Hlavní navigace

Spotřebitelský úvěr... na bydlení?

23. 8. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bydlení lze financovat různými způsoby - z vlastních zdrojů, hypotečním úvěrem, úvěrem či překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření nebo... běžným účelovým spotřebitelským úvěrem. A právě nabídku v posledním jmenovaném způsobu rozšířila Poštovní spořitelna. V čem je úvěr nový?

V čem se liší spotřebitelský úvěr na bydlení?

Spotřebitelský úvěr na bydlení nezaměňujte s „americkou hypotékou“, což je naopak neúčelový hypoteční úvěr (obdoba klasické hypotéky, při níž ručíte nemovitostí, ale pořizujete cokoli jiného). Spotřebitelský úvěr na bydlení se od ostatních úvěrových produktů určených ke stejnému účelu v některých ohledech liší významně, v jiných méně.

Jedním z nejdůležitějších bodů při rozhodování o úvěru je úroková sazba. Spotřebitelské úvěry se vyznačují tím, že ji mají danou na celou dobu splácení. Tím se odlišují od hypoték, kde ovšem lze zvolit i fixaci na dobu shodnou s dobou její splatnosti (samozřejmě za cenu vyšší úrokové sazby), není to ale nic neobvyklého (ba naopak, je to standardem) u úvěrů ze stavebního spoření. Obecně sice bývá úroková sazba spotřebitelských půjček vyšší, v případě Poštovní spořitelny se ale přibližuje úrokovým sazbám hypoték.

Úrokové sazby spotřebitelských úvěrů
Banka Úvěr Úroková sazba Max. výše úvěru
Česká spořitelna Spotřebitelský hypoteční úvěr 6,80% 70 % hodnoty nemovitosti
ČSOB Půjčka na lepší bydlení 6,90% není omezeno
eBanka Spotřebitelský úvěr od 8,90% 500 tis. Kč
GE Money Bank Doplňkový úvěr 6,59%* 900 tis. Kč
HVB Bank Individuální spotřebitelský úvěr od 9,00% 1 mil. Kč
Komerční banka Osobní úvěr od 11,23% 500 tis. Kč
Úvěr na nemovitost od 8,23% 80 % hodnoty nemovitosti
Oberbank Účelový úvěr od 8,00% není omezeno
Poštovní spořitelna Úvěr na bydlení 4,50%** 750 tis. Kč
Volksbank Spotřebitelský úvěr od 10,00%*** 800 tis. Kč
WSPK Spotřebitelský úvěr kolem 12,00% není uvedeno
Živnostenská banka Osobní účelový úvěr od 9,00% 700 tis. Kč

* Při pětileté fixaci; podmínka: hypotéka u GE MB.
** Na pět let, delší 5,5 %.
*** Při době splatnosti nad 4 roky.

Spotřebitelské půjčky se obvykle vyznačují kratší dobou splatnosti. Zatímco hypotéky lze splácet obvykle až 30 let, úvěr ze stavebního spoření také v řádu desítek let, spotřebitelské úvěry nejčastěji po dobu do 10 let. Úvěr na bydlení není výjimkou a lze ho čerpat se splatností od 13 měsíců do 10 let. Předčasné splacení ovšem není nijak sankcionováno, podobně jako u úvěrů ze stavebního spoření. V tomto směru překonává hypoteční úvěry, které lze bez sankcí splatit zpravidla pouze v období změny fixace úrokových sazeb.

Velkou překážkou hypotečních úvěrů (vyjma o něco dražších amerických hypoték) a stavebního spoření je jejich přísně vymezená účelovost. Úvěr na bydlení Poštovní spořitelny lze využít krom klasického pořízení či rekonstrukce domu nebo bytu též k pořízení členského podílu v bytovém družstvu, koupi pozemku, garáže, rekreačního zařízení či vybavení bytu.

S novinkami na financování bydlení se v poslední době roztrhl bankovní svět. Čtěte Hypoteční banky přitvrzují boj o klienty.

I klasickou hypotéku lze využít k financování družstevního bydlení – potřebujete ale jinou nemovitost, kterou dáte bance do zástavy. U nového spotřebitelského úvěru na bydlení dostanou stávající klienti až 500 tis. Kč a noví klienti až 300 tis. Kč bez nutnosti zajištění. A zvláště v případě, kdy není nutné nemovitost zastavit, je vyřízení mnohem jednodušší.

Oproti jiným produktům na pořízení bydlení trpí Úvěr na bydlení poměrně nízkou maximální částkou, kterou vám banka půjčí – 750 tis. Kč. Bydlení v Praze s tímto úvěrem (bez vlastních prostředků či jiných zdrojů) nepořídíte. Chceme zlomit mýtus, že na bydlení si lidé půjčují jen v Praze, uvedl Miroslav Seidl, obchodní ředitel Poštovní spořitelny.

Úvěr na bydlení Poštovní spořitelny

  • Podání žádosti o úvěr – 50 Kč,
  • přidělení úvěru – 1 %, max. 3 500 Kč,
  • vedení úvěru – 50 Kč měsíčně,
  • max. výše úvěru – 750 tis. Kč
  • max. výše úvěru bez zajištění – 500 tis. Kč/300 tis. Kč (stávající/noví klienti),
  • úroková sazba – 4,5 %/5,5 % (při splatnosti do 5/10 let),
  • splatnost úvěru – 13 měsíců až 10 let,
  • předčasné splacení – bez poplatku.

Dosáhnete na něj?

Kratší doba splatnosti oproti hypotéce a úvěru ze stavebního spoření má své stinné stránky – splátku úvěru. Zatímco 700tisícový úvěr z hypotéky se splatností 20 let budete splácet při úrokové sazbě 4,5 % měsíční částkou cca 4 430 Kč (plus poplatky za vedení účtu cca 150 Kč měsíčně), na Úvěr na bydlení si budete muset dát stranou 13 051 Kč (plus poplatky za vedení účtu 50 Kč).

skoleni_15_4

Od výše splátky (zjednodušeně řečeno) se odvíjí, zda úvěr dostanete, či nikoli. Podle sdělení p. Seidla jsou kritéria pro přidělení úvěru obdobná jako u hypotečních úvěrů. Abyste získali např. 700tisícový Úvěr na bydlení, museli byste být schopni splácet 20letou hypotéku (se stejnou úrokovou sazbou) ve výši přes 2 mil. Kč. Je to samozřejmě zjednodušený příměr.

Kvůli kratší době splatnosti se může stát, že na úvěr nedosáhnete. Možností je samozřejmě, stejně jako u hypotečních úvěrů, prodloužení doby splatnosti. Při desetiletém úvěru (s vyšší úrokovou sazbou – 5,5 %) budete splácet „jen“ 7 597 Kč měsíčně. (Pro srovnání: hypoteční úvěr s úrokovou sazbou 5,5 % a dobou splatnosti budete splácet částkou cca 4 820 Kč.)

Hledáte nemovitost? – Katalog nemovitostí na Měšci

Jsou spotřebitelské úvěry konkurentem hypoték?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).