Hlavní navigace

Vydrží burzám nový optimismus?

15. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco na Islandu prožívají černé dny a zatahuje se i nad Maďarskem, vyšší garance vkladů schválených českou vládou mnohé rozjasnila. Opatření dalších světových vlád znamenalo rekordní růst burz po celém světě. Evropské burzy tak nakonec uzavřely i úterní den v plusu. Jenže hlavní tahoun trhů, americká Wall Street, se včera večer opět propadl.

Takřka všechny finanční trhy v pondělí zaznamenaly výrazný růst a zdálo se, že situace se na světových burzách stabilizovala. Vypadalo to tedy, že opatření vlád a centrálních bank začínají konečně zabírat. Na svém včerejším zasedání schválila česká vláda zvýšení garancí vkladů až na 50 000 eur, které má upevnit důvěru v bankovní sektor. Jenže již včera se růst burz zpomalil a americká Wall Street dokonce ukončila den se ztrátou. Zůstává tedy otázka, jestli se již dá mluvit o prolomení krize, či se jednalo pouze o dočasný záchvěv trhů.

Na trhy se v pondělí vrátil optimismus

Obchodování na světových burzách se na počátku týdne neslo ve znamení dobré nálady. Trhy rostly a vypadalo to, že záchranné balíčky a příslib garancí začaly působit. Americká burza v pondělí stoupla o rekordních 11,08 % a ani evropské trhy nezůstaly pozadu. Rostly v podstatě všechny a výjimkou nezůstala ani pražská burza, která v pondělí zaznamenala skoro 10,5% nárůst.

Analytici však zůstávali při zemi. Prvotní dopad na trhy byl samozřejmě pozitivní, ale v dalších měsících se na nich dá určitě očekávat proměnlivá situace, a to i vzhledem k tomu, že stav světové ekonomiky se ze dne na den nezměnil, uvedla pro server Měšec.cz Lucie Vitamvásová, analytik X-Trade Brokers. „Otázka zůstává, zda růst byla pouze střednědobá korekce sestupného trendu nebo definitivní dno krize. Domníváme se, že mnohem reálnější je první varianta,“ připojil se Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Akcie, podílové fondy, kurzy, přehledy: akcie.mesec.cz

Česká vláda schválila garanci vkladů

Úterní den přesto začal v Evropě opět optimisticky. Burzy stále pozitivně reagovaly na ujištění ze stran vlád a centrálních bank o podpoře finančních trhů. Vlnu podpory odstartovala již v pondělí Velká Británie, která oznámila, že vloží až 37 miliard liber (zhruba 1,17 bilionu korun) do tří ohrožených britských bank Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS a Lloyds TSB. Podobné plány pak během dne potvrdily i další evropské státy. Některé centrální banky pak navíc nabídly finančním institucím možnost neomezených dolarových úvěrů za pevné úrokové sazby.

I česká vláda se činila a na svém včerejším mimořádném zasedání rozhodla o zajištění vkladů v bankách. Vkladatelé tak budou mít pojištěno 100 % svých úspor. Vklady však vláda bude garantovat jen do limitu 50 000 eur (zhruba 1,25 milionu korun). Opatření má podpořit důvěru v solventnost českého bankovního systému. Návrh musí ještě projít poslaneckou sněmovnou a pokud vše půjde podle předpokladů vlády, mohl by zákon začít platit někdy na přelomu října a listopadu. Jsme po Irsku druhou zemí, která schvaluje takovou legislativní změnu. Ostatní země se zatím dopustily jen politických prohlášení, sdělil ministr financí Miroslav Kalousek na tiskovém briefingu mimořádném jednání vlády.

Černé dny trvají na Islandu

Černé dny ovšem pokračují na Islandu. Tamní burza, která po několika dnech znovu otevřela, zahájila propadem o 76 %. Za razantním poklesem stálo zestátnění tří významných islandských bank, s jejichž akciemi se prozatím nezačalo znovu obchodovat. Islandu tak stále hrozí státní bankrot. Jednou z příčin krize na Islandu byla přílišná závislost na zahraničním kapitálu. Islandská ekonomika se z tohoto kolapsu finančního systému bude vzpamatovávat ještě pár let, domnívá se Lucie Vitamvásová.

Ostrovní stát se tak snaží nalézt pomoc, kde se dá. O podporu požádal již Mezinárodní měnový fond a současně také včera dorazila islandská delegace do Moskvy, kde probíhají jednání o půjčce na podporu islandského finančního systému. Suma by měla dosáhnout asi čtyř miliard eur (skoro 98,5 miliard Kč).

Vláda USA chce nakoupit podíly v bankách

Včera po poledni středoevropského času vystoupil také americký prezident George Bush a oznámil další akce na pomoc finančním trhům. V úvodu svého projevu nejprve vyjádřil podporu evropským vládám a jejich projektům. Poté přešel ke konkrétním plánům pomoci americké vlády. Až za 250 miliard USD hodlá vláda nakoupit kapitálové podíly v problémových bankách, přičemž tato částka bude pocházet z již dříve schváleného 700miliardového balíku. Dále chce vláda rozšířit pojištění vkladů a garantovat půjčky. Současně ale Bush též řekl, že role státu je rozhodně omezená a dočasná a že se jedná o poslední organizované kroky na pomoc finančním trhům.

Konec špatný, všechno špatné?

Závěr včerejší dne ale opět přinesl nepříznivé zprávy. Ačkoli americká burza na začátku svého úterního obchodování rostla, během dne tento trend neudržela a večer se zase vrátila k poklesu. Obchodování nakonec ukončila snížením hlavního indexu Dow Jones o 0,8 %. Evropské burzy na tento vývoj již nestačily zareagovat a vesměs zakončily den v kladných číslech. Například pražská burza znovu včera vzrostla o více než 10 %. Zůstává ovšem otázkou, jak evropské burzy zareagují dnes a jak se s opětovným propadem vypořádá samotný Wall Street.

Odborníci se i přes možný další růst shodují na jednom. O konci krizi se rozhodně nedá hovořit. Určitě nemůžeme mluvit o konci krize. Ta se totiž teprve přelévá do Evropy a má dopady do hospodářství nejen tedy v USA ale i jinde ve světě, potvrdila Lucie Vitamvásová.

skoleni_15_4

Je zde ještě stále řada problémů, které zůstávají nevyřešeny. Hrozbu představuje stále trh derivátů, který může způsobit podobnou paniku, jakou jsme viděli v posledních týdnech, upozorňuje Petr Čermák a na závěr dodává: Trh nemovitostí v USA nevykazuje stále žádné známky dna. Ekonomika USA se nevyhne recesi. Dostupnost k cizím zdrojům je stále velmi špatná. Teprve teď se začíná projevovat krize ve finančním sektoru a na trhu nemovitostí naplno na hospodářském růstu.

Autor je redaktorem serveru Podnikatel.cz

Jaké kroky podnikáte v současné době, kdy je svět ve finanční krizi?

  • Nic, jen sleduji dění
    58 %
  • Vybírám ze svých účtů hotovost
    14 %
  • Začínám s masivnějším nákupem akcií a fondů
    14 %
  • Investuji stejné částky jako v dobách před krizí
    14 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor business serveru Podnikatel.cz. Daniel Morávek se specializuje na hospodářskou politiku a hospodářské a sociální dějiny.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).