Hlavní navigace

Trh práce v dobré kondici

8. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
I když nezaměstnanost v úvodu roku znovu mírně vzrostla na 6,4 %, lze tento výsledek považovat za výborný.

Leden obvykle přináší výrazný nárůst počtu nezaměstnaných s tím, jak na konci roku zanikají pracovní úvazky na dobu určitou, respektive končí sezónní práce. Nárůst o dvě desetiny přesně koresponduje s vývojem v nejlepších letech české ekonomiky.

Pozitivní trend na trhu práce zůstává podle našeho názoru zachován. Nejen proto, že jde o běžný sezónní výkyv, ale i proto, že znovu vzrostl počet volných pracovních míst. Tentokrát je jich téměř 108 tisíc. A dokonce jsou k dispozici i v krajích, které se vyznačují dlouhodobě vysokou nezaměstnaností. Problémem těchto pracovních míst však může být nejen nedostatek vhodně kvalifikovaných zájemců o práci, ale i nabízená mzda.

skoleni_15_4

A zřejmě právě nabízené mzdy budou jedním z hlavních faktorů, které budou letos trh práce ovlivňovat. Vzhledem k tomu, že část firem se podle některých průzkumů dostává pod tlak v důsledku nedostatku vhodných zaměstnanců, růst mezd by měl v letošním roce dále zrychlit. Je otázkou, jestli to bude o 4,7 %, jak předpokládá ČNB, ale v každém případě by mělo jít v nominálním vyjádření (ať už z pohledu průměrných nebo mediánových mezd) o vyšší růst než loni.

Vrátíme-li se k nezaměstnanosti v letošním roce, je pravděpodobné, že v dalších měsících už nezaměstnanost začne znovu klesat. Na začátku léta se již dostane nejspíše pod hranici 5,5 %, což bude nejlepší výsledek po roce 2008. Krize či následné dvě recese tak zůstávají z pohledu situace na trhu práce zapomenuty. Na konci roku se nezaměstnanost bude pohybovat pod hranicí 6 %, což následně v mezinárodním porovnání bude znamenat, že si ČR má šanci udržet první v nejhorším případě druhé místo mezi zeměmi EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).