Hlavní navigace

Transparentní kreditka České spořitelny: tak trochu jiný úrok

2. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Staré karty spořky jsou mrtvé, narodila se nová kreditka. Je taková typická „spořková“, ale dvěma slovy: není špatná. Když se ji naučíte používat, může být pro vás výhodná.

S prvním zářijovým dnem Česká spořitelna začala vydávat nový typ kreditní karty. Kreditka nemá speciální název, jednoduše je to „nová kreditka České spořitelny“. My jsme ji pracovně nazvali Transparentní kreditka České spořitelny, protože je z průhledného plastu (podobně jako bývalá kreditka Citi Life).

S novou kreditkou Česká spořitelna přestala vydávat původní kreditní karty Odměna a World. Nově tak má v nabídce jen tuto transparentní kreditku a kreditku Visa Infinite pro klienty služby Erste Premier.

Porovnání parametrů kreditních karet České spořitelny
Transparentní kreditka Kreditní karta Odměna (už se nevydává) Kreditní karta World (už se nevydává) Visa Infinite Erste Premier
Roční náklady 600 Kč 468 Kč 708 Kč 0 Kč (součást služby Erste Premier)
Min. útrata pro kartu bez poplatku 3000 Kč měsíčně nelze nelze netýká se
Úroková sazba 12–24 % p.a. 23,88 % p.a. 23,88 % p.a. 9,90 % p.a. bezhotovostní platby, 23,88 % p.a. hotovostní transakce + převod na jiný účet
Výpočet úroku 10 Kč za každých nesplaených 500 Kč, do 499 Kč je úrok 0 Kš 23,88 % z vyčerpané částky 23,88 % z vyčerpané částky 9,90 % p.a. / 23,88 % p.a. z vyčerpané částky
Max. bezúročné období 55 dnů 55 dnů 55 dnů 55 dnů
Min. splátka 3 %, min. 200 Kč 3,2 % 3,2 % 3,2 %
Bonus za platbu kartou 1 % internet a mimo ČR 1 % kdekoli (do 31. 8. 2016) 1 % kdekoli (do 31. 8. 2016) bez bonusu
Max. bonus měsíčně 350 Kč 350 Kč (do 31. 8. 2016) 1000 Kč (do 31. 8. 2016) 0 Kč
Věrnostní program iBod, MasterCard Priceless Specials iBod, MasterCard Priceless Specials iBod, MasterCard Priceless Specials, MasterCard Elite speciální programy pro držitele karet Visa Infinite (české i globální)
Výběr z bankomatu ČS 50 Kč 50 Kč + úrok 50 Kč + úrok 50 Kč + úrok
Výběr z cizího bankomatu 80 Kč 80 Kč + úrok 0 Kč + úrok 80 Kč + úrok
Bezúročné období pro výběr hotovosti nebo převod peněz z kartového účtu ano ne ne ne

Bez poplatku a ještě něco přidá

Výše uvedená tabulka ukazuje jednoduché srovnání původních kreditek spořky a nové transparentní kreditky. A jak jsme psali v perexu, nová kreditka není vůbec špatná. Sice jsou pryč doby, kdy při používání karty mohl její držitel sbírat finanční a jiné benefity, ale spořce se podařilo na nové kreditce nastavit služby tak, aby její pořízení bylo, lidově napsáno, sňatkem z rozumu. Peníze z ní „dolovat“ nejde, ale může být dobrým pomocníkem, který dokáže nahradit i kontokorent.

Nová kreditka má měsíční poplatek 50 Kč, ale při útratě nad 3000 Kč jej neplatíte. To je přátelsky nastavená částka, kterou snadno splní i člověk žijící mimo velké město. Věrnostní program iBod však byl osekán na minimum (ale to se týká i původních karet), takže od jara 2016 je za každou platbu kartou 1 iBod a měsíčně můžete získat max. 30 iBodů. Transakčně aktivní klienti mohli před změnou věrnostního programu získat i více jak 1000 iBodů měsíčně a k tomu finanční bonusy. To je minulost.

Karta vám každý měsíc připíše bonus max. 350 Kč (1 % z transakce) za platby na internetu (kdekoli) a v zahraničí. Při používání karty u českých obchodníků se bonus nepřipisuje (na internetu ale ano). Opět je to kompromis, aby spořka nemusela každý měsíc vyplácet miliony zpět. Kreditku v cizině používají jen nízká procenta lidí a na internetu rovněž, takže výsledný bonus není pro banku nějak moc ztrátový, ale stále to vypadá marketingově dobře. Dlužno dodat, že je to rozumná cesta, protože v době nízkých mezibankovních karetních poplatků vydavatelé karet nemají moc prostoru pro štědré finanční bonusy, a pokud je chtějí zachovat, musejí jejich výplatu selektovat.

Design nové kreditky pro klienty služby Blue.
Autor: Česká spořitelna

Design nové kreditky pro klienty služby Blue.

Úrok trošku jinak

Jednou ze zásadních novinek transparentní kreditky České spořitelny je způsob výpočtu úroku. Ten se nově nepočítá jako procento z pevně dané úrokové sazby, nýbrž jako desetikoruna z každé půjčené pětistovky. Přesně to ukazuje tato tabulka:

Výpočet úroku u Transparentní kreditky České spořitelny
Celková vyčerpaná nesplacená
částka za účetní období
Úrok v Kč Úroková sazba v % p. a.
do 499,99 Kč 0 Kč 0 % p.a.
Od 500 Kč do 999,99 Kč 10 Kč 12–24 % p.a.
Od 1000 Kč do 1499,99 Kč 20 Kč 12–24 % p.a.
Za každých dalších započatých 500 Kč + 10 Kč 12–24 % p.a.

Příklad: Když s kreditkou vyčerpáte 20 000 Kč, u Transparentní kreditky zaplatíte za 30 dnů úrok 400 Kč podle výpočtu (20000/500) x 10. U původních kreditek s úrokem počítaným z 23,88 % p.a. byste bez dvou korun zaplatili takřka totéž. Spořka dostane stejné peníze, ale na výpočet je to pro některé klienty asi jednodušší. Úroková sazba není nic moc, ale na světě jsou ještě výrazně dražší kreditky, viz článek Která kreditka vás nesedře z kůže.

Upoutávka na novou kreditní kartu České spořitelny.
Autor: Česká spořitelna

Upoutávka na novou kreditní kartu České spořitelny.

Levný kontokorent

Další novinkou je bezúročné období i pro hotovostní transakce. To jsou nejen výběry z bankomatů, ale rovněž převod z kartového účtu na jiný účet. Výběr ze spořitelního bankomatu vás vyjde na 50 Kč. Příkaz k úhradě stojí 5 Kč přes bankomat a 20 Kč přes telefonního bankéře. Přes internetový Servis 24 to nejde.

Pokud takto čerpané peníze splatíte v bezúročném období, může být nová kreditka spořky velmi šikovný „kontokorent“, jen s tím rozdílem, že se z karty nic nezaplatí samo a musíte to udělat vy. Hlavní ale je, že kreditka s takto nastavenými parametry je dobrým finančním nástrojem, když potřebujete peníze „pro strýčka Příhodu“ a na účtě se jich zrovna nedostává. Budete-li ji používat rozumně, nesedře vás z kůže.

Poplatky za hotovostní transakce Transparentní kreditkou České spořitelny
Služba Poplatek
Výběr z vlastního bankomatu 50 Kč
Výběr z cizího bankomatu 80 Kč
Výběr v zahraničí z bankomatů bank skupiny ERSTE 50 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 125 Kč
Tuzemská platba zadaná přes bankomat 5 Kč
Tuzemská platba zadaná přes telefonního bankéře 20 Kč
Tuzemská platba zadaná na pobočce 80 Kč

Doplňkové služby

Ke kreditce si můžete dokoupit čtyři druhy pojištění:

  • pojištění karty a osobních věcí
  • cestovní pojištění
  • pojištění vyčerpané částky (pracovní neschopnost, invalidita, smrt, ztráta zaměstnání, hospitalizace)
  • pojištění prodloužené záruky

Poslední jmenované pojištění záruky stojí 15 Kč měsíčně a prodlouží vám záruku o dalších 12 měsíců po skončení zákonné lhůty. Horní limit plnění je 20 000 Kč a cena se určuje buď z časové věci zboží, anebo z ceny opravy. Maximálně můžete pojistnou událost uplatnit 3× ročně (3× 20 000 Kč), vždy platíte spoluúčast 500 Kč. Doporučujeme vám přečíst si pořádně Rámcovou smlouvu, protože až taková sranda to není a musíte splnit hodně podmínek, abyste toto pojištění vůbec uplatnili.

Pojištění vyčerpané částky je na tom podobně. Musíte se vejít do pojistných podmínek a poté můžete čerpat krytí v případě nutnosti. Pro představu, za vyčerpaných 20 000 Kč vás pojištění bude stát rovných 200 Kč.

Naproti tomu cestovní pojištění není špatné. Jen pro držitele karty stojí 300 Kč ročně, rodinná varianta vyjde na 450 Kč ročně. Jen pozor, že pojem „rodina“ pro Kooperativu, která poskytuje krytí, znamená 2 dospělí a max. 3 děti do dovršených 18 let věku. Pojistné krytí pro léčebné výlohy je max. 1,5 mil. Kč a je samostatné pro každou pojištěnou osobu (to je důležité vědět, protože konkurence má někdy totéž, ale jako souhrnný limit pro všechny pojištěné). Za pětistovku ročně je to fajn a pro evropské země zcela dostačující.

Za 100% inkaso kreditky zaplatíte měsíční poplatek 30 Kč. Od ledna 2017 budete platit 20Kč poplatek za každou transakci u hazardních her, sázek a loterií.

skoleni_15_4

Volitelně a bez poplatku si můžete vybrat z několika designů karty. Za nově sjednanou kreditní kartu a po provedení prvního čerpání získáte jednorázově 1000 iBodů.

Shrnutí: povedla se

Nová kreditka spořky sice nemá nejnižší úrokovou sazbu na trhu (pro tu si sjednejte spíše Diners Club Pure+ Měšec), ale stále nabízí bonusy za platbu kartou a může být zcela bez poplatku už při občasném používání. Věrnostní programy za moc nestojí, nasypou vám jen drobné. Ale celkové parametry a služby kreditky jí umožňují stát se dobrým finančním nástrojem pro půjčení rychlých peněz. Když se budete krotit v jejich utrácení, za jejich půjčení zaplatíte třeba jen desetikoruny. A to není vůbec špatné.

Líbí se vám parametry nové transparentní kreditky České spořitelny?

  • Ano, jsou skvělé, běžím si ji sjednat!
    8 %
  • Ujdou, kreditka se může hodit.
    25 %
  • Nic moc.
    15 %
  • Nijak mě to neoslovilo.
    51 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).