Hlavní navigace

Názory k článku AKTUALIZOVÁNO Telenovela „Rodičovský příspěvek“: Kdy budeme mít jasno?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 12. 2019 0:14

    bez přezdívky

    https://www.facebook.com/JMalacova/posts/1369013286598517?__tn__=K-R

    Rodičák pro všechny ještě nevzdávám!

    Teď ale asi k tomu nejdůležitějšímu, co nás nadcházející týden čeká. Určitě vás zajímá, jak se tohle úterý ve Sněmovně postavím k rodičovskému příspěvku. Před rokem jsem přišla s návrhem rodičáku pro všechny s nejmladším dítětem do 4 let. Kritika se na mě tehdy valila ze všech stran. Hnutí ANO tuhle verzi rázně odmítlo, opozice křičela, že bych jen rozhazovala. A vážně hrozilo, že nakonec ostrouhají všechny rodiny a vyšší rodičák skončí zase pod stolem. Na poslední chvíli ale vznikl těžce vybojovaný vládní kompromis, který zvýšení rodičovské udržel ve hře. Nebylo to ono, ale za kompromis, který by pomohl 80 % rodin s dětmi do 4 let, se nemusím stydět. Měsíce ale plynuly a názor mých někdejších kritiků se obrátil o 180 stupňů. Opozice mi nakonec dala za pravdu a to samé udělal i Senát, když poslancům zákon vrátil. Cítím trošku zadostiučinění, protože ti samí politici, kteří mě před rokem uráželi a obviňovali mě z rozhazování, se teď mohou přetrhnout, aby podpořili můj původní návrh. Navíc minulý týden jsem se dozvěděla, že Ministerstvo financí očekává, že letošní rozpočet skončí s výsledkem o desítky miliard lepším, než se plánovalo. Proč bychom tedy nemohli 2,6 miliardy navíc investovat právě do pracujících rodin s dětmi, které to mají nejtěžší? Naše společnost stárne a potřebujeme, aby se rodilo víc dětí. Uvědomuji si, že to je porušení koaliční smlouvy, ale tohle je správný krok. Politické dohody se dají přeci změnit. Zvlášť když jsou teď ke změně podmínky. Navíc podpora rodin je pro mě přesně ten důvod, proč má smysl zůstávat ve vládě. Proto s předsedou Hamáčkem požádáme poslance ČSSD , aby podpořili senátní verzi, a požádám i pana premiéra Babiše, aby se hnutí ANO zachovalo správně a udělalo to samé. Zabojuji ještě, ale záležet bude nakonec na poslancích.

    #TAKEPECUJEME

    16. 12. 2019, 00:17 editováno autorem komentáře

  • 17. 12. 2019 12:59

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    v obecné rovině je jakákoli úprava parametru "od kdy se bude vztahovat" nepodstatná. Prostě se někde udělá dělící čára a vždy budou lidi, kteří jsou za tou čárou těsně. Vždy.

    Osobně bych se i já mohl cítit znevýhodněn v důsledku toho, že máme dvě děti, přičemž starší dceři jsou teprve tři, ale navýšení příspěvku se bude týkat jen té mladší. Nikdo ale nezpochybní, že i ta tříletá generuje náklady. Jsme tedy znevýhodněni v důsledku našeho rozhodnutí, že jsme chtěli mít děti s menším věkovým rozdílem. Co by mi na to měl říct správný politik? Podle mne by měl říct zdůvodnění z mého prvního odstavce a ne se líbivými slovy pokoušet o mou náklonost a hlas.

    U rozdělování "státních" peněz mi vadí mnohem více nekomplexnost systému při výdajích. Pro vysvětlení uvedu ilustrativní příklad, který je v gesci jednoho ministerstva, a to porovnání průměrného důchodu a průměrné výše rodičovského příspěvku. Opravdu si stát myslí, že má důchodce dvojnásobné výdaje než mladá matka s dítětem? A když by se dávaly na "misky vah" konkrétní státní výdaje z oborů napříč ministerstvy - vzdělávání, platy úředníků, dotace, neziskové organizace, výdaje na infrastrukturu, výdaje na ochranu životního prostředí atd., tak by se ukázal trend, jak financování optimalizovat, aby bylo "spravedlivější a hlavně dlouhodobě udržitelné. To co denně vidím v médiích mi spíše připadá jako populistické tlachání politiků, kteří neudělají potřebné reformy, protože by je to stálo větší úsilí a zejména nepopularitu. Politici jsou obrazem společnosti a chovají se tak aby přežili.

    Lidé dobří, musíme se změnit především MY.

  • 17. 12. 2019 15:46

    VlK

    "Časovou tíseň zvýšili politici, když ve Sněmovně začali zdržovat hlasování o souběžně schvalovaném daňovém balíčku a na to konto pak i hlasování o „rodičáku“ s tím, že nejprve je nutné protlačit daňový balíček."
    Maláčová:"Uvědomuji si, že to je porušení koaliční smlouvy, ale tohle je správný krok. Politické dohody se dají přeci změnit. Zvlášť když jsou teď ke změně podmínky."

    Politická "korupce" v přímém přenosu. Horší je, že to málokomu přijde divné a málokdo to považuje za korupci se všemi důsledky z toho plynoucími. Jaký je reálný rozdíl mezi tímhle "vydíráním" a vydíráním? Jaký je rozdíl mezi krabicí na víno plnou peněz a virtuální krabicí plnou peněz na rodičák?

    Pokud tahle obří "korupce" je legální a veřejně publikovaná, i když se zdá, že se paní Maláčová zapomíná zde v diskuzi podepsat, proč vlastně je nelegální korupce jiná, oproti téhle o řád nižší?

  • 18. 12. 2019 13:35

    bez přezdívky

    "Politická "korupce" v přímém přenosu. Horší je, že to málokomu přijde divné a málokdo to považuje za korupci se všemi důsledky z toho plynoucími."

    Korupce? Cože? Tohle slovo jste asi nechtěl použít, nebo situaci popisujete z úhlu pohledu, který nechápu. Můžete mi prosím vysvětlit, co považujete za "korupci"?

  • 19. 12. 2019 8:09

    VlK

    Každý má hranici, kde něco považuje za korupci/vydírání a kdy za něco "správného"? někde jinde.
    Na tomhle se neshodnou ani politici:
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kde-konci-politicky-obchod-a-kde-zacina-korupce.A130614_153325_domaci_cen
    Nebo článek "Jsou trafiky obchod, nebo korupce? hádá se policie s politiky"

  • 19. 12. 2019 9:56

    bez přezdívky

    A v čem tedy spatřujete korupci Vy? Jaké jednání v tomto "handrkování o cílové skupině na kterou se bude vztahovat navýšení rodičovského příspěvku" má dle Vás korupční aspekty?

    Napsal jste: "Horší je, že to málokomu přijde divné a málokdo to považuje za korupci se všemi důsledky z toho plynoucími." Pořád nevím, kde bych v této věci měl spatřovat korupci.

    Asi jste slovo korupce použil špatně (nadbytečně) abyste zdůraznil Vaší nespokojenost se složitostí legislativního procesu při hledání kompromisního řešení. Silně pochybuji o tom, že by ministryně Maláčová dělal legislativní změnu ve prospěch své osoby. Jde spíše o populismus/reklamu, který je z důvodu mediálního zájmu pro ministryni a její stranu bezplatný. Výkřiky o korupci a lumpárnách, které jsou pod tímto článkem značně zavádějící a jen podněcující v čtenářích nespokojenost se současným politickým systémem, ničemu nepomůže.

  • 19. 12. 2019 10:34

    VlK

    Za korupci (a z druhé strany vydírání) považuji jednání, kdy někdo přijme zákon, který by jinak nepřijal, aby byl přijat jiný zákon, který prosazuje. (A vadí mi to bez ohledu na můj nesouhlas s oběma zákony.)
    Jsem si vědom, že ta hranice se někomu zdá tenká nebo dokonce mlhavá např. s obecným vyjednáváním. A někomu kdo se delší dobu pohybuje v politice je to čím dál těžší tu hranici nalézt, resp. si ji postupně posunul až někam, kdy za chvíli se diví, že ho vyšetřuje policie.

    Co se týká Maláčové, nechme si své subjektivní názory pro sebe. Věcně mohu argumentovat jiný "její?" návrh ohledně boje za tzv. rovný důchod, který jsem popsal zde https://www.mesec.cz/clanky/proc-maji-zeny-nizsi-duchod. Kde potenciální zaujatost se také nabízí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).