Hlavní navigace

Velké ryby se neutopí, cenová bublina však splaskne

18. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Počet dokončených a neprodaných bytů vzhledem k ekonomické krizi stoupá. V různém stupni výstavby jsou další desítky tisíc bytů, z toho většina v Praze. Developeři v nich mají vázány miliardy vlastních i úvěrových prostředků. Případné obtíže s dokončením, byť jen některých projektů, přitom mohou spustit lavinu, která může mít pro developery i trh s novými byty velmi nepříjemné důsledky.

Realitní kanceláře hlásí, že prodej nemovitostí se zpomaluje, což vlastně znamená: dokud majitel nepřistoupí na nižší cenu, jeho nemovitost bude jen velmi obtížně (pokud vůbec) prodejná.

Společnost Central Group začala v od října v Praze-Letňanech prodávat nové byty za výrazně nižší ceny než u svých ostatních projektů. Byt s terasou v lokalitě Nové Letňany lze získat už za jeden a půl milionu korun včetně DPH. Metr čtvereční bytu se tak dostal pod hranici 40 tisíc korun. V současné době je dobré projekt takto podpořit, zvlášť v nové lokalitě, uvedla Veronika Ježková z marketingu Central Group. Podle ní jde o zaváděcí ceny. Jak dlouho bude nabídka platit, to v tuto chvíli nelze říci, dodala. Radostný vývoj na trhu s realitami nečeká ani Ivan Žikeš, jednatel realitní společnosti Recom Reality a viceprezident Asociace realitních kanceláří České republiky. Pro realizaci svých projektů potřebují nemalé finanční prostředky, jejichž zdroje však vyschly. Získat bankovní úvěr je pro ně v posledních měsících přinejmenším stejně obtížné jako pro jejich potenciální klienty.

Očekávám, že k nám dorazí to, co vypuklo ve Spojených státech, koneckonců i ve Velké Británii a jde to Evropou. To znamená, že musí nutně splasknout cenová bublina. Ať říkají bankéři a realitní makléři, že tu žádná cenová bublina není, tak tu prostě je. Naše nemovitosti jsou, vzhledem k jejich ekonomické potenci, v současné době předražené minimálně o dvacet procent. Myslím, že nutně musí dojít k poklesu jejich cen. Možná až koncem letošního roku, možná příští rok. Rozhodně ale nesdílím optimismus, o kterém čtu v novinách. Je to jen strkání hlavy do písku, tvrdí Žikeš.

Mediální, nikoliv cenová bublina

Petr Podlešák, manažer firmy Remax/Czech, pro Mešec.cz říká: Jde o nafouknutou mediální bublinu. Klienti, kteří uvažují o koupi nemovitosti, jsou právě pod vlivem médií vystavováni nejistotě a váhají investovat. Zájem o investice u naší společnosti meziročně v říjnu poklesl o 8,9 %, což není mnoho. Máme totiž oproti konkurenčním realitním kancelářím výhodu v tom, že máme pobočky v celé republice i v zahraničí. Menší realitky zaznamenávají pokles až o 30 %. Podle Podlešáka je naopak vidět v posledních dvou letech nárůst zájmu o byty 2+kk a 2+1 o průměrné rozloze 50 až 60 metrů čtverečních, kdežto dříve byla největší poptávka po garsonkách, maximálně 1+1. Na dotaz, zda jsou prodejné drahé luxusní byty v Praze a dalších velkých městech, odpovídá: Zde je vidět znatelný pokles zájmu ze strany tuzemských klientů a kupuje je především movitá ruská klientela.

Ceny se posunuly směrem dolů

V Česku se to konkrétně týká panelových bytů, které se donedávna prodávaly za cenu, jež je příliš neodlišovala od klasické činžovní zástavby. Dokonce i v porovnání s novostavbami nevycházely o tolik levněji. Není tedy zcela přesné hovořit o obecném poklesu prodejní hodnoty nemovitostí. Mnohem spíše dochází k diferenciaci cen, která v sobě konečně promítá rozdíly standardu jednotlivých bytů. Doteď by se dalo s trochou nadsázky říci, že se prodávala hlavně metráž a lokalita. Konkrétní pokles se vždy odvíjí od lokality a stáří, respektive od faktu, zda byl byt a celý dům v poslední době rekonstruován. Ačkoliv několikaprocentní posun není až tak alarmující, při započítání inflace, která znehodnocuje zboží a služby sama o sobě, je již rozdíl patrnější. Ke konci roku by pak tato kumulovaná hodnota mohla dosáhnout i deseti procent.

skoleni_15_4

Nemovitosti na jedno kliknutí: reality.mesec.cz

Jestli dojde ale k posunu celého realitního trhu včetně zlevnění bydlení vyššího standardu, není tak docela jisté. Dlouho se hovoří o „přehřátosti“ domácího trhu s nemovitostmi. Prodejní ceny nemovitostí jsou uměle stupňovány nadměrnou poptávkou. Nereflektují přitom celkovou cenovou hladinu, potažmo koupěschopnost českých občanů. Lidem, kteří mají hlouběji do kapsy, a třeba z pracovních nebo rodinných důvodů chtějí bydlet v Praze, zůstávají na výběr v podstatě jen dvě možnosti: jít do poměrně drahého pronájmu nebo se zadlužit a pořídit si starší byt v paneláku. Finanční krize na tom nic nezmění, spíše naopak.

Investujte do pozemků

Investujte do pozemků, radí odborníci. Podle Omara Koleilata z realitní společnosti Crestyl u zasíťovaných pozemků určených pro stavbu rodinných domů, určitě neprodělá. Nebyly totiž ještě zasaženy změnami sazby DPH, a proto v loňském roce o ně nebyl veliký zájem. V současné době jsou na výsluní pozornosti a zhodnocují se po celé republice. Bohužel, ne každý si bude moci dovolit takovou investici. Pomalejší růst mezd a obavy z možné ztráty zaměstnání se projeví v menší ochotě lidí investovat. Na hypotéku už dnes nedosáhne zdaleka každý a lepší to asi hned tak nebude. Banky budou při hodnocení bonity zájemců o hypotéku ještě přísnější a lze očekávat, že dále přitvrdí i své požadavky na kvalitu zajištění úvěru.

<chart id=„10“></chart>

Budete v dohledné době kupovat nemovitost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).