Hlavní navigace

V českých firmách v IT pracuje nejméně žen v Evropě, horší je jen Maďarsko

26. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Cebia, spol. s r.o.
Podíl IT specialistek pracujících v malých a středních firmách v současnosti nepřesahuje 20 %. A situace nejspíš nebude lepší ani v budoucnu. Informační technologie studuje na českých vysokých školách méně dívek než v Bulharsku nebo Řecku.

Že je oblast IT technologií dlouhodobě výsadou mužů, není pro nikoho žádnou novinkou. Nicméně z aktuálního průzkumu nazvaném Firma 4.0, který připravila agentura IPSOS pro Asociaci malých a středních podnikatelů, vyplývá, že u 81 % malých a středních podniků v České republice nepracuje mezi IT zaměstnanci ani jediná žena. Podle údajů vycházející z OECD je tak naše země v tomhle ohledu na předposledním místě. Hůř je na tom v zaměstnávání žen v IT pouze Maďarsko. Ženy v tomto oboru častěji pracují ve firmách než jako zaměstnankyně živnostníků. Na velikosti firmy přitom nezáleží. Uplatnění nalézají i v malých firmách s obratem do 5 milionů korun, říká Karel Dobeš, předseda představenstva AMSP ČR.

Do digitalizace své firmy v posledním roce investovalo 41 % malých a středních firem. Firmy a živnostníci zpravidla zastávají názor, že hlavním přínosem digitálních technologií v jejich firmě by mělo být zvýšení produktivity práce a snížení administrativy. Podíváme-li se na pracovní trh v IT z celoevropské perspektivy, podle odhadu Evropské komise bude v roce 2020 na pracovním trhu v IT až 500 tisíc neobsazených pozic. V ČR už nyní podle personálních agentur chybí více jak 20 tisíc IT specialistů. Poptávka po IT odbornících rostla s tím, jak tuzemské firmy díky ekonomickému oživení v posledních letech zvyšovaly stavy zaměstnanců. V současnosti je situace na trhu práce taková, že o IT experty se firmy přetahují. K nejsilnější motivaci patří vyšší plat než ten, který IT specialisté dostávají u stávajícího zaměstnavatele.

Mohou nedostatek pracovníků v IT vyřešit ženy?

Ministerstvo práce a sociálních věcí zprovoznilo mzdovou a platovou kalkulačku 

Od 1. listopadu 2019 je v provozu web projektu 22 % K ROVNOSTI, jde o informační online platformu, která informuje o rozdílu v platech mezi pohlavími. Na jeho stránkách mimo jiné najdete mzdovou a platovou kalkulačku, která vám vypočítá průměrnou výši výdělku na různých pozicích a oborech. Na základě uvedených parametrů vám stanoví výši průměrného hrubého příjmu. Zobrazí také rozdíl průměrných výdělků žen a mužů.

Řešením nedostatku IT pracovníků může být vyšší podíl žen v tomto odvětví. Podle studie společnosti McKinsey s názvem Delivering Through Diversity mají firmy, kde je zastoupeno více žen, lepší schopnost přizpůsobovat se podmínkám na trhu. Firmám to kromě vyšší konkurence schopnosti může přinést až o 21 % vyšší zisky. Růst digitální gramotnosti je přitom jednou z podmínek postupné digitalizace a robotizace českého průmyslu. Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že trh práce se v posledních 25 letech výrazně proměnil. Počet lidí se základním vzděláním klesl zhruba o polovinu.

Naopak stoupl podíl lidí se středoškolským vzděláním s maturitou a vysokoškolským vzděláním. Počet lidí s tímto vzděláním překročil v roce 2018 hranici 50 %, zatímco v roce 1993 mělo střední školu s maturitou nebo vysokou školu jen něco přes 33 % populace. Za posledních 10 let se také zdvojnásobil počet IT odborníků v českých firmách. V nejbližších letech bude největší nouze o zaměstnance, kteří si budou uvědomovat potřebu soustavného zvyšování svojí digitální gramotnosti jdoucí ruku v ruce s konkrétní technickou nebo technologickou odborností. Ty jim umožní optimalizovat vnitropodnikové výrobní i nevýrobní procesy a rozvíjet nové obchodní modely, domnívá se Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace ČR.

Češi jsou výrazně vzdělanější než před 25 lety

Porovnání vzdělanosti obyvatelstva, zdroj: Český statistický úřad
Dosažený stupeň vzdělání Rok 1993 (v %)  Rok 2018 (v %)
Základní 27,6  13,7
Střední bez maturity 38,7  32,6
Střední s maturitou 25,8  34,4
Vysokoškolské 7,8  19,4

Řada firem zvyšování digitální a technologické gramotnosti svých zaměstnanců neklade překážky a snaží se jejich kvalifikaci v tomto ohledu zvyšovat. Způsobem, jak zvyšovat kvalifikaci svých zaměstnanců, mohou být například flexibilní vzdělávací moduly jak pro muže, tak pro ženy, které budou pružně reagovat na technologické trendy, přístupy a potřeby firem.Vzděláváním žen v IT se zabývá třeba iniciativa REACTgirls, jejímž cílem je organizovat workshopy pro začínající i pokročilejší programátorky.

skoleni_15_4

Česko má méně studentek IT než Bulharsko nebo Řecko

Jak dále vyplývá z dat ČSÚ, procento absolventů ICT oborů oproti jiným studijním programům je poměrně nízké. V roce 2018 se pohybovalo lehce pod hranicí 7 %. Což zhruba odpovídá počtu absolventů těchto oborů v roce 2011, kdy se podíl ustálil zhruba na 6,6 %. Počet žen se však v průběhu let příliš nezvyšuje. ČSÚ vede tuto statistiku od roku 2001. Ještě v roce 2011 tvořily ženy mezi studenty těchto oborů zanedbatelnou menšinu.

Z celkového počtu studentů 25 797 kombinovaných i prezenčních programů bylo jen 3288 žen. V roce 2017 bylo z celkového počtu 19 994 studentů, 3146 žen a v roce 2018 to bylo 2600 žen. Přitom podle informací projektu Evropa v datech má větší podíl studentek těchto oborů například i Řecko nebo Bulharsko. Přestože poptávka po IT specialistech bude v českých firmách v budoucnu i nadále růst, s větším uplatněním žen v tomto odvětví to bude i nadále problematické.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).