Hlavní navigace

Tantýn, aneb pojištění po italsku!

23. 8. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete se zbavit svých příbuzných a ještě si vydělat peníze? Pomohou vám tzv. tantýnové pojistné smlouvy. Jsou sice divoké, ale zajímavé.

Každý již pravděpodobně slyšel o slavných italských syndikátech, které si v okurkových sezónách krátí volný čas tím, že se vzájemně vyvražďují. Mario udělá z Pepeho krmivo pro akvarijní rybičky, za což ho později Antonio pohřbí v betonových základech činžovního domu. A tak to jde pořád dokola.

Tento systém má možná něco společného s bizardním typem pojištění, kterému se v pojišťovnických kruzích říká tantýn. Jedná se v podstatě o standardní produkt kapitálového životního pojištění pro případ úmrtí.

Zpravidla se pojistky pro případ úmrtí používají v rodinách s dětmi, kdy se otec živitel pojistí s úmyslem zabezpečit rodinu proti svízelné situaci v souvislosti s jeho případným odchodem na věčnost. Měsíčně splácí dohodnutou částku a když zemře, rodině to sice bližního nenahradí, ale aspoň získá slušnou hotovost zajišťující přežití na několik let dopředu.

Většinou tedy jde spíše o jakýsi pokus snížit utrpení pozůstalých a obecně je taková pojistka chápána jako produkt, kterému nelze z morálního hlediska takřka nic vytknout. Podstatou takovýchto smluv totiž bývá – a to je třeba zdůraznit – skutečnost, že pojištění, jimiž jsou např. děti, nemají na smrti pojistníka, jímž je zesnulý rodič, zájem.

V případě tantýnových smluv je tomu ale jinak. Počet pojistníků zpravidla není v rámci jedné smlouvy výrazně omezen a tito pojistníci nemusejí být ve vzájemném příbuzenském, nebo jakémkoliv jiném stavu.

Kouzlem těchto smluv je skutečnost, že zatímco jednotliví pojistníci postupně umírají, zbylí z nich si pravděpodobně mnou ruce. K žádným platbám ze strany pojišťovny po dlouhou dobu nedochází a až v okamžiku, kdy zemře ten předposlední, vyplatí pojišťovna poslednímu přeživšímu stanovenou částku. Jelikož je ale tato částka následkem pojistných plateb několika lidí, bývá obvykle velmi vysoká.

Hlavní vadou na kráse podobné smlouvy je skutečnost, že není možné eliminovat lhostejnost jednotlivých stran smlouvy na svých vzájemných životech. Stručně řečeno, když se budou chtít vzájemně pozabíjet, těžko jim v tom někdo zabrání.

Jsou-li pojistníci obchodními partnery, může být následek tragický. Vidina zbavit se nepříjemného obchodníka a ještě k tomu inkasovat obrovské pojistné, není vskutku nepříjemná. Riziko morálního hazardu je značné a i z toho důvodu je podobný způsob pojištění ve většině civilizovaných zemích již dávno zakázaný.

dan_z_prijmu

V jedné evropské zemi ale podobné produkty vesele existují dál a místní úřady proti nim nic nemají. V souvislosti s netradičním úvodem si není těžké domyslet, že jde o Itálii a převážně o její jižní část. Vyřizování účtů podobným způsobem je očividně pokládáno za zajímavou hru a naši jižanští kolegové ji zřejmě hrají s neskrývaným nadšením.

Pojedete-li tedy do Itálie a seznámíte se tam s partou domorodců, držte se následující rady. Klidně se s nimi poperte, bez ostychu se s nimi opijte, ale v žádném případě s nimi nechoďte do pojišťovny.

Máte uzavřené životní pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).