Hlavní navigace

Vláda hodila zpátečku, důchody se navýší mnohem méně, než původně měly

16. 2. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vláda upravila valorizační mechanismus. Znamená to, že příjemci penzí v červnu nedostanou přidáno na důchodech tolik, jak by měli. Je to dobrý krok.

Mimořádná červnová valorizace nebude ani zdaleka ve výši, kterou by předepsal původní valorizační mechanismus. Vláda ho totiž kvůli nepříznivému stavu státního rozpočtu změnila.

Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 mld. dluhu do státního rozpočtu, vysvětlil krok vlády ministr práce Marian Jurečka, podle kterého po tomto opatření nepřesáhnou náklady částku 15 mld. Kč.

K úpravě valorizačního schématu má dojít novelou zákona o důchodovém pojištění, u které Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předpokládá schválení do 22. března. Je však možné, že schvalování se bude snažit zablokovat opozice. Zmíněná předloha upravuje zákon pouze pro účely červnové valorizace. Dá se ale očekávat, že vláda později předloží do legislativního procesu i novelu, která pozmění valorizační mechanismus trvale.

O kolik se důchody zvýší?

Každý důchod bude od června navýšen o 400 Kč a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 %. Průměrný starobní důchod, který v současnosti dosahuje 19 440 Kč, se tak od června zvýší o 750 Kč a překročí hranici 20 tis. Kč měsíčně.

Jde o rekordní poměr průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který se v současnosti blíží 50 %.

Průměrný důchod se v současnosti blíží polovině průměrné mzdy

Průměrný důchod se v současnosti blíží polovině průměrné mzdy

Autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Kromě starobních penzí se stejně navýší také invalidní a pozůstalostní důchody. Jediná výjimka z pravidla bude platit na případy, kdy příjemce pobírá dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), kde se navýšení o 400 Kč nepromítne do obou důchodů, ale jen do jednoho.

Příklady

Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší
o 750 Kč. Půjde o nárůst o cca 3,9 %.

Důchodce, který nyní pobírá 8000 Kč, od června dostane 8480 Kč, půjde o navýšení o 6,2 %.

Výše důchodu Navýšení po valorizaci
14 000 Kč 630 Kč
16 000 Kč 676 Kč
24 000 Kč 860 Kč

Zdroj: MPSV

Pravidla pro mimořádnou valorizaci

Jak už jsme uvedli, penze další mimořádná valorizace navýší od června. Důchody se totiž v tomto případě zvyšují vždy v pátém měsíci následujícím po měsíci, v němž došlo k aktivaci. K té došlo právě v lednu. 

Mechanismus mimořádné valorizace se aktivuje růstem cen. Konkrétně se odvíjí od indexu spotřebitelských cen a výše životních nákladů domácností důchodců. Podmínky upravuje § 67 zákona o důchodovém pojištění, který ale bude, jak jsme zmínili výše, novelizován. Zatím není jasné, jak přesně.

Dle původního postupu výpočtu pro mimořádnou valorizaci se měly důchody v červnu navyšovat o 11,5 %.

AKTUALIZACE Důchodcům se navýší penze o další mimořádnou valorizaci Přečtěte si také:

AKTUALIZACE Důchodcům se navýší penze o další mimořádnou valorizaci

Kolik dostanete přímo vy?

Ať už měla být původní valorizace jakákoli, pojďme si ukázat, jak přesně vzroste váš důchod. Spočítáte to podle konkrétní výše vaší penze poměrně snadno.

Je nutné vyjít z faktu, že základní výměra, která je pro všechny stejná, je letos ve výši 4040 Kč.

Pokud váš důchod činí 15 000 Kč, činí základní výměra zmíněných 4040 Kč, a procentní výměra tedy musí být 10 960 Kč. Pokud ji navýšíme o 2,3 %, bude částka navýšení odpovídat po zaokrouhlení na celé Kč nahoru 253 Kč. Dále musíme k důchodu přičíst zmíněných 400 Kč. Dohromady tedy budete od června pobírat místo 15 tis. Kč nově 15 653 Kč.

Zvýšení důchodů při valorizaci o 2,3 % a 400 Kč
Výše penze před zvýšením Výše penze po navýšení
10 000 Kč 10 538 Kč
11 000 Kč 11 561 Kč
12 000 Kč 12 584 Kč
13 000 Kč 13 607 Kč
14 000 Kč 14 630 Kč
15 000 Kč 15 653 Kč
16 000 Kč 16 676 Kč
17 000 Kč 17 699 Kč
18 000 Kč 18 722 Kč
19 000 Kč 19 745 Kč
20 000 Kč 20 768 Kč
24 000 Kč 24 860 Kč

Zdroj: výpočty autorky

S dalšími výpočty navýšení penze dle její stávající výše může pomoci kalkulačka na našem sesterském server Finance.cz.

Horší zpráva pro peněženky, lepší pro rozpočet

Ačkoli si důchodci od června polepší o mnohem méně, než původně měli, je to vlastně dobrá zpráva. Není možné se totiž koukat na změnu valorizačního mechanismu bez kontextu. Zejména je nutné přihlédnout k tomu, v jakém stavu zanechala státní rozpočet minulá vláda, a dále k faktu, že vláda současná neměla zatím příliš šanci bilanci vylepšit. Zejména kvůli nepříznivým ekonomickým dopadům, které způsobila válka na Ukrajině.

Kdy půjdete do důchodu? Spočítejte si to v naší kalkulačce.

Ještě před oznámením snížení mimořádné valorizace řekla serveru Měšec.cz ekonomka Helena Horská, která je členkou Národní ekonomické rady vlády (NERV) i členkou poradního týmu, který připravuje důchodovou reformu, že valorizační mechanismus musí projít úpravou. Je vidět, že současná valorizace není připravena na výraznější cenové šoky. Musíme ji navíc nastavit tak, aby pomáhala těm nejohroženějším a nejchudším, tedy důchodcům s nejnižšími příjmy, a aby tedy výrazněji valorizovala nižší důchody než ty vyšší, uvedla ekonomka a dodala, že úpravou je nutné zabránit i tomu, aby v případě prudkého nárůstu inflace nedocházelo k multiplikaci šoku právě prostřednictvím valorizací.

Mechanismus mimořádné valorizace penzí totiž navyšuje právě jen její zásluhovou část, kterou tvoří procentní výměra. Takže z ní více profitují příjemci s vyšší penzí, a ne nízkopříjmová skupina obyvatel, která vyšší ceny pociťuje výrazněji.

Jen za minulý rok navýšily tři valorizace výdaje státu na důchody podle zprávy Ministerstva práce zhruba o 28 mld. Kč. Červnová valorizace podle původního výpočtu měla znamenat navýšení nákladů rovnou o 34 mld. Kč. Už jen z porovnání těchto dvou částek se dá dovodit, že úprava valorizačního mechanismu je dobrý nápad.

Jak se připravujete na důchod? (lze volit více možností)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).