Hlavní navigace

Volné práce je stále málo, optimismus však neustává

16. 12. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Údaje o trhu práce naznačují, že zaměstnavatelé hodlají snižovat stavy i v příštím čtvrtletí. Globální vývoj ale naznačuje zlepšení.

Společnost Manpower zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro první kvartál příštího roku. V ČR se očekává další pokles zaměstnanosti, přesto zaměstnavatelé z ostatních zemí už hledí do budoucna s mírným optimismem.

Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování plánů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou z 35 zemí světa, ve které průzkum probíhá.

V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 1. čtvrtletí roku 2010 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v ČR a byla jim položena stejná otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v prvním čtvrtletí 2010 v porovnání s aktuálním čtvrtletím? “

Zaměstnavatelé v ČR jsou pesimističtí. Zatímco 3 % z nich předpokládá v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku nárůst pracovních sil,  9 % bude propouštět a 87 %  zaměstnavatelů neočekává žádné výrazné změny oproti předchozímu čtvrtletí. Zbylé jedno procento zatím nedovede odhadnout situaci. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika, k tomu dodává: Navzdory rostoucí nezaměstnanosti je v České republice nesoulad mezi poptávkou firem a kvalifikační strukturou nezaměstnaných lidí. Na trhu práce je například nedostatek řemeslníků, techniků nebo obchodníků. Ačkoliv celkový objem pracovních příležitostí klesá, zaměstnavatelé stále hledají kandidáty s určitými znalostmi, dovednostmi a zkušenostmi.

Obáváte se ztráty zaměstnání?

Kdo půjde z kola ven?

Průzkum byl směřován do 10 odvětví. Jeden z klíčových sektorů – zpracovatelský průmysl – je sice stále v záporných číslech – 2 %, ale tempo snižování počtu zaměstnanců zpomalilo.

Čistý index, který náborové aktivity mapuje, se ve zpracovatelském průmyslu zlepšil oproti minulému čtvrtletí o 5 %. Nejnižší hodnotu tohoto ukazatele pro následující čtvrtletí hlásí zaměstnavatelé v odvětví ubytování a stravování (-15 %), ve kterém hodnoty mezičtvrtletně klesly o 17 % a meziročně o 16 %. Propad výzkum zaznamenal také v odvětví dopravy, skladování a komunikace, kde je propad  –11 %.

 Tempo propouštění zrychluje v sektoru finance, pojišťovnictví, služby podnikům, stavebnictví a dopravě, skladování a komunikacích. Sektory jako je ubytování a stravování (-15 %), doprava, skladování a komunikace (-11 %), stavebnictví (-6 %), finance, pojištění nemovitosti a další služby podnikům (- 4 %), státní správa, zdravotnictví, vzdělání a kultura (-1 %) hlásí nejnižší náborové aktivity od druhého čtvrtletí 2008, kdy průzkum v České republice začal.

Analýza dále uvádí, že se vyhlídky v náborových aktivitách pro příští čtvrtletí nezlepší. Nadále bude pokračovat oslabení téměř ve všech oborech a hodnota klíčového ukazatele Čistý index trhu práce je pro Českou republiku – 6 %. Jediné odvětví, které čeká mírně optimistické plány, jsou finance, pojištění, nemovitosti a ostatní služby podnikům. Oproti tomu dosahují až alarmujících vyhlídek  obory ubytování a stravování, kde se hodnota indexu propadla na – 37 %. Stále lepší vyhlídky na zaměstnání jsou v úzce specializovaných technicky zaměřených firmách a oborech, které se orientují v současné obtížné době, a zaměřily se na vývoz do prosperujících oblastí, doplnila Rezlerová.

dan_z_prijmu

Pohled do světa

V globálním pohledu se ale současná situace jeví optimističtěji než pouze v případě České republiky. Zaměstnavatelé ze 22 zemí ze 35 očekávají, že v příštím kvartálu se oproti tomu minulému situace již zlepší. V meziročním srovnání vidí příležitost k optimismu 19 zemí a oblastí ze 33.V případě srovnání v oblasti celé EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) jsou jednotlivé názory odlišné, ale 7 z 18 sledovaných zemí předpokládá, že se náborová aktivita zaměstnavatelů oproti minulému čtvrtletí zvýší. V sousedním Německu už například Čistý index vykazuje kladnou hodnotu + 1. Vesměs pozitivní vývoj náborových aktivit se předpokládá také v regionech Asie – Pacifik a Jižní a Severní Amerika.

Odhad náborových aktivit v ČR z hlediska Čistého indexu pro první čtvrtletí 2010
Doprava, skladování, komunikace         – 8
Finance, pojištění, nemovitosti      + 4
Státní správa, zdravotnictví, vzdělávání, kultura      – 8
Stavebnictví   – 3
Těžba nerostných surovin   – 10
Ubytování a stravování – 37
Velkoobchod a maloobchod    – 4
Výroba a rozvod elektřiny, plynu, vody   – 5
Zemědělství, myslivost, lesnictví, rybolov – 20
Zpracovatelský průmysl    – 9

Zdroj tabulky: Manpower ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).