znáte to třeba z obchodů s módou: „úžasná sleva“ 50 % ve skutečnosti znamená, že zboží bude o 10 % dražší než dosud.

Přesto (nebo právě proto) že jsou služby Českých drah stále dražší a dražší, vyplatí se vyznat v poskytovaných slevách. Je to přímo holá nezbytnost, pokud i nadále chcete jezdit vlakem. Cena po slevě pak vůbec nemusí vypadat dramaticky, někdy může i příjemně překvapit. Podívejme se nejdřív v tabulce na to, co s cenami dokážou slevy udělat, a pak si řekneme, jak se ke kterým dopracovat.

Tabulka č. 227
Slevy českých drah*
Druh jízdného Pásmo 16–20 km Pásmo 141–160 km Pásmo 401–450 km
OBYČEJNÉ JÍZDNÉ 28 Kč 184 Kč 478 Kč
Skupinová sleva
(15–26 let)
12 Kč 68 Kč 176 Kč
Sleva PAJ
(Junior pas)
13 Kč 72 Kč nelze
Junior Pas 14 Kč 80 Kč 206 Kč
ČD TIP** 16 Kč 91 Kč 235 Kč
Skupinová sleva
(nad 26 let)
16 Kč 91 Kč 235 Kč
Vlak plus 16 Kč 91 Kč 235 Kč
Zpáteční jízdné** 18 Kč 104 Kč 284 Kč
Sleva PAJ
(od 15 let)
18 Kč 103 Kč nelze
Zákaznické jízdné
(Karta Z)
20 Kč 114 Kč 294 Kč


* ceny jsou pro dospělé a 2.třídu
** cena je přepočtena na jednu jízdu a jednu osobu

O zdražování a některých slevách jsme psali už v článku Menu Českých drah aneb „Nechci slevu zadarmo!“. V rychlosti zopakuji základní fakta a potom se budu věnovat tomu, co v minulém článku nebylo, což jsou především speciální slevy.

Jak už jsem napsal, obyčejné jízdné nestojí za vaši pozornost. Proto ho necháme bez povšimnutí, jak si ostatně i zaslouží. Jako druhé na řadu přijde zákaznické jízdné. Doporučuji nahlédnout do již zmíněného článku, kde naleznete veškeré podrobnosti. Já jen připomenu, že na zákaznické jízdné má nárok především ten, kdo si zakoupí tzv. „Kartu Z“ (platná jeden rok, cena 200 Kč pro dospělé nebo 100 Kč pro děti, důchodce a Junior pasy). Díky ní pak získá slevu až 50 % z obyčejného jízdného.

Další možností je zvláštní jízdné (pro děti, seniory a držitele ZTP) a časové jízdenky (pro jednotlivé tratě na určitou dobu apod.). Těmi se zde ale nebudeme zabývat, protože jde o méně obecnou záležitost a většinou ti, kteří by je mohli využívat, je již využívají a vyznají se v nich. Zaměříme se spíše na obecně využitelné slevy obsažené v tabulce.

Nejlepší podmínky České dráhy nabízejí mladým lidem a skupinám. Jak je patrné z tabulky, nejvýhodnější slevou (nepočítáme-li dětské zákazníky, kde je sleva 75 %) je skupinová sleva pro lidi 15 – 26 let. Díky ní cenu stlačíte až na konečných 40 % původní hodnoty a to už se pozná. Podmínkou je to, že vás najednou musí cestovat minimálně šest. Skupiny do 15 lidí proti dřívějšku mohou kupovat skupinové jízdné přímo u pokladny, ovšem početnější týmy se musejí dopředu objednat. Ovšem, lze zde uplatnit jeden fígl – totiž skupinu rozdělit do menších skupinek s max. počtem 15 osob. V takovém případě prý ale ČD nemusejí najít odpovídající počet volných míst ve vlaku. Stejná pravidla platí i pro skupiny s lidmi staršími 26 let, i když zde je sleva pouze 50 %.

V rámci jedné skupiny přitom mohou být lidé z kterékoli věkové kategorie, protože každému se vypočítá cena, kterou si vzhledem ke svému věku zaslouží (pásma jsou tři: do 15 let, 15 – 26 let, nad 26 let).

Mladí lidé do 26 let mohou využít slev i v situaci, kdy necestují ve smečce. Stačí jim k tomu Junior pas. Jeho cena je 400 Kč/půlrok nebo 700 Kč/rok, ale pokud vlastní i oblíbenou studentskou kartu ISIC, sníží se poplatek na 100 Kč/rok, a o tom už se dá uvažovat. Cenu Junior pasu ISIC pak splatíte velmi rychle, někdy stačí i jedna jízda v delším pásmu. Sleva, kterou takto získáte, přesahuje 50 %.

Naopak senioři mohou mít cestování zdarma, pokud ovšem zaplatí paušál za Senior pas 500 Kč. Cestování zdarma se navíc vztahuje pouze na osobní vlaky, což neznamená všechny ne-nákladní, ale jenom ty nejpomalejší vůbec. Takže sleva se nevztahuje ani na spěšné vlaky, ani na rychlíky, nebo nedejbože Intercity a podobný pojízdný luxus. Seniorům se tato sleva vyplatí především na krátké vzdálenosti, kdy se „tempo“ osobních vlaků tolik neprojeví.

Ovšem nemusíte být ani příliš mladí, ani příliš staří. V takovém případě jsou pro vás určené následující slevy. Zajímavý je určitě ČD TIP, díky němuž lze získat slevu přes 50 %. Jsou tu však omezující podmínky – musíte být nejméně dva a nesmí vás být víc než pět. Sleva je navíc poskytována jen tehdy, když si koupíte jízdenku nejen tam, ale i zpátky. A ještě něco – jízdenka je platná maximálně 3 dny, musíte se tedy brzy vracet. Nejlépe je tedy tato sleva využitelná pro víkendové výlety k babičce nebo na chatu, v pátek nastoupíte a v neděli se vracíte. To byly až donedávna jediné dny, kdy se sleva ČD TIP poskytovala. Dnes je však možné získat slevu i pro interval neděle – úterý.

To, co ale platilo dříve a co platí i dnes, jsou výhodnější prázdninová pravidla. V období od 15. 6. do 15. 9. můžete slevu využít v jakýkoli den v týdnu, tedy ne jenom v pátek a v neděli, jako po zbývající období roku.

Pokud ČD TIP nemůžete využít, protože vás zkrátka není „aspoň dva“, pak je tu pro vás zpáteční jízdné. Podmínkou je zakoupení jízdenky tam i zpět, ovšem tyto jízdenky mají obvyklou platnost, tj. do druhého dne. Výsledná sleva – přes 45 %.

Existuje ještě pár zajímavostí. Sleva PAJ znamená to, že si lístek nekoupíte u pokladní (ušetříte tím někomu práci), ale v nádražních jízdenkových automatech PAJ. Díky slevě PAJ máte jakousi bonusovou slevu k jiným slevám (Junior pasu, Kartě Z). Tento postup doporučuji, ačkoliv sám jsem ho ještě nevyzkoušel. Ovšem v těchto automatech si nemůžete koupit jízdenku na větší vzdálenost než 200 km.

Dalším nástrojem je Kilometrická banka. Je to jakési předplatné na 2000 km, které můžete ujet maximálně za šest měsíců. Cena za kilometr vychází na méně než 70 haléřů, protože cena základní cena Kilometrické banky je 1350 Kč. Tento doklad je přenosný a mohou na něj najednou cestovat až tři lidé starší 15 let (dvě děti jsou jako jeden dospělý).

Perličkou na závěr je sleva Vlak plus. Jízdenky se slevou Vlak plus se prodávají pro různé jízdy k návštěvě historických památek, kulturních akcí a akcí cestovního ruchu. O které akce jde, se dozvíte jedině od Českých drah samotných. Nárok na slevu prokážete vstupenkou na zmíněnou akci. Tuto slevu tedy mohou uplatnit jen skuteční fanoušci kolejí a vláčků.

dan_z_prijmu

To je v souhrnu prakticky vše, co se o slevách Českých drah dá ve stručnosti říci. Detaily a přesné podmínky můžete dohledat ještě na stránkách ČD.

A jaký je váš názor na zdražování jízdného? Není pro vás problém vyznat se v nových cenách? Myslíte, že za zvýšenou cenu dostáváte kvalitní služby?

Budete jezdit vlakem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).