Hlavní navigace

Termín přehledů OSVČ pro zdravotní pojišťovny se posouvá na srpen

23. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Parlament má teprve hlasovat o odložení termínu podání přehledů na zdravotní pojištění za rok 2019. Svaz zdravotních pojišťoven už ale oznámil, že pojišťovny podání posunou.

Osoby samostatně výdělečně činné mohou letos podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 zdravotním pojišťovnám až do 3. srpna 2020, a to bez udělení pokuty za pozdní podání. Jak se uvádí v prohlášení Svazu zdravotních pojišťoven ČR, jde o mimořádné opatření, související s šířením onemocnění COVID-19, které navazuje na aktuální kroky vlády ČR a schválený liberační daňový balíček.

Vláda totiž umožnila fyzickým i právnickým osobám podat přiznání k dani z příjmu až o tři měsíce později, tedy do 1. července 2020. OSVČ přitom nemusejí prokazovat, že jim šíření koronaviru způsobilo komplikace v podnikání. Přirozeně by tedy mělo dojít i k posunu termínů pro přehledy u zdravotních pojišťoven a ČSSZ.

Současně je připraven návrh, který má posunout termín podání Přehledu na zdravotní pojištění za rok 2019 o tři měsíce do začátku srpna. Parlament ČR by ho měl projednat ve stavu legislativní nouze v úterý 24. března 2020.

Některé zdravotní pojišťovny přitom už avizovaly, že umožní podat přehled až do termínu 3. srpna 2020.

Vojenská zdravotní pojišťovna

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) ve svém prohlášení uvádí, že prodlužuje lhůtu pro podání přehledu OSVČ do 3. srpna 2020. Ale podle § 24 (odst. 2 zákona č. 592/1992 Sb.), je v tuto chvíli nezbytné postupovat tak, jako by lhůta pro podání Přehledu nebyla posunuta. To znamená, že doplatek za rok 2019 bude splatný v řádných termínech a penále za pozdní úhradu bude vyměřeno. Jestliže si ale OSVČ poté podá žádost o odstranění tvrdosti zákona, VoZP jí vyhoví a penále promine.

Česká průmyslová pojišťovna

Česká průmyslová pojišťovna taktéž oznámila, že termín pro podání Přehledu OSVČ za rok 2019 prodlouží do 3. srpna. V zájmu ochrany zdraví vás všech a ochrany zdraví našich zaměstnanců moc prosíme, abyste využívali v maximální možné míře možnosti doručit Přehledy OSVČ za rok 2019 elektronicky, píše se dále v prohlášení pojišťovny.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Oborová zdravotní pojišťovna, také avizovala prodloužení termínu pro podání Přehledu OSVČ. Přehled je přitom možné zaslat elektronicky například prostřednictvím aplikace Vitakarta. 

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

Další pojišťovnou, která umožní podání Přehledu až do 3. srpna 2020, je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR. U OSVČ i zaměstnavatelů, kteří se dostanou do prodlení při placení samotného pojistného nebo záloh na pojistné, bude možné zmírnit penalizaci, přičemž jednotlivé případy budou posuzovány individuálně, uvádí se v prohlášení pojišťovny. 

Revírní bratrská pojišťovna

Revírní bratrská pojišťovna sdělila, že pokud zpracovává daňové přiznání daňový poradce, bude termín pro podání přehledu OSVČ pro zdravotní pojišťovnu do 3. srpna 2020. Zdravotní pojišťovna v rámci svých zákonných možností nepřistoupí v případě pozdního podání přehledu OSVČ k udělení pokuty, píše se v prohlášení.

Zaměstnanecká pojišťovna

Termín pro podání Přehledu OSVČ prodlouží také Zaměstnanecká pojišťovna.

dan_z_prijmu

Stát možná OSVČ na půl roku odpustí sociální pojištění

V pátek 20. března 2020 byl do připomínkového řízení odeslán návrh zákona na odpuštění povinných plateb na důchodové pojištění pro OSVČ, a to na dobu 6 měsíců. V případě, že dojde ke schválení, by mělo být účinné již od března 2020. OSVČ by tedy nemusely hradit tzv. sociální pojištění od března 2020 do srpna 2020 včetně dle svých stávajících vyměřovacích základů.

Připomeňme si, že minimální záloha sociálního pojištění pro hlavní činnost pro rok 2020 je stanovena na 2544 Kč měsíčně. Při půlročním odpuštění plateb by tak šlo minimálně o 15 264 Kč, které by zůstaly v peněženkách OSVČ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).