Pro mě platí rovnice v titulku. Já když se "levně" opiji, tak mám druhý den takovou kocovinu, že buď nejsem schopen pracovat vůbec (pracovní dobu mám volnou), nebo pracuji na zlomek svého maximálního výkonu. A nejsem schopen si ani normálně užít volný den (válení se v posteli, na gauči, nebo před televizí nepovažuji za příjemně strávený den).
Čili přijdu o den. O pracovní den, nebo o volný den - ztráta v obou případech značná.
Takže když chci ušetřit, tak spíš piji takové pití u kterého doufám, že po něm nebudu mít kocovinu tak velkou.
Čili vyhýbám se tvrdému alkoholu, který si nekoupím sám v etablovaném kamenném obchodě. Tak nějak doufám, že prostě vedoucí prodejny v řetězci jako Albert, nebo Tesco by si nedovolil prodávat lahve, které koupil někde bokem. Předpokládám, že centrální evidence skladu, prodeje a pokladen něco takového vylučuje.
Restauracím v tomhle nevěřím. A to od putyk až po drahé restaurace. Ani drahá restaurace není záruka toho, že se majitel nerozhodl tento týden zariskovat s pověstí, nebo že mu neselhal systém kontroly zaměstnanců a já nedostanu místo dobré kořalky nějaký sajrajt. A nemylte se - 99% lidí špatnou kořalku nepozná.
V restauracích piji slušné víno - to se nepančuje tak, jako tvrdý alkohol. Resp. šidí se s ním jinak - ale pokud mi víno přijde chuťově kvalitní, tak to, že to byla jiná (a levnější) značka, mi silnou kocovinu ještě nezpůsobilo.
Co se týká piva, tak to je velmi individuální. Jsou piva, po kterých mě bolí hlava víc a po kterých méně. A v restauracích je nutno mít na paměti, že kvalita restaurace může kvalitu piva znatelně snížit, ale naopak to platí mnohem méně.
Nicméně i u správně vybraného vybraného pití, podle výše uvedených rad je potřeba mít na paměti, že pracovní/volný den ušetřím pouze v případě, že PIJI s MÍROU.
Hezký Nový rok všem.