Hlavní navigace

Vložit mince bez poplatku vám v bance snadno neprojde

24. 8. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zbavit se přebytečných mincí není levné a pro vklad mincí z dětské pokladničky na účet banky také moc pochopení nemají. Poradíme vám, kde můžete na účet vkládat mince beze strachu, že o jejich hodnotu přijdete vlivem poplatků.

Zpracování mincí patří mezi nákladné operace nejen pro banky, proto jsou tyto služby často draze zpoplatněny. Každá služba má svoji hodnotu, ale jinak vnímá poplatky podnikatel, který denně pracuje s mincemi a jinak střadatel, který se náhle přinese do banky větší objem mincí.

Přímo magické jsou mince pro děti. Vnímají jejich cinkavý zvuk, jsou to jejich peníze, které mohou směnit za dárky nebo pamlsky. Problém nastane v případě, že se takto nastřádané peníze rozhodnete vložit třeba na dětský účet. Již z podstaty názvu bychom očekávali, že dětský účet by měl mít vklad hotovosti, kterou tvoří nadměrnější počet mincí třeba právě z pokladničky, zdarma. Jak jsme zjistili, není tomu tak. Vkládat hodně mincí na dětské konto projde bez poplatku jen u tří bank a jednoho spořitelního družstva. A vložit mince na jiný než dětský účet také není levné.

AKCENTA

Spořitelní a úvěrové družstvo AKCENTA dětský účet nenabízí. Pokud zde budete chtít vložit více než 50 mincí, zaplatíte poplatek 20 korun.

Banco Popolare

Pokud byste u Banco Popolare chtěli na účet uložit mince z prasátka vaší ratolesti, poplatek za vklad s nadměrným počtem mincí vám účtován nebude. V současné době ale dětské konto nenabízíme, uvedla pro server Měšec Mirka Misíková z Banco Popolare.

Citibank

Citibank ve svém sazebníku tento poplatek uveden nemá. Pokud ale přinesete nespočítanou hotovost v mincích, kterou bude muset pracovník na pokladně počítat, účtuje si banka za každých 15 minut práce 200 korun. Dětské konto v nabídce nemáme, sdělil serveru Pavel Vlček z Citibank. Podobné téma: Bankovní zdražení v italském stylu

Česká spořitelna

Česká spořitelna poplatek za nadměrnější počet mincí účtuje. Mince do 100 kusů ještě vložíte zdarma, od 101 kusů činí poplatek 1 % z vložené částky, minimálně však 100 korun. Klient by měl mince přinést roztříděné podle nominální hodnoty, upozornila server Klára Pačesová z České spořitelny. Pro svá dítka tu zde ale můžete zřídit rovnou dětské X konto. Je určené pro děti mezi 10. a 15. rokem, které budou mít zdarma správu a vedení účtu, pravidelný měsíční výpis, dva výběry z bankomatu, bezhotovostní vklady a platby a vydání karty Junior X konto. Účet pro děti má skládané úročení. Zůstatek je rozdělen do stanovených pásem a v každém pásmu je mu přiznána jiná úroková sazba, doplnila Pačesová. Do 10 tisíc korun může s vkladem nakládat samo dítě. Tento účet není poplatkem za větší počet mincí zatížen.

ČSOB

ČSOB můžete zdarma vkládat na účet nejvíce 49 kusů mincí. Za 50 a více kusů si banka účtuje 2 % z vložené částky, minimálně ale 100 korun. Jako nástroj spoření pro dítě nabízí ČSOB Dětské konto Sluně, informovala server Měšec Irena Zatloukalová z ČSOB. Ke kontu lze zřídit pasivní elektronické bankovnictví k nahlížení na účet a platební karta pro dítě od osmi let. Zřízení a vedení účtu je zdarma, včetně měsíčních elektronických nebo čtvrtletních výpisů zasílaných poštou. Zdarma jsou i vklady na konto, platební karta Visa Electron Baby a čtyři výběry měsíčně z bankomatu ČSOB, upřesnila Zatloukalová. Bez poplatku jsou i jakékoliv příchozí transakce a všechny služby elektronického bankovnictví. Pokud však rozbijete doma prasátko a budete chtít uložit více jak 49 mincí, poplatek budete platit i na dětském účtu. Ke kontu je ještě možné sjednat úrazové pojištění od 15 korun měsíčně.

Družstevní záložna Fio

Družstevní záložna Fio dětské konto v nabídce nemá. Z vkladu, který obsahuje více než 30 mincí, zaplatíte 0,2 % z vkladu, minimálně však 100 korun.

GE Money Bank

GE Money Bank nabízí svým nejmenším klientům Dětský Génius. Vedení tohoto účtu je zdarma a zahrnuje měsíční výpis (elektronicky nebo poštou), jeden vklad a výběr hotovosti na obchodním místě GE Money Bank za měsíc, dva výběry z bankomatu GE Money Bank za měsíc, platební kartu Dětské maestro a všechny příchozí transakce. Pro založení účtu je potřeba složit minimální vklad ve výši 500 korun, upozornila Markéta Dvořáčková z GE Money Bank. Bezplatnou součástí dětského účtu je také pojistný program Dětské pojištění. Zahrnuje krytí pro případ trvalé invalidity následkem úrazu dítěte s pojistnou částkou 200 tisíc korun, doplnila Dvořáčková. Zákonný zástupce může za 49 korun sjednat měsíčně navíc pojistný program Dětské pojištění Plus, který pojistnou částku navyšuje o dalších 250 tisíc korun a obsahuje měsíční rentu pro dítě v případě úmrtí následkem úrazu zákonného zástupce dítěte až do 18 let věku dítěte. Renta je shora limitována částkou 2700 korun za měsíc. Budete-li vkládat větší počet mincí na tento či jiný účet u GE Money Bank, zaplatíte stejný poplatek. Ten je ve výši 220 korun při vkladu více než 500 kusů mincí.


internetové bankovnictví, práce, zaměstnání, peníze

Foto: Ivana Dvorská


HSBC Bank

HSBC Bank nenabízí dětský účet a ani vklad hotovosti není nijak zpoplatněn díky specificky nastavenému osobnímu účtu. Ten má stanovenou minimální hranici vkladu jeden milion korun. Pokud ji nesplníte, platíte za účet měsíčně 750 korun.

Komerční banka

Komerční banka (KB) za vklady, které obsahují více než 50 ks mincí, účtuje poplatek ve výši 2 % z vkladu, minimálně však 100 korun. Pro děti do patnácti let nabízíme Dětské konto, informovala server Monika Klucová z Komerční banky. Založení i vedení účtu je bez poplatku. K účtu můžete dítěti od osmi let pořídit platební kartu Maestro s výběry z bankomatů KB zdarma. Bezplatná je i změna PIN v bankomatech KB, výpisy z platební karty, zasílání čtvrtletních, pololetních a ročních výpisů poštou a vklady a výběry hotovosti. Poplatek za nadměrný počet mincí při vkladu se tedy neúčtuje. Pro rodiče je umožněn také pasivní náhled na účet prostřednictvím internetového bankovnictví. Čtěte více: Poplatek za vklad hotovosti je jako hra na schovávanou

LBBW Bank

Větší počet mincí, respektive více než 500 kusů v LBBW Bank uložíte na účet za poplatek 1 % z vkladu, minimálně však 100 korun. Běžné dětské konto u LBBW Bank nenajdete, banka ale nabízí dětský spořicí účet. Jedná se o tzv. Svěřenecký účet, který pro své nezletilé děti mohou otevřít rodiče, upozornila server Martina Lambert z LBBW Bank. Otevření, vedení a zrušení účtu je zdarma stejně jako internetové bankovnictví. Nezpoplatněné jsou i všechny domácí příchozí transakce, zřízení jednoho trvalého příkazu, vklady hotovosti a čtvrtletní či roční výpis z účtu. Nadměrný počet mincí je ale i zde zpoplatněn.

Oberbank

Dětská konta Oberbank nenabízí. Za vklad většího počtu mincí než je 100 kusů účtujeme klientům 50 korun a neklientům 100 korun za každých 15 minut zpracovávání nesetříděné hotovosti, sdělila serveru Michaela Taschnerová z Oberbank s tím, že je-li počet mincí vyšší než 500 kusů, poplatek je účtován ve výši 1 %, minimálně však 100 korun.

Peněžní dům

Spořitelní družstvo Peněžní dům nabízí Dětský spořicí účet Domeček. Za vklad většího počtu mincí, ani na dětském účtu ani obecně, žádný poplatek neúčtuje. Účet, který má 14denní výpovědní lhůtu, je určen pro děti do 18 let. Založení a vedení účtu je zdarma, stejně jako výpisy z konta a vklady na účet.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna sazbuje vklad více než 50 kusů mincí 2 % z vkládané částky, minimálně ale 100 korunami. Pro děti do 15 let nabízí účet Postžiro Mini. Vedení účtu, stejně jako vydání platební karty (možné od 10 let) a pasivní elektronické bankovnictví je zdarma. Bezplatné jsou i výběry a vklady Maxkartou na poštách a ve finančních centrech Poštovní spořitelny a pět výběrů z bankomatů Poštovní spořitelny a ČSOB za měsíc, informovala Měšec Denisa Salátková z Poštovní spořitelny. Kromě elektronického bankovnictví nabízí účet také pásmové úročení podle výše průměrného zůstatku. Při založení je dítěti od 10 let také vydána slevová karta ISIC – Scholar. Poplatek za určitý počet mincí se ale týká i dětského konta. Poplatek za nadměrný vklad mincí platí pro všechny hotovostní transakce na finančních centrech, potvrdila Salátková.

Myslíte si, že by dětský účet neměl mít zpoplatněn vklad s vyšším počtem mincí?

  • Tyto vklady by měly být na dětských účtech bez poplatku
    93 %
  • Je to poplatek jako každý jiný, nechal/a bych ho i na dětských kontech
    6 %
  • Nevím
    1 %

PPF banka

PPF banka v nabídce dětské konto nemá. Ani za větší počet vkládaných mincí si nic neúčtuje. Pokud však přinesete nesetříděnou hotovost, může vám být naúčtován poplatek 100 korun za každých započatých 15 minut práce.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank vklad více mincí zpoplatňuje. Za každých 100 roztříděných mincí činí poplatek 20 korun, sdělil serveru Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Uvedl také, že banka nabízí dětský spořicí účet Včelička pro děti do 15 let. S účtem však mohu disponovat jen zákonní zástupci. Je možné k němu také sjednat úrazové pojištění a pojistný program Patron. Vedení účtu je zdarma, za příchozí a odchozí platby, vklady a výběry hotovosti se platí stejné částky jako u ostatních typů účtů, doplnil Kofroň s tím, že poplatek za nadměrný počet mincí se týká i tohoto typu účtu. Pokud do banky ale přinesete nesetříděné mince, budete za každých 100 kusů platit 100 korun. Bance byste to také měli ohlásit 2 pracovní dny předem. Podobné téma: Na běžný účet úspory nepatří 

UNIBON

Spořitelní a úvěrní družstvo UNIBON dětské konto nenabízí. Za vklad s větším počtem mincí ale neúčtuje žádný poplatek.

UniCredit Bank

UniCredit Bank dětské konto neposkytuje. Ani pro vložení mincí není příliš vhodnou volbou, neboť poplatek za vložené mince má nejvyšší. UniCredit Bank účtuje za nadměrný vklad mincí 10 % z vložené částky, a to pokud vklad obsahuje více než 100 ks mincí, řekl pro Měšec Tomáš Pavlík z UniCredit Bank.

Volksbank

Volksbank účtuje vkladatelům, kteří přinesou více než 100 kusů mincí 1 % z vkladu, minimálně však 100 korun. Nejvíce váš ale poplatek bude stát 1500 korun. Pro děti do 15 let nabízí Volksbank dětské Konto Rybička. Účet je pásmově úročen, jeho součástí je i platební karta (od 10 let) dle výběru (Visa Elektron nebo Maestro) a výpis z účtu. Vedení a založení je zdarma stejně jako čtvrtletní, půlroční nebo roční výpis. Ke kontu je možné zřídit i úrazové nebo pojištění navázané na platební kartu. Vklad hotovosti na účet je zdarma, v případě vkladu velkého počtu drobných mincí může ale pracovník banky účtovat poplatek za jejich přepočítání, upozornila Lucie Hálová z Volksbank.

Waldviertler Sparkasse von 1842

Banka si účtuje za vklad více než 200 kusů mincí 2% poplatek z vkladu, minimálně ale 100 korun. Pro děti do 15 let nabízíme Dětskou vkladní knížku KNAX, kde jsou všechny hotovostní operace bez poplatku, uvedl pro Měšec František MusilWaldviertler Sparkasse von 1842. Mince z dětské kasičky tedy vložíte bez poplatku. Ten se neúčtuje ani za vedení knížky, výběry a vklady. Zpoplatněno je jedině rušení vkladní knížky, a to 50 korunami, doplnil Musil. Vklady je možné vybírat bez výpovědní lhůty a minimální povinný vklad při zřízení knížky má hodnotu 50 korun. Od šesti let si dítě může samo z knížky vybírat, částka je ale omezena na 200 korun denně. Jinak je nutná přítomnost alespoň jednoho z rodičů.

skoleni_15_4

Následující tabulka dětská konta a poplatky přehledně shrnuje:

Poplatky za vklad mincí (nejen) u dětských účtů
Banka Dětský účet Zpoplatnění vkladu většího počtu mincí na dětském účtě Obecně účtovaný poplatek za větší počet mincí při vkladu
Akcenta ne  – nad 50 ks mincí – 20 Kč
Banco Popolare ne  – 0 Kč
Citibank ne  – 0 Kč (lze účtovat 200 Kč za každých 15 minut práce)
Česká spořitelna X Konto 0 Kč nad 101 ks – 1 % z vkladu, min. 100 Kč
ČSOB Dětské konto Slůně za poplatek nad 49 ks – 2 % z vkladu, min. 100 Kč
Fio ne  – nad 30 ks – 0,2% z objemu, min. 100 Kč
GE Money Bank Dětský Génius za poplatek nad 500 ks – 220 Kč
HSBC ne  – 0 Kč
Komerční banka Dětské konto 0 Kč nad 50 ks – 2 % z vkladu, min. 100 Kč
LBBW Bank Svěřenecký účet (spořicí účet) za poplatek nad 500 ks – 1 %, min. 100 Kč
Oberbank ne  – nad 100 ks – 50 Kč(klient), 100 Kč (neklient), nad 500 ks – 1 % z vkladu, min. 100 Kč
Peněžní dům Dětský spořící účet DOMEČEK 0 Kč 0 Kč
PPF banka ne  – 0 Kč (lze účtovat 100 Kč za každých 15 minut práce)
Poštovní spořitelna Postžiro Mini za poplatek nad 50 ks – 2 % z vkladu, min. 100 Kč
Raiffeisenbank Spořicí účet Včelička za poplatek každých 100 tříděných ks – 20 Kč, každých 100 netříděných ks – 100 Kč
UNIBON ne  – 0 Kč
UniCredit Bank ne  – nad 100 ks – 10 % z vkladu
Volksbank Konto Rybička za poplatek nad 100 ks – 1 % z vkladu, min. 100 Kč, max. 1500 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 Dětská vkladní knížka KNAX 0 Kč nad 200 ks – 2 % z vkladu, min. 100 Kč

Dětské účty nebo vkladní knížka nejsou v nabídkách bank na českém trhu nijak ojedinělé. Pouze Česká spořitelna, Komerční banka, Waldviertler Sparkasse von 1842 a spořitelní družstvo Peněžní dům u nich ale nabízejí hotovostní vklady s větším počtem mincí bez poplatku. V článku neuvádíme pouze mBank a ING Bank, protože dětské účty v nabídce nemají a ani v jednom případě nelze vkládat na bankovní účty hotovost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).